ANTJE EHMANN / GESTE RADA

Posebna događanja

27.01.2019. - 04.02.2019.

U sklopu programa dvanaestog izdanja Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma i Serija za invizibilno kino koje se od 20. siječnja do 4. veljače 2019. odvijaju u Zagrebu, umjetnica i kustostica Antje Ehmann predstavlja nekoliko programa za različite dispozitive pokretnih slika nadahnutih posljednjim rukopisom o fenomenologiji gesta filozofa medija i kulture Viléma Flussera.

više...

Ciklus tribina Nine Raspudića: ZDRAVSTVO NAŠE SVAGDAŠNJE- STANJE I PERSPEKTIVE

Tribine

04.02.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Gosti: Ines Strenja, Trpimir Goluža, Nikica Gabrić

Kakva je kvaliteta zdravstvene skrbi u Hrvatskoj? Je li zdravstveni sustav dobro organiziran? Kakav je odnos struke i politike? Koliko je izražen kadrovski manjak, čime je izazvan i kako ga kompenzirati? Mogu li se smanjiti liste čekanja? Aktualni problemi u zdravstvu – od slučajeva Zaprešić i Metković do porasta nadriliječništva i pitanja skupih lijekova (Spinraza). Zašto se ukida obvezni staž za mlade liječnike? Je li naš zdravstveni sustav financijski održiv i kakva mu je perspektiva?

O tim i drugim temama vezanim uz hrvatsko zdravstvo moderator dr. sc. Nino Raspudić razgovarat će sa sudionicima tribine.

više...

BISERKA BARETIĆ / ODAJE VATRE

Galerija forum

08.02.2019. - 09.03.2019.

Dana 8. veljače u 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 u Zagrebu otvorit će se izložba doajenke hrvatskoga slikarstva – Biserke Baretić. Naslov izložbe je Odaje vatre, a odnosi se na ekspresivan intenzivan crveni kolorit kojim umjetnica obuhvaća demonska bića na svojim najnovijim platnima. Izložba ostaje otvorena do 9. ožujka.
Biserka Baretić rođena je u Zagrebu 1933., a cijelo svoje školovanje i život provela je u njemu. Kao izuzetno nadarena učenica već nakon prvog razreda Škole za primijenjenu umjetnost upisala je Likovnu akademiju. Tamo je nastavila postdiplomsko obrazovanje u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Bila je supruga također velikog hrvatskog umjetnika Ordana Petlevskog. U svome je radu dotaknula enformel i nadrealizam, a njezine su teme uvijek (pa i na ovdje predstavljenim platnima) ljudska usamljenost i kontemplacija svijeta, suočavanje s unutarnjim demonima i samospoznaja. U popratnom eseju izložbi voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović istaknuo je to: „Tu je, recimo, slika Orfičko pjevanje, spoj dviju njezinih kolorističkih preokupacija – užareno crvene i tamno plave. Njihov prijelaz i međusobno sljubljivanje i pretapanje, jedinstvo u kojemu jedna izranja iz druge, podsjećaju na učinke sunčeva svjetla koje vidimo na nebu. Vječna ljudska fascinacija tim prostranim svodom nad nama prenosi se na fascinaciju koju pruža ova slika, pa bismo nju mogli označiti umjetničinim Unutarnjim nebom, kao pandan njezinom Unutarnjem moru, velikom plavom diptihu iz kojega sjaje proplamsaji žute, kao mistične poruke iz dubina.“

više...

Tribina Razotkrivanje s Karl-Markusom Gaußom

Posebna događanja

12.02.2019. u 19:00 h utorak

predstavit ćemo knjigu

Europa - neotkriveni kontinent
Sedam putovanja s fotografijama Kurta Kaindla

Karl-Markusa Gaußa.

Razgovor s autorom uz simultani prijevod s njemačkog vodit će Seid Serdarević.

Zaputiti se s Karl-Markusom Gaußom na putovanje Europom jedinstven je doživljaj, ne samo jer je autor jedan od najboljih svjetskih esejista i putopisaca već i zato što otkrivamo skrivene kutke svoga, navodno itekako istraženoga kontinenta. Krećući se prostranstvima prije svega središnje i istočne Europe, autor pronalazi zajednice koje čuvaju neko drugo vrijeme, koje nam pokazuju kako je i koliko Europa raznolika i zašto je to čini jedinstvenom.
Sasvim svejedno nalazi li se u Sviniji među Romima ili na Crnome moru među crnomorskim Nijemcima, je li na sjeveru u Litvi ili pak među Asircima u Švedskoj, Gaußa prije svega zanimaju ljudske sudbine, maleni detalji iz svakidašnjice.

više...

Ciklus tribina s Krešimirom Mišakom TRADICIONALNO BALKANSKO VJEŠTIČARSTVO

Tribine

14.02.2019. u 19:00 h četvrtak

Gost: Goran Šarić

Od najdavnijih vremena, koja još samo kao daleke vatre trepere u kolektivnoj podsvijesti ljudskog roda, čovjek je pokušavao objasniti svijet oko sebe i sebe u njemu. U prividu kaosa i nereda naši su daleki preci počeli naslućivati prve zakone, principe i redoslijede, na sličan univerzalni način kako se to zbivalo i na drugim dijelovima svijeta. No, dolazak kršćanstva stvorio je neobičnu simbiozu s drevnim vjerovanjima s jedne strane, i proganjanje nekih oblika drevnog svjetonazora s druge strane. Drevne vještine koje su proizlazile iz starog svjetonazora, kao i svjetonazor sam, našle su se na udaru, a naziv 'vještica' postao je opasan za znalce tih vještina. No, i vještine i šamanski koncepti svijeta preživjeli su na razne načine i u raznim oblicima i do najnovijeg doba.

više...

DAMIR ŠIROLA, LUKA RUBINIĆ, IVAN STUPIĆ / POVRATAK KORIJENIMA (nostalgija za procesom)

GALERIJA NA KATU

19.02.2019. - 10.03.2019.

U utorak, 19. 2. 2019. u 20 sati, u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra otvara se izložba fotografija Damira Širole, Luke Rubinića i Ivana Stupića „Povratak korijenima (nostalgija za procesom)“.

Instant fotografija poseban je medij u kojem kemijski procesi proizvode sliku bez elektronike, bez pixela na, praktički, staromodan način. Takav izravan proces, a ne elektronička reprodukcija stvarnosti, svojevrsna je rekonstrukcija procesa stvaranja u kojem se kemijskim reakcijama ponovo pojavljuje slika koja nije omeđena oštrim pixelom nego je, poput same stvarnosti materična, može se opipati prstima, gotovo neprimjetno se pretače iz jedne u drugu. Širola spada u krug onih procesnih autora koji su fotografiju manje više sami stvarali, aktivno sudjelujući u svakom dijelu procesu njezina nastanka i napeto iščekujući otvaranje posude za razvijanje filma. Digitalizacija toga procesa za njegovu tankoćutnost svojevrsno je otuđenje i nasilna intervencija tehnologije u tijek i kemijski misticizam klasične fotografije.

U instant fotografiji Damir Širola, Luka Rubinić i Ivan Stupić pronalaze put povratka tim korijenima s dovoljnim pomakom koji im predstavlja umjetnički nesiguran teren, tj. izazov.

više...

Tribina Marije Ott Franolić - Novi ženski glasovi: Eimear McBride

Tribine

20.02.2019. u 19:00 h srijeda

Roman "Manji smo boemi" irske spisateljice Eimear McBride stilski je neobičan tekst o pomaknutoj ljubavnoj vezi, o sazrijevanju mlade djevojke, njezinoj potrazi za vlastitom seksualnošću i emocionalnošću. Napisan je jednim novim jezikom - zgusnutom sintaksom, visceralnim stilom koji skraćuje put od teksta do doživljaja stvarnosti.

Prevoditeljica dr. sc. Anda Bukvić Pažin i književna teoretičarka dr. sc. Maša Grdešić pokušat će roman rasvijetliti s raznih strana.

više...

Tribina / SPOMENIK I SKULPTURA - predavač: Nikola Vudrag

Tribine

21.02.2019. u 19:00 h četvrtak

Tribina će se baviti odnosom javne skulpture i umjetničkog djela slobodne galerijske forme te domaćom i svjetskom spomeničkom baštinom. O javnom umjetničkom radu i publici kao njegovom integralnom dijelu, statusu hrvatske suvremene likovne umjetnosti, spomeničkoj plastici naših područja te ulogom umjetnika u odnosu na hrvatski standard i manjak općeg umjetničkog angažmana govorit će Nikola Vudrag, umjetnik koji je u posljednje vrijeme privukao veliku medijsku pozornost svojim uspjehom na pariškoj likovnoj sceni.

više...