Premijera predstave "$V€ J€ U NOVCU"

Posebna događanja

07.09.2019. u 21:00 h subota

Bacači Sjenki Vas pozivaju na premijeru "$V€ J€ U NOVCU" U KIC-u u subotu 07. rujna u 21h
(zbog ograničenog broja mjesta - 70 - savjetujemo ranu prijavu)

"$ve› j€ u novcu" Bacača Sjenki premijerno u Zagrebu prije "Južne turneje"

Nakon radioničkih izvedbi u CSS stalnom teatru inovacija u Udinama i u višoj ekonomskoj školi u Trstu projekt - radionica "$ve› j€ u novcu" premijerno će biti izvedena u Zagrebu u Kulturno informativnom centru u 21h u subotu 07. rujna. Bacači Sjenki time započinju novu sezonu 2019-2020 te kreću na južnu turneju projekta premijernim izvedbama u Dubrovniku (Art radionica Lazareti, 09. rujna), Podgorici (Festival Fiat, 11. rujna) i Skopju (Festival MOT, 18. rujna).

više...

Izložba fotografija - KURT KAINDL: EUROPA - NEOTKRIVENI KONTINENT / 7. FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI

Posebna događanja

10.09.2019. u 19:00 h utorak

U utorak, 10. rujna 2019. u 19 sati, u okviru sedmog Festivala svjetske književnosti, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba fotografija Kurta Kaindla “Europa – neotkriveni kontinent”.


“Već više od dvadeset godina uživam u tome što smijem promatrati fotografa Kurta Kaindla dok radi. Mnogo godina putovali smo zajedno, obilazili rubne krajeve Europe, posjećivali male narode i jezične skupine, regije koje su još slabo pristupačne turistima. Naš zajednički cilj bio je istražiti “nepoznate Europljane” te riječju i fotografijom posvjedočiti njihovu prkosnom nastojanju da održe svoj jezik, regionalni identitet i kulturu. To nam je bio zajednički cilj, no nikada nismo namjeravali ujediniti te dvije različite metode – fotografa i pisca – u zajedničko, cjelovito umjetničko djelo. Naprotiv; zajedno smo putovali, iste su nas stvari očaravale, ali svaki od nas pred sobom je imao vlastiti projekt: ja pripovjedne reportaže, on dokumentarne fotografije. Ipak smo neprestano odavali priznanje jedan drugomu: u mojim knjigama uvijek se nađe nekoliko fotografija Kurta Kaindla, a u njegovim fotomonografijama često su moji predgovori. Pisac i fotograf mogu prijateljevati i zanimati se za iste stvari, no u radu različito pristupaju svojim djelima. Pritom mogu učiti jedan od drugoga. Promatrajući Kurta Kaindla kako fotografira, isprva sam se često pitao: “Što mu je u ovom prizoru toliko zanimljivo da ga svakako želi ovjekovječiti na slici?” Na taj sam način donekle naučio gledati njegovim očima i uočio sam njegov smisao za skrivene suprotnosti života zbijene u posve uskom prostoru; njegov osjećaj za kompoziciju stvarnosti, koja na slici nije tek jednostavno prikazana, nego je pojačana, tako da postaje vidljivom i meni i drugim promatračima.

više...

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA / MARKO ERCEGOVIĆ: IZA IGARA

GALERIJA NA KATU

17.09.2019. u 20:00 h utorak

U utorak, 17. rujna 2019. u 20 sati, povodom proslave jubilarnog sedamdesetog izdanja Dubrovačkih ljetnih igara, u KIC-ovoj Galeriji na katu, Preradovićeva 5, otvara se izložba Marka Ercegovića „Iza igara“. Izložba „Iza igara“ posvećena „nevidljivom“ procesu nastajanja 70. Dubrovačkih ljetnih igara, otvorena je u Dubrovniku 17. kolovoza, a nakon točno mjesec dana, predstavlja se i zagrebačkoj publici.

Marko Ercegović jedan je od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara, a u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat dao je upravo kazališnoj fotografiji. Iako inače bilježi sjajne fotografije glumaca na sceni, ovog ljeta svoj objektiv usmjerio je i prema radnicima iza scene; krojačima, scenskim radnicima, redateljima i glumcima neposredno prije ili nakon predstave, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palači, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku vidjeti. „Ideja je bila napraviti fotografije povodom 70. obljetnice tako da u dokumentiranju procesa nastanka, pored uobičajenih backstage fotografija pažnja ravnopravno bude posvećena i radnicama i radnicima Ljetnih igara. To je zajednica ljudi kojoj je posvećena ova izložba. Zajednica koja, usprkos preplavljujućoj monokulturi turizma, čuva znanje o tome kako se rade pozornice i grade gledališta, kroje kostimi ili kroji drvena konstrukcija, organizira i producira dolazak i probe cijele jedne filharmonije ili desetak teatarskih družina i koja istovremeno čuva trogeneracijsko umijeće kako u teškoj ljetnoj gužvi uspješno progurati kamion željezne konstrukcije preko Straduna. Takva znanja omogućuju ovakvu obljetnicu“, zapisao je o izložbi Marko Ercegović.

više...