Preko ruba znanosti - tribina Krešimira Mišaka : Transformativna moć mističnog iskustva

Tribine

01.10.2015. u 19:00 h četvrtak

Mistično iskustvo rijedak je, ali integralni dio sveukupnog ljudskog iskustva. Može ga se doživjeti pomoću meditacije, fizičkih napora, psihodeličnih biljaka ili pak spontano, a nije ga pretjerano opisati najintenzivnijim iskustvom koje je čovjeku dostupno. Osim trenutka rođenja i smrti. Ovo iskustvo sa sobom u pravilu donosi promjenu perspektiva pomoću kojih osoba može imati "uvide" te spoznaju o međusobnoj isprepletenosti svih stvorenja kao i spoznaju da je svijet oduvijek po naravi mističan i sinkronicitetno međupovezan.

više...

Koncertno izvođenje poetske drame: Ako sutra nikad ne dođe...

Posebna događanja

02.10.2015. u 19:00 h petak

L. Klapka – D.Jelčić – H. Klapka

« Ako sutra nikad ne dođe...»

Tri žene traže odgovor na vječno pitanje o tome što je to ljubav.
Ovaj dijalog kao veliko kristalno ogledalo, slika prošlosti i sanjane budućnosti ....
djetinjstvo, poetski dnevnik, studija postojanja i vječni sukob snova i stvarnosti.
Tri lica, tri tijela, jedna priča o ljubavi. Tri života...nesalomljiva energija utkana u ženskost...odsjaj tri lica koja traže istinu.

više...

VERA JOSIPOVIĆ / Rasponi i dometi

Galerija forum

21.10.2015. - 07.11.2015.

VERA JOSIPOVIĆ
Rasponi i dometi

slike, objekti 1950.-1977.

Otvorenje u srijedu, 21. listopada u 19 sati

Na ovoj nevelikoj ali izuzetno značajnoj izložbi predstavljeni su tek fragmenti jednog bogatog opusa, odnosno naznake njegovih stilskih i tematskih mijena. U blizu dvadeset izloženih djela, gvaševa, ulja i radova na čeličnim pločama, moguće je notirati dojmljivu dinamiku razvoja kao i nedvojbenu konstantu autoričina talenta.

O Veri Josipović i njezinu radu Tonko Maroević, kustos izložbe i autor kataloškog predgovora, uz ostalo ističe sljedeće:
Kroz više od pola stoljeća neposustala rada prolazila je različitim morfološkim putanjama i odgovarala sasvim različitim motivskim i problemskim izazovima, da bi se gotovo u svim fazama i ciklusima potvrdila ozbiljnom razinom pristupa i kontinuiranom zaokupljenošću dinamizmom pokreta, pročišćenošću vizije i svježinom reakcije.

više...

Ciklus tribina: SocioLogiranje

Tribine

29.10.2015. u 19:00 h četvrtak

Preradovićeva 5, Zagreb / Četvrtak, 29. 10. 2015. u 19:00 sati

Inga Tomić-Koludrović
Pomak prema modernosti. Žene u Hrvatskoj u razdoblju zrele tranzicije

više...

OTVORENJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA: "SMR. POČETAK KRAJA ILI KRAJ POČETKA"

GALERIJA NA KATU

30.10.2015. - 13.11.2015.

Smrt, kao oblik prijelaza, fenomen je kojim su fascinirane sve velike svjetske civilizacije. Na njemu su stvarale svoje religijske i eshatološke sustave, konstruiravši tim putem alate i mehanizme pomoću kojih se unosio red u kaos. Na ljudskoj razini, smrt predstavlja kraj – izazov kroz koji se odnosi, naspram onoga koji je otišao, radikalno mijenjaju i time nepovratno djeluju na okruženje u kojem se smrt manifestirala.
U stvaranju umjetničkog djela, koncept smrti kao metafore, i istovremeno nadahnuća stvaranja, upravo je obrnut nego li u civilizacijskom
i ljudskom kontekstu. Smrt ovdje stvara i predstavlja završetak nekog idejnog procesa. Upravo ta mnogoznačnost i moć kojom nas izbacuje
iz kolotečine života, dovele su smrt u fokus naših interesa od najranijeg djetinjstva, kada počinjemo bilježiti svoja prva sjećanja. Neizbježan susret s njom znatno je olakšan ukoliko postoji kontinuitet susreta tijekom godina te ukoliko se u okruženju smrt smatra sastavnim dijelom življenja. Izostanak tih susreta i iskustava smrti dovodi do snažnih psiholoških pomaka u svijesti, koji mogu znatno promijeniti osobnost. Radi te snage da djeluje na promjenu osobnosti, smrt je ujedno i jedno od najjačih sredstava za psihološku manipulaciju tj. oblikovanje svijesti po obrascima, koje najčešće postavljaju prosvijećene elite i time potvrđuju svoju poziciju moći i kontrole. Estetizacija samog pojma kroz standardiziranu simboliku koja, radi gore navedenog, ostavlja snažan dojam, a kroz osobni doživljaj umjetnika postaje i umjetnički proizvod, tema je ove prigodne izložbe izvorno začete u sklopu 7. Zagrebi!festivala koje je teme bila smrt. Izloženi su radovi sukus fotografija pristiglih na javni poziv te predstavljaju osobna viđenja smrti autora u našem religijsko duhovnom okruženju.
( Emil Matešić)

više...