Galerija forum

BOBO JELČIĆ 'SUOČAVAMO SE I EVOLUIRAMO.'

23.09.2017. - 30.09.2017.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe

BOBO JELČIĆ
'SUOČAVAMO SE I EVOLUIRAMO.'

u subotu, 23. rujna u 19 sati

Izložba u mediju fotografije i videa evocira 'žive slike' redatelja Bobe Jelčića, skupno naslovljene Izložba u pripremi / Izložba je postavljena, koje su izvedene u trinaest izvedbi, u razdoblju između 9. lipnja i 2. srpnja 2017., u izlogu Galerije Forum.
U tri scene i glumačke postave, u svojevrsnim alegorijskim prizorima porodičnog i političkog života naših prostora, s elementima tragičnog i grotesknog, Bobo Jelčić je tijekom lipnja i srpnja 2017. ostvario intrigantno djelo, namijenjeno najvećim dijelom slučajnim prolaznicima, kao svojevrsno iznenađenje u javnom prostoru grada. Takav koncept je, uz ostalo, uvjetovao da se imena autora i aktera cijelo to vrijeme, sve do posljednje izvedbe, nisu javno, medijski obznanjivala.

više...
Galerija forum

Promocija novog broja Art magazina Kontura s temom "Autonomija slikarskoga jezika"

14.09.2017. u 19:00 h četvrtak

U četvrtak, 14.9. u 18 sati, u prostorima Galerije Forum promovirat će se najnoviji broj Art magazina Kontura s temom "Autonomija slikarskoga jezika".

Art magazin Kontura izlazi već 26 godina i jedini je specijalizirani časopis za likovnu umjetnost u Hrvatskoj. Tijekom svih tih godina Kontura je pratila bilo hrvatske likovne scene sudjelujući proaktivno na njezinu razvoju i osluškujući tržišne potencijale istoga.

Tema novog broja dotiče se umjetnosti slikarstva u doba hiperprodukcije narativa i instantnih objašnjenja. Treba li slici vanslikarska priča ili razlog postojanja? I kako pronaći originalnost unutar specifično slikarskoga jezika? To su pitanja koja su dotaknuta u novoj Konturi.
Na predstavljanju će govoriti: slikari Grgur Akrap i Miran Blažek, povjesničari umjetnosti Anita Ruso, Igor Loinjak i Feđa Gavrilović (urednik Konture).

više...
Galerija forum

UNAKRSNO KLIKANJE - Slavka Pavić i fotografi

06.07.2017. - 16.09.2017.

Ova izložba svojevrstan je hommage fotografkinji i osobi Slavki Pavić, no jednako tako i (njezin) hommage fotografiji kao mediju i zanatu te fotografima kao njezinim tvorcima, zaljubljenicima i njegovateljima.
Priča je to o poštovanju, simpatijama, solidarnosti i podršci koju Slavka desetljećima dosljedno gaji i dnevno iskazuje prema svojim kolegama, inducirajući pritom u njima ne manje intenzivne uzvratne emocije.
Tako je Slavka Pavić prisutna u dvostrukoj ulozi: kao autorica-snimateljica i kao predmet kolektivne pažnje i respekta, kao nadahnuće i omiljeni motiv, kao muza i kao maza u isti mah.
Fotografije na ovoj izložbi svjedočanstva su međusobnih susreta na različitim mjestima, u različitim prilikama, mahom u izložbenim prostorima, no i u drugim urbanim i ruralnim ambijentima, na klupskim izletima i putovanjima.
Interes snimatelja za svijet oko sebe, bilo u dokumentarističkom bilo u artističkom smislu, u ovom je slučaju sužen, u fokusu su sada sami akteri snimanja, međusobno registriranje njih samih, pretežno pri činu fotografiranja.

više...
Galerija forum

"Izložba je postavljena" / živa slika 3, posljednja izvedba

02.07.2017. - 02.07.2017.

nedjelja, 2. srpnja, od 20.20 - 21.21 h

U tri scene i glumačke postave, u svojevrsnim alegorijskim prizorima porodičnog i političkog života naših prostora, s elementima tragičnog i grotesknog režiser je ostvario intrigantno djelo namijenjeno najvećim dijelom slučajnim prolaznicima, kao svojevrsno iznenađenje u javnom prostoru grada. Takav koncept uvjetovao je uz ostalo da se imena autora i sudionika dosad nisu javno, medijski, obznanjivala.

više...
Galerija forum

'Izložba u pripremi' / živa slika 2

29.06.2017. - 29.06.2017.

U Galeriji Forum danas se od 20.15 - 21.15 h, događa četvrta po redu izvedba žive slike br. 2.
Riječ je o prizoru složenog narativa s četiri lika čije povremene minimalne kretnje dodatno naglašavaju bremenitu statičnost scene.
Gledatelji, ne imajući dodatnih informacija o djelu i autoru, upućeni su na stvaranje vlastitih zaključaka o viđenom, a nerijetko stupaju i u komunikaciju s akterima scene, dopunjujući tako nju samu. Stoga i gledalište zajedno sa slikom u izlogu Galerije postaje obogaćeni prizor za dio publike koja bira udvostručenu senzaciju.

više...
Galerija forum

ŽENSKA KRV

14.04.2017. - 13.05.2017.

U kolektivnoj svijesti muška krv reprezentira hrabrost, požrtvovnost, herojstvo, dok ženska krv, sasvim suprotno, podrazumijeva uglavnom nešto sramno, pogotovo kada je riječ o onoj menstrualnoj.
Ova izložba na kojoj sudjeluju isključivo žene, umjetnice sa svih strana svijeta, postavlja u fokus vjekovne predrasude te upozorava na činjenicu da je žensko tijelo istaknuti topos društvene i političke borbe za ljudska prava.
Radovi su, na inicijativu talijanske kustosice Manuele De Leonardis, nastali na istim podlogama, na komadima platna koje je od početka pa do 60-ih godina 20. stoljeća služilo ženama kao tampon za apsorpciju menstrualne krvi.

više...
Galerija forum

MOMČILO GOLUB - instrumenti

17.03.2017. - 06.04.2017.

Nije problem kategorizirati opus Momčila Goluba unutar parametara koji određuju suvremenu umjetničku produkciju. Kao uporišta njegovog estetskog koda jasno se nameću odrednice: post-konceptualna umjetnička praksa kao referentni stvaralački obrazac; umjetnost ready made-a, aproprijacije i instalacije kao njezine produkcijske paradigme; postmodernistički diskurs kao polje realizacije u suštini subjektivnog, ne-programskog stvaralaštva, otvorenog dijalogu s poviješću umjetnosti po vertikali, odnosno, njezinom globalizacijom po kulturnoj horizontali. Ali, isto tako je jasno da nas ovaj iz općih crta i mjesta definiran model stvaralaštva ne približava onoj evidentnoj i sasvim specifično njegovoj stvaralačkoj alkemiji koja Momčila Goluba čini posebnim slučajem u okvirima splitske i hrvatske umjetničke sadašnjosti. /.../

više...
Galerija forum

GORAN TRBULJAK Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno

18.02.2017. - 11.03.2017.

Izložba Gorana Trbuljaka Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno, temelji se na slici Vlade Kristla iz ciklusa Pozitivi, nastale 1961. godine. Ta slika, reprezentativni primjer Kristlovog apstraktnog slikarstva 60-ih godina prošlog stoljeća, teško je oštećena kad je izdvojena iz jedne privatne kolekcije, nakon što je režimski nepoćudan umjetnik napustio ondašnju Jugoslaviju. Slika je kasnije došla u Trbuljakov posjed, a izložbenu priču o njoj i njegovim pokušajima da je restaurira (akcija koju je smatrao umjetničkom) čini slika sama, foto i videodokumentacija, uz neke kompatibilne tekstualne i foto radove. Sve zajedno govori o društveno-političkim fenomenima koji se odražavaju u nemilosti prema umjetnicima, odnosno u 'kažnjavanju' njihovih djela.

više...
Galerija forum

BRANKO VLAHOVIĆ crteži, reljefi (1965.-1967.)

28.01.2017. - 11.02.2017.

u subotu, 11. veljače 2017. u 12 sati
Dobro došli na druženje i po svoj primjerak kataloga!


Branko Vlahović (1924.–1979.) bez sumnje je jedan od važnijih predstavnika minimalizma u Hrvatskoj. Diplomirao je na studiju kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1951., a poslijediplomski studij (u klasi prof. Frane Kršinića) završio je 1953. Nakon toga više puta je studijski boravio u Parizu. Radio je kao nastavnik u osnovnim školama u Karlovcu i Zagrebu.
Crtač i kipar izuzetnog osjećaja za mjeru i kompoziciju, autor posnih geometrijskih formi i čistih odnosa, do kraja dosljedan u formalnim ograničenjima koje si je sam zadao, Vlahović je umjetnik sublimnog plastičkog izraza.

više...