SJEĆANJE NA EDU MURTIĆA

GALERIJA NA KATU

20.01.2015. - 15.02.2015.

U utorak, 20. siječnja 2015. u 19 sati u KIC Foto galeriji (Preradovićeva 5, Zagreb) otvara se izložba Sjećanje na Edu Murtića (4. svibnja 1921. - 2. siječnja 2005.) umjetničkog fotografa Branimira Bakovića.

Izložba rezultata foto sesije obavljene 27. ožujka 1973. u Murtićevu atelijeru u Martićevoj ulici dio je programa kojim KIC obilježava 45. obljetnicu utemeljenja Galerije Forum, a pada i na desetu obljetnicu Murtićeve smrti. Murtić je jedan od najvećih hrvatskih slikara, bio je istaknuti intelektualac i slavna osoba, jedan od utemeljitelja i ključnih poluga u djelovanju Galerije Forum, a sve te i brojne druge njegove zasluge za hrvatsku umjetnost i kulturu treba obilježavati da se otmu zaboravu.

više...

SEBASTIJAN VOJVODA - Topologije

Galerija forum

03.02.2015. - 28.02.2015.

Otvorenje izložbe: utorak, 3. veljače 2015. u 19 sati


Na prvi pogled slike Sebastijana Vojvode (Pula, 1976.) doimaju se kao inačice geometrijske apstrakcije, bilo one povijesnog modernizma ili postmodernog neo geo idioma. No pažljivom opservacijom zaključit ćemo da je riječ o nekoj vrsti mimetičkog, pretstavljačkog pristupa, prikazu geometrijskih makro i mikro struktura/tekstura koje nas okružuju, bilo da je riječ o tlocrtima povijesne reprezentativne arhitekture, kuće, ureda ili pak suvremenih tehnoloških aparata, čipova, ikonografije videoigara, virtualno generiranih slika.

više...

Dokumentarni film 'Milton Glaser: To Inform & Delight'

KINO

05.02.2015. u 19:00 h četvrtak

U sklopu projekta-izložbe 'Milton Glaser: Crtanje je promišljanje/Drawing is thinking' koja je postavljena u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi od 27.siječnja do 6. veljače, održava se i projekcija dokumentarnog filma 'Milton Glaser: To Inform & Delight' redateljice Wendy Keys. Film o životu i djelu jednog od najvećih svjetskih živućih dizajnera i ilustratora.

više...

MARKO RAKAR – ROBOT KOJI VAM JE OTEO RADNO MJESTO

Tribine

12.02.2015. u 19:00 h četvrtak

U četvrtak, 12. veljače 2015. u 19 sati, u KIC-u će se održati prva tribina iz ciklusa U Markovoj mreži koji će voditi bloger, internetski aktivist i komunikacijski savjetnik Marko Rakar.
Marko Rakar bavi se političkom komunikacijom i informatičkom tehnologijom, osobito u smislu poslovne analitike i njenih izvedenica, a o dotičnima i piše u svojem popularnom Mračnom blogu. Zbog svojih antikorupcijskih aktivnosti nedavno je u nekim medijima prozvan i hrvatski Assange.
Na prvoj tribini naslovljenoj Robot koji vam je oteo radno mjesto Rakar će sa sugovornicima pričati o novoj informacijskoj revoluciji i načinima na koji tehnološki napredak mijenja sliku radnog mjesta. Bit će riječ o tome kako roboti (softverski ili hardverski) trajno i nepovratno mijenjaju naša radna mjesta i kako radna mjesta nestaju puno brže nego što nova nastaju. Također, pričat će i o tome kako neminovno dolazimo do trenutka kada će se rad i dohodak trajno razdvojiti i kako društvo može funkcionirati u takvim okolnostima.


..nakon uvodnog filma i njegova objašnjenja što ga je dovelo do fascinacije pitanjem robotike I radnih mjesta (‘’nitko nije siguran od robotskog preuzimanja izuzev onoga malog broja umjetnika koji se obračaju malom broju publike’’) otvorio je predavanje u smjeru javne tribinu na kojoj su svi zainteresirani mogli postaviti pitanje i razmijeniti mišljenja s njim.
Raspravlajo se o pitanjima odgovornosti robota I preciznosti koje oni u današnjem trenutku imaju I o fatalnim greškama koje su u stanju napraviti. Spominjala se i manufakturna proizvodnja koja je u nekim granama privrede u porastu I potiskuje robote radi nepreciznosti i nemogućnosti oslanjanja na njihovu pouzdanost I osjećaj mjere. Također tražio se odgovor na pitanje šta ćemo mi kao ljudi raditi ako roboti preuzmu naš posao, dali ćemo doživjeti entropiju i intelektualno odumrijeti ili ćemo biti prisiljeni otvoriti nove horizonte korištenja slobodnog vremena u aktivnostima ‘povratka divljini I udajavanju od digitalnog doba’.

više...

Predstavljanje knjige Ljubav pod Medvedgradom Maje Gregl

Tribine

13.02.2015. u 18:30 h petak

Ususret Valentinovu, u petak, 13. veljače 2015., u 18:30 sati, u KIC-u će se održati predstavljanje knjige Ljubav pod Medvedgradom Maje Gregl.
Ljubav pod Medvedgradom zbirka je 13 ljubavnih priča u kojima defiliraju ljubavnici i preljubnici, zarobljeni u brakove, trokute i četverokute, tražeći, nalazeći i gubeći ljubav, razglabaju o njoj, pokušavaju dočarati njen miris i dodir, raskošnu ili skromnu, ali uvijek znakovitu scenografiju. I pokušavaju razumjeti što to jedni drugima radimo susrećući se i rastajući, varajući i šuteći…

više...

FINA UMJETNOST ZRCALJENJA

KINO

18.02.2015. u 19:00 h srijeda

FINA UMJETNOST ZRCALJENJA
premijera dokumentarnog filma i tribina

U srijedu, 18. veljače 2015. godine, u 19 sati, u KIC-u će se održati projekcija umjetničkog dokumentarnog filma Fina umjetnost zrcaljenja (52’, 2013., autori: Corinne Enquist i Toma Bačić) snimljenog u okviru nezavisne produkcije D’Art.
Unutar spleta čudnih okolnosti i političkih igara, film uranja u svijet mladih alternativnih umjetnika u bivšoj Jugoslaviji koji su pobijedili na natječaju za idejno rješenje Dana mladosti 1987. U to doba, Dan mladosti je bio najvažniji praznik i element zrcaljenja bratstva i jedinstva mladih generacija kojim se slavio dan rođenja Josipa Broza Tita i nakon njegove smrti 1980. godine.

više...

ZVONO ISTINE – KAKO JE HRVATSKA PRETVORENA U KORPORACIJU

Tribine

19.02.2015. u 19:00 h četvrtak

Ciklus tribina Krešimira Mišaka - PREKO RUBA ZNANOSTI
ZVONO ISTINE – KAKO JE HRVATSKA PRETVORENA U KORPORACIJU

U četvrtak, 19. veljače 2015. u 19 sati u KIC-u će se održati druga tribina iz ciklusa Preko ruba znanosti koji vodi novinar Krešimir Mišak.
Gost tribine je Vladimir Perić - Valter, član i administrator web platforme Zvono istine, koji će nam rasvijetliti okolnosti pod kojima je Republika Hrvatska pretvorena u korporaciju.
Web platformu Zvono istine utemeljila je nekolicina volontera i ona okuplja rezultate istraživanja provedenih kroz posljednjih nekoliko godina.

više...

Gaza danas - prepreke miru

Posebna događanja

23.02.2015. u 18:00 h ponedjeljak

Centar za mirovne studije organizira raspravu

"Gaza danas - prepreke miru"

Govornici su:

g. Omar Shaban, iz palestinskog think- tanka Pal Think,

Zlatko Dizdarević, bivši ambasador u Jordanu i kolumnist "Novog lista"


Centar za mirovne studije organizira tribinu Situacija u Pojasu Gaze – prepreke miru, koja će se održati u ponedjeljak, 23. veljače u 18 sati u KIC-u.
Na tribini će govoriti viši ekonomski savjetnik Omar Shaban iz organizacije Pal-Think for Strategic Studies iz Pojasa Gaze te novinar i diplomat Zlatko Dizdarević, koji se 30 godina bavi Bliskim istokom.
Tribina je uvod u aktivnosti Centra za mirovne studije vezane uz međunarodnu razvojnu suradnju i razmjene aktivističkih iskustava između Hrvatske i Palestine u okviru projekta Međunarodne razvojne suradnje Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

više...

Projekcija dokumentarnog filma "Little Poland in India"

KINO

26.02.2015. u 19:00 h četvrtak

Dokumentarni film “Mala Poljska u Indiji” donosi gledatelju arheo­arhivske dokaze o ljudskosti te nesebičnome pomaganju djeci iz Poljske za vrijeme Drugoga svjetskoga rata.
"Little Poland in India", 2013.g., 52 min, nastao u indijsko-­poljskoj koprodukciji.
Projekcija će biti popraćena kratkom diskusijom. Voditeljica: Marijana Janjić

Film je s engleskim titlovima!

više...