VERA JOSIPOVIĆ / Rasponi i dometi

Galerija forum

21.10.2015. - 07.11.2015.

VERA JOSIPOVIĆ
Rasponi i dometi

slike, objekti 1950.-1977.

Otvorenje u srijedu, 21. listopada u 19 sati

Na ovoj nevelikoj ali izuzetno značajnoj izložbi predstavljeni su tek fragmenti jednog bogatog opusa, odnosno naznake njegovih stilskih i tematskih mijena. U blizu dvadeset izloženih djela, gvaševa, ulja i radova na čeličnim pločama, moguće je notirati dojmljivu dinamiku razvoja kao i nedvojbenu konstantu autoričina talenta.

O Veri Josipović i njezinu radu Tonko Maroević, kustos izložbe i autor kataloškog predgovora, uz ostalo ističe sljedeće:
Kroz više od pola stoljeća neposustala rada prolazila je različitim morfološkim putanjama i odgovarala sasvim različitim motivskim i problemskim izazovima, da bi se gotovo u svim fazama i ciklusima potvrdila ozbiljnom razinom pristupa i kontinuiranom zaokupljenošću dinamizmom pokreta, pročišćenošću vizije i svježinom reakcije.

više...

OTVORENJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA: "SMR. POČETAK KRAJA ILI KRAJ POČETKA"

GALERIJA NA KATU

30.10.2015. - 13.11.2015.

Smrt, kao oblik prijelaza, fenomen je kojim su fascinirane sve velike svjetske civilizacije. Na njemu su stvarale svoje religijske i eshatološke sustave, konstruiravši tim putem alate i mehanizme pomoću kojih se unosio red u kaos. Na ljudskoj razini, smrt predstavlja kraj – izazov kroz koji se odnosi, naspram onoga koji je otišao, radikalno mijenjaju i time nepovratno djeluju na okruženje u kojem se smrt manifestirala.
U stvaranju umjetničkog djela, koncept smrti kao metafore, i istovremeno nadahnuća stvaranja, upravo je obrnut nego li u civilizacijskom
i ljudskom kontekstu. Smrt ovdje stvara i predstavlja završetak nekog idejnog procesa. Upravo ta mnogoznačnost i moć kojom nas izbacuje
iz kolotečine života, dovele su smrt u fokus naših interesa od najranijeg djetinjstva, kada počinjemo bilježiti svoja prva sjećanja. Neizbježan susret s njom znatno je olakšan ukoliko postoji kontinuitet susreta tijekom godina te ukoliko se u okruženju smrt smatra sastavnim dijelom življenja. Izostanak tih susreta i iskustava smrti dovodi do snažnih psiholoških pomaka u svijesti, koji mogu znatno promijeniti osobnost. Radi te snage da djeluje na promjenu osobnosti, smrt je ujedno i jedno od najjačih sredstava za psihološku manipulaciju tj. oblikovanje svijesti po obrascima, koje najčešće postavljaju prosvijećene elite i time potvrđuju svoju poziciju moći i kontrole. Estetizacija samog pojma kroz standardiziranu simboliku koja, radi gore navedenog, ostavlja snažan dojam, a kroz osobni doživljaj umjetnika postaje i umjetnički proizvod, tema je ove prigodne izložbe izvorno začete u sklopu 7. Zagrebi!festivala koje je teme bila smrt. Izloženi su radovi sukus fotografija pristiglih na javni poziv te predstavljaju osobna viđenja smrti autora u našem religijsko duhovnom okruženju.
( Emil Matešić)

više...

CIKLUS TRIBINA “PREKO RUBA ZNANOSTI” ZATOČENI U RIJEČI

Tribine

03.11.2015. u 19:00 h utorak

„Glavno sredstvo za manipuliranje stvarnosti je manipulacija
riječima. Ako možete kontrolirati značenje riječi, možete
kontrolirati ljude koji moraju upotrebljavati riječi.“

SF pisac Phillip K. Dick.

PREDAVAČ:

KREŠIMIR MIŠAK

više...

ARIEB AZHAR Sufijska poezija i doktrina univerzalne ljubavi

Posebna događanja

05.11.2015. u 19:00 h četvrtak

Arieb Azhar, glazbenik i pjesnik iz Pakistana, govorit će o sufizmu i univerzalnoj doktrini ljubavi. Iako se smatra da je sufizam mistična strana islama, sami sufiji smatraju ga njegovom biti. U ovom predavanju, Arieb će govoriti o osobnom putu u ponovnom otkrivanju sufijske poezije u svojoj domovini, osobito Punjabu zvanom “zemlja pet rijeka”, a nakon predavanja odgovarat će na pitanja iz publike i održati recital sufijske glazbe iz Pakistana.

više...

"Upravljanje državnom imovinom - u potrazi za javnim dobrom"

Tribine

10.11.2015. u 19:00 h utorak

Projekt res urbanae - Izvještaj o radu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI)
eksperiment je hibridizacije kulturno-antropološke, kvalitativne metologije s istraživačkim alatima
suvremenih umjetničkih praksi, tematski usmjeren na pitanje državne imovine kao kategorije od općeg,
javnog interesa. DUUDI je središnje koordinacijsko tijelo za raspolaganje i upravljanje državnom imovinom. Vrijednost ukupne imovine Države procijenjuje se na 31 milijardu eura – po vrijednosti imovine – Država je peta u svijetu iako je realan ekonomski učinak upravljanja tom vrijednošću potpuno minoran.

više...

Tribina UTOPIJA I FEMINIZAM

Tribine

11.11.2015. u 19:00 h srijeda

Živimo li u najboljem mogućem svijetu, ili sanjamo promjene? Što je utopija, kako je tekla njezina povijest i treba li nam ona danas? Kad pomislimo na utopiju, zamišljamo li nešto pozitivno ili negativno?

Koja je poveznica između utopije i feminizma? Je li feminizam utopija već zato jer stremi boljem svijetu za žene? Jesu li u prošlosti postojale zajednice koje su podržavale žensku emancipaciju, i kako su utopisti zamišljali položaj žene u društvu? Koja je specifičnost ženskih utopija?

O utopiji kao o važnom i pomalo zaboravljenom konceptu razgovarat će filozofkinja Ana Maskalan i voditeljica tribine, teoretičarka Marija Ott Franolić.

više...

CIKLUS TRIBINA “VREMEPLOV” SRPANJSKA KRIZA I UZROCI PRVOG SVJETSKOG RATA

Tribine

12.11.2015. u 19:00 h četvrtak

Srpanjska kriza i uzroci Prvog svjetskog rata, protagonisti krize, vladari, političari i umjetnici, riječima i slikom.
Tragom romana “HOTEL u OBLACIMA 1914.” Milane Vuković Runjić, uz prikazivanje filma “Die Letzen Tage vor dem Weltbrand” iz 1930.

Filmsko-književno-mitološko-povijesna predavanja
profesora povijesti i filmologa Daniela Rafaelića i književnice Milane Vuković Runjić

više...

PARKOUR

Galerija forum

12.11.2015. u 19:00 h četvrtak

Naziv projekta dolazi od ideje parkoura – urbane performativne prakse, kombinacije pokreta koji je razvijen iz specifičnog “treninga” kroz urbane prepreke. Predstavlja razigranu reinterpretaciju i subverzivno korištenje urbanih prostora, a uključuje načine koji našu okolinu promatraju i prisvajaju na nov način, zamišljajući potencijale za kretanje prostorom grada.

više...

Posebna projekcija u sklopu izložbe Parkour

Galerija forum

20.11.2015. u 18:00 h petak

izložba Parkour

U pratećem programu izložbe Parkour u petak 20. studenog povodom

prvog zagrebačkog vikenda galerija organizira se posebna projekcija:

Democracia (Esp):

Ser y Durar / To Be and to Last (2011)

video, 19 min

u petak 20. 11. u 18 sati

program suorganizira Kreativni sindikat u okviru projekta Videoteka

(selekcija: Branka Benčić i Igor Grubić)

više...

dr. PRASHANT KAKODAY, Sve bolesti počinju u našem umu?

Tribine

25.11.2015. u 19:00 h srijeda

Dr. Prashant Kakoday, direktor Centra za cjelovito zdravlje (Centre for Integral Health) u Cambridgeu, kirurg otorinolaringolog s engleskog Kraljevskog kirurškog koledža (The Royal College of Surgeons of England), praktikant i učitelj meditacije i samorazvoja 30 godina.

Dr. Kakoday uglavnom se zanima za područja svjesnosti i uma, a u posljednjih 20 godina u svojoj je liječničkoj praksi kombinirao konvencionalnu i holističku metodu
liječenja. Smatra da je današnji pristup zdravlju nepotpun jer zanemaruje dublje značenje uzroka bolesti. Jedno od glavnih područja njegova interesa jest odnos psihe, emocija, ponašanja i zdravlja. Kaže da je današnje društvoprimorano živjeti usred mnogih ograničenja i da je nužna temeljita promjena naše svjesnosti kako bi se u društvo vratili sklad i zadovoljstvo. Svoje je ideje do sada izlagao u više od 70 zemalja svijeta. Njegov >Koncept potpunog zdravlja< predstavljen je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji 1994.

više...

Krešimir Mišak PREKO RUBA ZNANOSTI Zvuk kao tehnologija - prošlosti i budućnosti

Tribine

26.11.2015. u 19:00 h četvrtak

Zvuk kao tehnologija - prošlosti i budućnosti

U najnovije vrijeme otkrivaju se tehnološke mogućnosti zvuka, više ili manje konvencionalne. No, i iz drevnih vremena stižu naznake da se sve to već zbivalo, bacajući sasvim drugo svjetlo na povijest ljudskog roda.
Dodajmo i da se na putu u duboki svemir ili u sitnost DNK uvijek nailazi na stvaralačku snagu zvuka i otvorit ćemo vrata za neke posve drugačije poglede na prošlost, budućnosti i svijet sam.

više...

VREMEPLOV Društvena kronika Zagreba 1929. - Plesnjaci, kabarei, izbori za miss, privatne zabave, egiptomanija

Tribine

27.11.2015. u 19:00 h petak

Prigodno prikazivanje dokumentarca o Zagrebu Oktavijana Miletića.
Tragom krimi- romana FARAON iz ILICE je MRTAV Milane Vuković Runjić
Filmsko-književno-mitološko-povijesna predavanja profesora povijesti i filmologa Daniela Rafaelića i književnice Milane Vuković Runjić
Kako je povijest prije svega priča, a ne tvrdokuhana znanost i nizanje obljetnica, Rafaelić i Vuković Runjić otkrili su kako da i najširoj publici (pa tako i onoj mlađoj) učine što bližim povijesne ali i mitološke događaje, služeći se pritom zahvalnim medijem filma i opsežnim poznavanjem istoga. Umjesto da budu predavači, oni su prije svega pripovjedači koji pomažu publici da što bolje proživi događaj o kojem se govori, nakon čega njezino poimanje nekog povijesnog trenutka više nikada neće biti isto.
Od Odiseja do carice Eugenie i Napoleona III, od otvaranja Sueskog kanala do lanca diplomatskih kriza što su prethodile svjetskim ratovima, od starog Egipta do današnjice, svojim pripovijedanjem oni vode publiku na uzbudljivo putovanje- Vremeplovom.

više...

KOINCIDENCIJE - MARCO CESATI CASSIN

Posebna događanja

28.11.2015. u 19:00 h subota

Smatra da smo svi međusobno povezani (kako to znanstveno dokazuje Matrix
Divina). Energija, koja putuje dva puta brže od svjetlosti (628.000 km/h) omogućuje
nam da se neke stvari dogadjaju jer nam ih predskazuju vizije koje nam se dogode
neposredno prije ili istovremeno, sinkronizirano sa samim dogadjajem.

Marco Cesati Cassin rođen je u Milanu 1961.godine gdje se i školovao. Međutim
započeo je raditi već s navršenih 17 godina u hotelijerskoj struci. Sa 24 godine je
postao afirmirani menager turističkog smjera. Istovremeno je svoja zapažanja,
susrete i iskustva tokom mnogobrojnih putovanja po Africi, Aziji i Južnoj Americi
pasionirano istraživao i zapisivao.

više...