JEDAN GRAD, DVA FOTOGRAFA - Damil Kalogjera i Tomislav Čuveljak

GALERIJA NA KATU

01.06.2015. - 28.06.2015.

U ponedjeljak, 1. lipnja 2015. u 20 sati, u KIC FOTO GALERIJI Kulturno informativnog centra, otvorit će se izložba fotografija "Jedan grada, dva fotografa" Tomislava Čuveljaka i Damila Kalogjere.

Tomislav Čuveljak i Damil Kalogjera zagrebački su fotografi koje generacijski dijele tek dvije godine. Na ovoj izložbi predstavljaju se svaki sa po šest fotografija o Zagrebu, gradu u kojemu su rođeni i gdje i danas žive i rade. Dva rukopisa, dva različita pogleda na jedan grad ipak imaju međusobnu poveznicu. Dijeleći fascinaciju Zagrebom, i Kalogjera i Čuveljak svojim objektivima duboko zalaze u intimistički svijet prostora grada po mjeri čovjeka.

Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja 2015. godine.

više...

U TMINI - koncertno izvođenje drame – praizvedba

Posebna događanja

02.06.2015. u 19:00 h utorak

Neven Lukačević

U tmini


Nekoliko dana u travnju 1941, u stanu Bele i Miroslava Krleže u Radišinoj 14, u Zagrebu. Dvoje umjetnika izloženih samovolji vlasti i policije NDH razgovara, voli se i strepi pred hapšenjem i progonom.

Neven Lukačević ( 1969) Rijeka, profesor i predavač na Filološkom fakultetu sveučilišta u Torunju (Poljska) biva prvi put izvođen u Hrvatskoj.

Glume:
Perica Martinović
Martina Biljan
Zdenko Jelčić

U suradnji s Teatrom Erato

više...

Noć hrvatskog filma i novih medija

KINO

06.06.2015.

22,00
ANIMIRANI 7. + novo
WIENER BLUT / Zlatko Bourek i Pavao Štalter / 8’ / 2014.
ČOVJEČULJAK SNOVULJAK / Ivana Guljašević / 4’48’’ / 2010.
MAXI CAT / Zlatko Grgić / 5’ / 1971.

22,30
DOKUMENTARNI
AMERIKANKA / Zoran Tadić / 13’ / 1970.
POD UDAROM KRITIKE / Silvio Mirošničenko / 54’ / 2010.

24,00
DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM
PLAVI DEVET / Krešo Golik / 95’ / 1950.

više...

CIKLUS TRIBINA 'ČITANJE ŽIVOTA', Marija Ott Franolić

Tribine

09.06.2015. u 19:00 h utorak

Potraga za ženama u povijesti

Povijest pišu pobjednici, obično muškarci. U školi su nas učili da je ono što učimo o prošlosti stvarno, da se objektivno dogodilo. Što god to značilo.
Na ovom predavanju bit će opisan projekt potrage za ženama u povijesti. Hoće li ženska iskustva promijeniti povijest kakvu poznajemo? Ili će je ženski životi samo nadopuniti, svojim toliko vremena utišanim glasovima?
A ako prohujalim ženskim životima još pristupimo i emotivno, je li moguće iz njih dobiti nove uvide u prošlost kako bi se mogla zamisliti bolju budućnost, i za žene i za muškarce?
O ženskoj prošlosti treba govoriti kako bismo upotpunili svoju sliku povijesti. Ali ona je važna i iz aktivističkih razloga – budućim generacijama žena treba ukazati na živote žena koje su živjele prije njih, koje im mogu poslužiti kao modeli u njihovim vlastitim životima.

više...

Tonka Maleković "Futurobotanika"

Galerija forum

10.06.2015. - 24.06.2015.

U srijedu, 24. lipnja 2015., posljednji je dan izložbe Futurobotanika Tonke Maleković u Galeriji Forum.
Tom prilikom i toga dana u 19 sati pozivamo Vas na zatvaranje izložbe i završno druženje.
Dobrodošli!

Izložba Futurobotanika inspirirana je urbanom divljinom, preciznije, njezinim aspektom nestrukturiranog zelenila u gradu i, još preciznije, zanimljivim, manje poznatim vrstama, često invazivnim, samoniklim, neposlušnim biljkama koje se pojavljuju u zaboravljenim gradskim zakucima ili onima koji su na čekanju, jer im predstoji obuhvatna urbana transformacija u smjeru vizija koje su često vrlo problematične i oko kojih se otvaraju polemike u javnoj sferi.
Stavljanje naglaska na biljke i poigravanje vremenskim matricama unutar izložbenog formata te uvlačenje posjetitelja u tu igru pokušaj je da se destabilizira antropocentrična pozicija promatrača-stanovnika grada. Izložba ga uvlači u fitocentričnu, pomalo distopijsku futurističku viziju grada, uobličenu u formi ambijentalne instalacije, unutar galerijskog prostora u njegovu centru, no fragmenti postava ga vraćaju 'na provjeru', u sadašnji trenutak.

više...

Posljednji ples - Concha Vidal

Teslin plato

12.06.2015. - 13.06.2015.

12. i 13. 6. u 22h , Teslin plato

Ova interdisciplinarna vizualna poema govori o ljubavi u nastavcima, emocionalnim poveznicama koje hrane našu egzistenciju, o suživotu, gubitku i žaljenju u životima parova. To je poput pjevanja bluesa o praznini koja nastaje gubitkom nečega što nam je dragocjeno.

Concha Vidal u svom umjetničkom djelovanju primjenjuje interdisciplinarni pristup koji spaja video, tekst i pokret. Pogled Fride Kahlo, Cindy Sherman, Marine Abramović, Sarah Lucas, Conche Vidal… pogled je žena koje su usvojile pogled čije je ishodište u iskustvu. Iskustvo sticano kroz put inicijacije kojom žene upoznaju vlastite raznolikosti, uključujući nejednakost, pripadanje jednoj spolnosti. Zbog pogleda drugih žene postaju svjesnije svoje rodnosti. To je pogled koji žene promatra kao seksualni objekt, kao opasnost, kao misteriju, kao natjecanje, kao instrument, kao snagu, kao ženu… Upravo se unutar takve inicijacije i bolnog sazrijevanja oblikuje ovaj pogled žene i način na koji nastaje.

više...

Prva proslava Međunarodnog dana joge

Posebna događanja

19.06.2015. u 19:00 h petak

Međunarodni dan joge, proglašen je od strane Opće skupštine Ujedinjenih naroda 11. prosinca 2014. godine uz potporu 175 zemlja svijeta, pa tako i Hrvatske.
Dokument naglašava kako je »globalno zdravlje dugoročni razvojni cilj koji zahtjeva snažniju međunarodnu suradnju« te ističe potrebu »kvalitetnijih osobnih načina života, lišenih svih vrsta ekscesa.« Joga, naglašava se, »pruža cjeloviti pristup zdravlju i dobrome životnom osjećaju«.

Povijest joge
- uvodno izlaganje - Mahamandalešvar Swami Vivek Puri (udruga Joga u svakodnevnom životu)
- dokumentarni film "Povijest joge / History of Yoga, 96 min

Organizator ovog programa je Veleposlanstvo R. Indije u Zagrebu, KIC i Indijski kulturni centar Zagreb.

više...