Krešimir Mišak - Preko ruba znanosti: "Tako je govorio Bernays"

Tribine

02.04.2015. u 19:00 h četvrtak

Predavanje u četvrtak iz ciklusa tribina Krešimira Mišaka Preko ruba znanosti: "Tako je govorio Bernays". Edward Louis Bernays je oblikovao suvremeni svijet primjenom propagande koju je nazvao 'odnosi s javnošću', te primijenio brojne recepte manipulacije koji su i danas u svakodnevnoj primjeni svuda oko nas. Bernays je 1923. godine postao autor prve knjige na svijetu posvećene odnosima s javnošću, "Kristaliziranje javnoga mnijenja" (Crystallizing Public Opinion); u toj knjizi prvi puta uvodi termin savjetnik za odnose s javnošću (public relations counselor).

više...

OD PSA DO PASMINE - ESTETIKA, GENETIKA, ETIKA / Rujana Jeger

Tribine

07.04.2015. u 19:00 h utorak

Ova tribina autorice knjige (i bloga) Bez dlake na jeziku - o psima i ljudima ima namjeru propitati našu povezanost i fascinaciju psima te kako smo ih kroz stoljeća mijenjali i prilagođavali svojim potrebama i estetskim kriterijima.
Zanima li vas kako bi kinološki suci, veterinari, pa i Hrvatski kinološki savez u suradnji s genetičarima mogli međusobnom suradnjom spriječiti genetički uzrokovane probleme?
Dođite i saznajte, pitajte, diskutirajte.
Ljubimci dobrodošli!

Gošća: mag.ing.agr, Mateji Janeš

više...

UVOD U PANMONIZAM - Znanost i umjetnost

Tribine

09.04.2015. u 19:00 h četvrtak

Ako ste se ikada zapitali:
• Na koji način su znanost i umjetnost, odnosno glazba i matematika povezani?
• Zašto dužine žica nekog akorda tvore pravilne geometrijske oblike?
• Zašto se način štimanja instrumenata određuje matematički?
• Zašto laserska zraka zrcaljena u glazbnoj vilici tvori pravilne kompleksne krivulje?
• Zašto se u većini današnje glazbe koristi samo 12 tonova?
• Što je to mikrotonalna glazba i koliko je zastupljena u hrvatskoj tradicijskoj glazbi?

Tribina 'Uvod u Panmonizam' pruža odgovore na ova i otvara mnoga druga pitanja te predstavlja svojevrsnu prezentaciju istoimenog multimedijalnog projekta s naglaskom na mikrotonalnoj glazbi i objektivnoj vezi znanosti i umjetnosti.

Predavač: Zoran Šćekić
Gost: Berislav Antica

više...

predstavljanje knjige Andree Matošević i Tee Škokić POLUTANI DUGOG TRAJANJA: BALKANISTIČKI DISKURSI

Tribine

10.04.2015. u 18:00 h petak

Autori ove knjige kroz niz eseja, koji se kreću panoramom putopisa, stripa, filma i politike, miješaju žanrove pisanja, istraživačke discipline i sadržaje u kojima elokventno razotkrivaju balkanističku potku te fokus prebacuju na mehanizam kojim je balkanistički diskurs ukotvljen u samim balkanskim kulturama. Otkrivat će se tako zašto je Corto Maltese strip junak bez domovine, kako se metaforizira Balkan ili na koje načine imperijalni ženski subjekt u pokušaju vlastite emancipacije stvara nove oblike podređenosti.
dr. sc. Tomislav Pletenac

Knjigu će predstaviti Renata Jambrešić Kirin, Orlanda Obad i Ines Prica.

više...

Tiskovna konferencija Udruge Goli otok ''ANTE ZEMLJAR''

Posebna događanja

14.04.2015. u 11:00 h utorak

Pozivamo vas na konferenciju za novinare povodom predstavljanja aktivnosti Udruge Goli otok "Ante Zemljar" u cilju proglašenja Golog otoka spomen područjem, mjestom sjećanja na sve kažnjenike nekadašnjeg logora.

Na konferenciji koja će se održati u KIC-u, Preradovićeva 5, u utorak 14. travnja 2015. godine, s početkom u 11.00 sati, govorit će dr.sc. Furio Radin, predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina dr.sc. Martin Previšić sa odsjeka za noviju povijest filozofskog fakulteta u Zagrebu i Darko Bavoljak, predsjednik Udruge Goli otok "Ante Zemljar" Zagreb.

više...

Tragom Ante Gabrića Zapadnim Bengalom

Tribine

16.04.2015. u 19:00 h četvrtak

Fotograf Zvonimir Atletić – Atlas i idejni začetnik projekta snimanja filmova o Majci Tereziji i misionaru Anti Gabriću, Miljenko Marinac, ovom će prigodom iznijeti svoja sjećanja, doživljaje i impresije tijekom snimanja filmova u Indiji, te ih oslikati ponekom fotografijom iz Zapadnog Bengala.

U veljači 2014. godine u Kolkati je boravila ekipa Hrvatske radiotelevizije, snimajući dokumentarne filmove o dobitnici Nobelove nagrade za mir, Blaženoj Majci Tereziji, kao i najvećem hrvatskom misionaru, isusovcu Anti Gabriću.

više...

Muzički Biennale Zagreb

Teslin plato

19.04.2015. u 11:00 h nedjelja

biNg bang, udaraljkaški ansambl | percussion ensemble

Jay Wanamaker: Basic Parade Cadences
José Martinez: Suita | Suite
Igor Lešnik: Puzimice
Ludwig Albert: The Sound of Japanese Drumming

U suradnji s Kulturno-informativnim centrom | In cooperation with the Cultural and Information Centre.

** U slučaju kiše, Koncert će se održati u prolazu Oktogon, Ilica 5 | In case of rain, the concert will take place in the Oktogon Passage, Ilica 5

više...

Muzički Biennale Zagreb

Posebna događanja

20.04.2015. - 24.04.2015.

Svaki dan od ponedjeljka 20.4. do petka 25.4. u 11h u kafiću KIC koncerti i razgovori u sklopu Muzičkog Biennala Zagreb 2015.

Ponedjeljak | Monday, 20 | 4 | 2015
Dani Bošnjak, flauta i elektronika | flute and electronics

Utorak | Tuesday, 21 | 4 | 2015
Terezija Cukrov, toy piano

Srijeda | Wednesday, 22 | 4 | 2015
PST, gudački trio | string trio

Četvrtak | Thursday, 23 | 4 | 2015
Martin Draušnik, violina | violin
Kaja Farszky, marimba
Mihovil Karuza, violončelo | violoncello

Petak | Friday, 24 | 4 | 2015
JMZM: Fibres
Josip Maršić – klavir, perkusije, kontakt mikrofoni, zvukobraz, live | piano, percussion, contact mic, soundscape, live
Zoran Medved – žice, tipke, šum, buka, tišina, audiomulch | wires, keys, murmur, noise, silence, audiomulch

više...

SUVREMENA SOCIOLOGIJA GRADA - Od nove urbane sociologije prema sociologiji urbanog

Tribine

23.04.2015. u 19:00 h četvrtak

Promocija:
Jana Šarinić i Ognjen Čaldarović

SUVREMENA SOCIOLOGIJA GRADA - Od nove urbane sociologije prema sociologiji urbanog

U ovoj se knjizi raspravlja o najvažnijim temama suvremene urbane sociologije, sudbini urbanog društva, problemima suvremenih gradova i problemima s kojima se stanovnici tih gradova svakodnevno susreću. Suvremena se sociologija u velikoj mjeri bavi upravo urbanim problemima, urbanim društvom koje je u 21. stoljeću globalno dominantno, neizbježno, ali i problematično u smislu regulacije rasta, kontrole devijantnosti i planiranja budućnosti. Smanjenje nejednakosti i planiranje snošljivije budućnosti takvog urbanog društva postaje sve više zadatak proučavanja suvremene sociologije. U knjizi se susreću mnoge discipline – počev od sociološke teorije, preko urbane geografije, urbanizma, arhitekture i drugih disciplina i pristupa koji kritički razmatraju sudbinu urbanog društva izlažući probleme, ali i nalazeći te predlažući rješenja.

S obzirom na obuhvat rasprave, dimenzije izloženosti problematike te pregnantno problematiziranje mnogobrojnih aspekata „globalnog društva“, megagradova i problema planiranja složenih sustava kakav je suvremeni grad, ovim djelom autori svakako nude izvoran znanstveni doprinos suvremenoj društvenoj znanosti.
Anka Mišetić

više...

India by Choice - Biram Indiju - razgovor s Katarinom Karalić (Mumbai, Indija)

Tribine

27.04.2015. u 19:00 h ponedjeljak

Katarina Karalić živi u Indiji više od pet godina. Nakon završenog studija psihologije, radila je u Colombu, na Sri Lanci i upoznala Abhisheka. Dolazak u Indiju za nju je bio 'arranged cum love' (kako se u Indiji kaze za ugovoreni brak s izborom) - transferirana je iz hrvatskog ureda američke multinacionalke u indijski. Katarina i Abhishek su danas vjenčani (dvaput - po katoličkim i po hindu ritualima) i žive u Mumbaiju, usred korporativne utrke rastućeg indijskog tržišta.

Stranci su stoljećima dolazili u Indiju privučeni njezinim bogatstvom, filozofijom, ljudima. Film prati nekolicinu koji su došli i ostali te pretvorili Indiju u dom.
Yasmin Kidwai, redateljica filma, autorica je nekoliko dokumentarnih filmova te televizijska producentica iz Delhija.

*Film je na engleskome jeziku

više...

MODERNO MAJČINSTVO IZMEĐU PRIRODE I DRUŠTVA

Tribine

28.04.2015. u 19:00 h utorak

CIKLUS TRIBINA "ČITANJE ŽIVOTA"

Tribina MODERNO MAJČINSTVO IZMEĐU PRIRODE I DRUŠTVA

U KIC-u etnologinja Željka Jelavić i Marija Ott Franolić, teoretičarka koja se bavi ženskom poviješću, razgovaraju o majčinstvu kao promjenjivoj i kulturno uvjetovanoj kategoriji, punoj proturječja.

Iako danas žene diljem Europe imaju sve manje djece, majčinstvo je i dalje jedna od presudnih kategorija u ženinu životu. Kontradikcija majčinstva sastoji se u tome da je ono s jedne strane 'prirodna' ženska uloga, a s druge žene čini neravnopravnima na područjima zapošljavanja i napredovanja.

više...