Izložba Jeruzalem - glavni grad Izraela u Galeriji Forum

Posebna događanja

06.05.2015. - 16.05.2015.

Izložba fotografija Jeruzalema predstavlja taj izuzetni grad kroz 40 fotografija.
Jeruzalem, glavni grad Izraela, smješten na visoravni u Judejskim brdima između Sredozemnoga i Mrtvog mora, jedan je od najstarijih gradova na svijetu. Tri velike monoteističke religije – judaizam, kršćanstvo i islam – smatraju Jeruzalem svetim gradom.

više...

ANTO MAGZAN "KROZ UŠICU IGLE" izložba fotografija

GALERIJA NA KATU

06.05.2015. - 25.05.2015.

Medij kojim se Magzan bavi kako profesionalno tako i vođen strašću odraz je njegovih odrednica naspram života, bolje rečeno preslik je ritma njegovih životnih mijena.
Kao autodidakt, on je u formativnim godinama od strane života otet iz jedne životne sredine, te je jednostavno katapultiran u novo, nepoznato okružje jezika koji razumije, ali sredine koju ne poznaje.

više...

Krešimir Mišak: Od globalnog zatopljenja do elektronske karbonske valute

Tribine

07.05.2015. u 19:00 h četvrtak

Planetarna diktatura koju se želi izgraditi trebala bi biti zasnovana na kontroli emisije ugljičnog dioksida tj. na laži da čovjek proizvodi CO2 koji uzrokuje klimatske promjene. U bliskoj budućnosti predviđam brojne pokušaje da se nova karbonska valuta predstavi kao spasonosan odgovor na globalne izazove, kao što su: smanjenje siromaštva, kontrola populacije, kontrola nad okolišem, globalno zatopljenje i raspodjela energije i ekonomskog bogatstva.

više...

Promocija i prigodna izložba: Ivan Zoretić Kardinal i hašomani

Tribine

08.05.2015. u 18:00 h petak

O zagrebačkim javnim mjestima i ljudima koji na njima borave.

„Zoretićevi su antijunaci, gubitnici, nonkonformisti i autentični bohemi (u kojima uvijek ima nešto pozersko), no on svoje priče, svojevrsna svjedočanstva o ' malome životu ' pod svjetlima velegrada, redovito boji toplinom humanosti i iskrena razumijevanja. Ne zapada u krajnosti, već majstorstvom iskusna i lucidna stilista, svoju priču zaustavlja ondje gdje bi joj daljnja eksplikacija mogla tek naškoditi.

više...

Koncertno izvođenje monodrame: Branislav Glumac JEZIČINA

Posebna događanja

08.05.2015. u 18:30 h petak

Glumica, u zreloj dobi, stavlja masku dvojnice, priproste prijateljice da bi se ponovo mogla popeti na scenu, od svih zaboravljena, i pokazati da još može, da je dobra glumica i da je nepravedno zapostavljena.

Tekst Branislava Glumca prožet je ciničnim humorom. Dramu je naslovio: »Jezičina» da bi glumici omogućio potpunu slobodu interpretacije, a sebi da progovori o problemima svakodnevice koja nas muči.

Izvodi dramska glumica: Perica Martinović

Ulaz je slobodan,
Dvorana 512

U suradnji s teatrom »Erato»

više...

Masterclass: Joshua Oppenheimer - u sklopu 8. Subversive Festivala

Posebna događanja

12.05.2015. u 19:00 h utorak

Dokumentarist među masovnim ubojicama –
masterclass Joshue Oppenheimera

Prije masterclassa, u 16 sati, imate priliku pogledati Čin smaknuća / Director's cut /
Danska, Norveška, VB, Finska, 2012., 159’. Ulaz je slobodan.

Joshua Oppenheimer predstavit će svoju metodu dokumentarističkog rada baziranu na intervencijama u stvarnost i glumačkim izvedbama, metodu koju je primijenio u radu na svoja dva nagrađivana i slavljena filma Čin smaknuća (2013.) i Pogled tišine (2014.). Jedan od najprogresivnijih filmskih autora današnjice govorit će o svom režiserskom stilu temeljenom na kombiniranju fikcije i nefikcije, fantazije i stvarnosti, i o namjeri portretiranja političkih i društvenih noćnih mora, poput situacije u Indoneziji kojom se bavio u svoja dva filma. Bit će riječi i o stvaranju odnosa između filma, društvenih trauma i osobnih sjećanja – temi koju Joshua smatra ključnom za suvremenu kinematografiju i kojoj je on osobno posvetio svoj filmski opus.

više...

VEČER ČILEANSKOG FILMA – SUDBINE ČILEANSKIH KNJIŽEVNICA

KINO

13.05.2015.

DANI ČILEANSKE KULTURE U ZAGREBU
"SJEĆANJE - MOST IZMEĐU ČILEA I HRVATSKE"

PRVA VEČER ČILEANSKOG FILMA – SUDBINE ČILEANSKIH KNJIŽEVNICA
Prva Večer čileanskog filma je posvećena istaknutim Čileankama čije su dramatične priče zabilježene na filmskom platnu.

18:00h - "LA COLORINA", dokumentarni film
Režija Frenando Guzzoni; 2008./66'

19:30h – "TERESA", dugometražni igrani film
Režija: Tatiana Gaviola; Scenarij: Bernardita Puga i Tatiana Gaviola, prema knjizi Ruth Gonzalez Vergara
Žanr: Povijesna drama/biografija; 2009./84'

više...

CIKLUS TRIBINA MARKA RAKARA - BAUK NEOLIBERLAIZMA -

Tribine

14.05.2015. u 19:00 h četvrtak

Na ovotjednoj tribini razgovarati ćemo s nekolicinom liberala o ekonomskom aspektu liberalizma. Želimo odgovoriti na pitanja poput: Što je to točno liberalizam a što neoliberalizam? Koja ej razlika između političkog i ekonomskog liberalizma i jesu li to uopće usporedive ideologije? Gdje se točno nalazi Hrvatska u toj definiciji? Diskutirati ćemo i o tome je li ekonomski liberalizam dobar ili loš, zašto se mnogi njemu protive i koje su alternative.

više...

VEČER ČILEANSKOG FILMA: SUVREMENO ČILEANSKO DRUŠTVO - IZAZOVI

KINO

15.05.2015.

DANI ČILEANSKE KULTURE U ZAGREBU
"SJEĆANJE - MOST IZMEĐU ČILEA I HRVATSKE"

DRUGA VEČER ČILEANSKOG FILMA:
SUVREMENO ČILEANSKO DRUŠTVO - IZAZOVI

18:00h - "CORAZON SECRETEO",
Režija i scenariji: Miguel Angel Vidaurre, Carlos Flores del Pino
Glume: Ivan Marinovic, Celine Raymond, Gloria Lazo, Carlos Cabrera, Carlos Flores del Pino, Tuga Tarle, Alejandra Satt
Žanr: Obiteljska drama; 2007./73'

19:30h – "MACHUCA",
Redatelj: Andres Wood
Scenarij: Andres Wood, Roberto Brodsky, Mamoun Hassan
Žanr: Socijalna Drama ; 2004./120'

više...

Obilježavanje 40 godišnjice pada Saigona tj. završetka rata u Vijetnamu

Tribine

20.05.2015. u 19:00 h srijeda

Rat u Vijetnamu ili Vijetnamski rat jedan je od niza ratova vođenih u 20. stoljeću oko teritorija, političkih uvjerenja, geostrateških interesa i na posljetku radi napretka ekonomije kroz suradnju korporacija i države u ’vojno-industijskim kompleksima‘ zemalja uključenih s pozicije napadača, ili s druge strane gledano, agresora.

Bitan je i radi antiratnog pokreta koji je iz SAD preplavio sve civilizirane zemlje svijeta te stvorio jake temelje civilnom društvu i participaciji građana u samom procesu odlučivanja.

Vijetnamski rat pretvorio je kontrakulturu u moćnu društvenu polugu koja je mobilizirala mlađe generacije i ostavila traga na raznim područjima od flower power svjetonazora pa sve do komercijalizacije težnji pacifizaciji kroz razne hollywoodske proizvode.

Nakon tribine je otvorenje izložba Jasmina Krpana, reportera međunarodnog renome koja tematizira suvremeni Saigon.

više...

Je li pasmina doista važna? Psi mješanci i genetika - prirodna estetika

Tribine

21.05.2015. u 19:00 h četvrtak

Gošća je ponovno Mateja Janeš - magistrica agronomije i inžinjerka oplemenjivanja životinja koja upravo završava doktorski studij iz genetike pasa.
Naime, prošli puta smo govorile o tome kako i kada su nastale pasmine pasa - (većina ih je u stvari nastala u samo oko 150 godina), pa smo Mateja i ja zaključile da bismo bile rasistice kada jednu tribinu ne bismo posvetile i onim psima koji nisu čistokrvni, odnosno jesu - čistokrvni avlijaneri, oni "obični" cucki, ćuke, džukci, breki, pasi ili kako Mateja kaže - Strassen Potpourri.
Kada čujemo riječ pas, većina nas automatski zamisli nekog od onih četristotinjak pasmina koje možemo naći u enciklopedijama, iako u stvari mješanaca ima daleko više. Dapače, u mnogim zemljama svijeta žive psi koji se nisu mijenjali od svog postanja, odnosno odvajanja od najbližeg rođaka - vuka.

Stoga se nužno postavlja pitanje - je li pasmina doista tako važna ili samo robujemo predrasudama?
Može li se i kako predvidjeti osobine psa mješanca, odnosno križanca? Je li istina da su mješanci zdraviji od rasnih pasa? Otkud toliko mješanaca i kakva je razlika između mješanca i križanca te kako bi psi izgledali da nismo stvorili sve te pasmine - odnosno, kako izgledaju psi koji nisu nastali od pasmina?
Je li moguće vizualno odrediti kombinaciju pasmina te kako se radi genetska analiza mješanaca i križanaca vidjeti ćemo na primjeru moje udomljene kujice Pixie - Mateja je uzela uzorak DNK i podvrgla ga analizi, a rezultat kao i odgovore na sva ova pitanja čujte i počujte u četvrtak 21.05. u 19 sati u KIC-u

Cucki kao i uvijek dobrodošli!

P.S.
Uz mnoštvo drugih ilustracija, moći ćete vidjeti i fotke mnogih hrvatskih mješanaca koji su sudjelovali u prikupljanju istih :)

više...

Krešimir Mišak: Predstavljanje knjige i tribina "Šaman i ayahuasca" - Don Jose Camposa

Tribine

28.05.2015. u 19:00 h četvrtak

Predstavljanje knjige "Šaman i ayahuasca" poznatog peruanskog šamana Don Jose Camposa i predavanje na istu temu. Knjiga predstavlja praksu i dobrobiti ayahuasce, psihoaktivne mješavine biljaka kojom se amazonski šamani za iscjeljivanje koriste već 70 000 godina. Zovu je biljkom učiteljicom jer može iscijeliti fizičke, psihološke i emocionalne blokade, kroz žive vizije vodeći čovjeka u druge prostore i dimenzije.

više...