Postanite model u performansu na društveno odgovornu temu međunarodno poznate fotografkinje!

Posebna događanja

06.09.2015. - 26.09.2015.

Poziv svima zainteresiranima za sudjelovanje u nastanku velike režirane fotografije autorice Iris Brosch
KIC u sklopu događanja ‘Bijele noći’ kod HNK, u subotu, 26.09.2015. organizira javno snimanje velike režirane fotografije na Zdencu života na temu AGEISM-a (hrv. dobizam – najčešće diskriminacijsko ponašenje prema osobama starije dobi) te poziva zainteresirane volontere koji se osjećaju dobro u svojoj koži i smatraju se ‘lijepima takvi kakvi jesu i neobičnima’ da sudjeluju u snimanju kao modeli i tako iskoriste priliku koja im se pruža jednom u životu!
Autorica fotografije je njemačko-francuska fotografkinja Iris Brosch koja je dugo godina prisutna na međunarodnoj umjetničkoj i modnoj sceni.

Njezini radovi nalaze se u mnogim svjetskim galerijama, kao i na naslovnicama prestižnih modnih magazina.
U potrazi smo za autentičnim licima, tijelima raznih oblika (što neobičniji to poželjniji, mršavi, punašni, snažni ..), muškarcima i ženama raznih dobi - od pete godina života pa do osamdesete godina života.
Pozivamo sve one koji žele volontirati kao modeli da se jave na dino.muhovic@kic.hr i pošalju fotografiju (što kvalitetniju, naravno) portreta i figure kako bi u slučaju odabira stupili u kontakt s vama, te osigurali kostim, make up i dr.
Casting volontera radimo putem emaila ili po preporuci ako vam nije email dostupan.
Casting je otvoren objavom oglasa pa do 23.09. 2015., kako bismo mogli započeti sa snimanjem već 25. 09. (prvi dan snimanja s manjom grupom od 16h) i 26. 09. (drugi dan snimanja s većom grupom od 17h) te pripremiti potrebnu dokumentaciju.

Osiguravamo hranu i piće za volontere kao i uokvirenu fotografiju (30x40 cm) s potpisom autorice.
U prilogu se nalaze neki radovi Iris Brosch i vizualizacije nekih mogućih motiva koje namjeravamo snimiti u Zagrebu, no jasno je da će mnogo toga ovisiti o modelima i kreativnom trenutku same autorice.
Volonteri mogu i ne moraju biti upitani za poziranje bez odjeće. Njima na volju.

Vidjeti rad Iris Brosch na www.irisbrosch.com
http://irisbrosch.typepad.com/divinita/divinita_photo/

više...

BROJ DVA I NAKON / PARALELNI EKRANI

Galerija forum

08.09.2015. - 19.09.2015.

Otvorenje u utorak, 8. rujna 2015. u 18 sati.

BROJ DVA I NAKON / PARALELNI EKRANI

videoradovi

Autori: Jordi Vidal, Martin Le Chevallier, Valéry Jouve, Philippe Schwingera, Frederic Moser i Marie Voignier.

Kustosica izložbe: Pascale Cassagnau

Na otvorenju izložbe razgovaramo s vizualnim umjetnikom i piscem Jordijem Vidalom, autorom videoeseja History Minus Zero_No Limit

Izložba ostaje otvorena do 19. rujna 2015.Dan uoči izložbe, u ponedjeljak 7. 9. 2015. u 22 sata

Performativno čitanje:

RADNICI RENAULTA O FILMU CRVENI KRUG

Izvođači: Vilim Matula i Siniša Labrović i Franz Kafka Ensamble koji čine:Damir Prica Kafka, Franjo Glušac, Bruno Vorberger, Igor Pavlica, Roko Crnić, Ivan Marincel te njihov gost Miro Manojlović

više...

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971.

Tribine

15.09.2015. u 19:00 h utorak

1.dio Povijest alpinističkog odsjeka Velebita

2. dio Prva Hrvatska penjačka ekspedicija Grenland (1971.g)

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija Grenland 1971. pod vodstvom Jerka Kirigina od 7. srpnja do 15. kolovoza izvodi niz prvenstvenih uspona, među kojima je najvažniji onaj u stijeni Ingolsfjelda.

Kako je bilo čut ćemo i pogledati na filmu snimljenom na ekspediciji u utorak 15.09.2015

predavač: Borislav Aleraj

više...

Tajne hrvatskog podzemlja

Tribine

16.09.2015. u 19:00 h srijeda

Speleologija je zahtjevna, zanimljiva i svrsishodna društvena aktivnost. Speleologe povezuje entuzijazam, želja za otkrivanjem novih i nepoznatih podzemnih prostora, osjećaj zajedništva i ponad svega dobra zabava. Povodom 65 godišnjice osnutka društva PDS Velebit speleološki odsjek organizira predavanje na temu: Tajne hrvatskog podzemlja.
Dođi i upoznaj se s čarima bavljenja speleologijom i pronikni u tajne podzemlja.

više...

Zagreb, volim te! / 2. festival tijela u gradu

Posebna događanja

19.09.2015. u 13:00 h subota

U subotu, 19. rujna na nekoliko lokacija u centru Zagreba održat će se drugo izdanje Festivala Zagreb, volim te!, koji nadahnut istoimenim performansom Tomislava Gotovca, problematizira položaj tijela u javnom prostoru.
Prošlogodišnje, prvo izdanje festivala na kojem su sudjelovali švicarski umjetnici iz kolektiva Ritual Theater i američko-korejska umjetnica Miru Kim pratile su brojne kontroverze, te je zagrebačka policija na zahtjev nekolicine ogorčenih građana prekinula umjetničke performanse o čemu su izvijestili mediji diljem Europe. Ipak brojni građani i umjetnici reagirali su pozitivno na ove nesvakidašnje šetače, izražavajući svoju podršku ovoj nekonvencionalnoj inicijativi. Organizatori Zagreb, volim te! nadaju se kako će ove godine izvođači izvesti svoje performanse do kraja uz tolerantnu i liberalnu atmosferu.

više...

Počinje 8. Zagrebi! festival

Posebna događanja

25.09.2015. - 27.09.2015.

Zagrebi! festival ove godine o dobizmu
Osmo izdanje festivala koji grebe ispod površine tematizira razne oblike diskriminacije prema osobama starije dobi;
performans i snimanje serije grupnih fotografija, plesna radionica, filmovi i tribine;
sudjeluju Iris Brosch, Slavenka Drakulić, Liz King, Sarah Polley, Sue Bourne, Slavka Pavić…

više...

Foto performans Iris Brosch na temu dobizma

Posebna događanja

25.09.2015. - 26.09.2015.

Petak i subota / 25. i 26. 9. 2015. / od 17 do 23 sata / Zdenac života ispred zgrade HNK i druge gradske lokacije
U sklopu 8. Zagrebi! festivala pored Meštrovićeva Zdenca života u blizini Hrvatskog narodnog kazališta održat će se performans i snimanje serije grupnih fotografija u režiji francusko-njemačke umjetnice Iris Brosch. Performans je zamišljen je kao živa slika na otvorenom, poput onih koje je Iris Brosch radila u Veneciji i u Rimu. Iris Brosch umjetnica je, fotografkinja i redateljica koja u svojim radovima portretira žene, dajući im snagu i dostojanstvo.

više...

Starenje u književnosti: kako pišu autori, a kako autorice?

Tribine

25.09.2015. u 19:00 h petak

Književnica i novinarka Slavenka Drakulić (1949.) opisat će svoju potragu za književnim naslovima o starosti, i objasniti kako vidi razliku između muškog i ženskog pisanja i starosti. Kako se može objasniti činjenica da spisateljice manje pišu o starenju – je li to dio društvenog pritiska za vječnom mladošću, ili su razlozi drugdje? I kako se starost u literaturi ipak artikulira? Govorit će i o svome odnosu prema starenju.

više...

Daleko od nje

KINO

25.09.2015. u 21:00 h petak

Daleko od nje, r. Sarah Polley, Kanada/GB/SAD, 2006. 110'

Prema kratkoj priči Alice Munro Medvjed je došao preko planine nastala je prekrasna dirljiva ljubavna priča Daleko od nje. Grant (Gordon Pinsent) i Fiona (Julie Christie) u braku su 50 godina, a njihov život ispunjen nježnošću i humorom tek ponekad isprekidaju Fionina vraćanja u prošlost, a još veću komplikaciju predstavlja njezin gubitak pamćenja. Kako gubici postaju sve uočljiviji i dramatičniji, nemoguće je ignorirati činjenicu da Fiona boluje od Alzheimerove bolesti. Fiona odlazi u ustanovu specijaliziranu za takvu bolest, ali Grant je ne smije posjetiti prvih mjesec dana, kako bi se adaptirala. Međutim, do ponovnog susreta Fiona ga je zaboravila i svoju pažnju posvetila Aubryju (Michael Murphy), sustanaru iz doma. Slomljena srca, Grant je svakodnevno posjećuje, svjedočeći sve čvršćoj vezi između nje i Aubryja. Kada Aubryja supruga (Olympia Dukakis) odvede kući, Fiona pada u tešku depresiju, a Grant je spreman na najveću žrtvu u svome životu.

više...

Internalizacija i izvedba / plesna radionica koreografkinje Liz King

Posebna događanja

26.09.2015. - 27.09.2015.

Kroz svoje radionice Liz King uvijek propitkuje autentičnost i izvor samog pokreta. Bilo da radi s profesionalcima ili onima koji naprosto vole plesati, kretati se, ona primjenjuje metodu, koju je stvorila kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja, kao alat kojim možemo prodrijeti u sam izvor kretnje. Sa starenjem i kako nas društvo oblikuje, gubimo ono što smo kao mladi, od najranijeg djetinjstva usvojili prirodno, kao nešto iskonsko. Tehnike i alate koje Liz King koristi, preusmjeruju taj unutarnji fokus te se kasnije ostvaruje prosudba trenutnog, prostornog okruženja. Kroz proces praćenja ovog razvoja, ova se tehnika dalje može primijeniti na koreografske izričaje, prostor te odnos vlastitog tijela prema drugom tijelu.

više...

Dokumentirati prolaznost: vrijeme na fotografijama, vrijeme u životu

Tribine

27.09.2015. u 19:00 h nedjelja

Fotografkinja Slavka Pavić (1927.) govorit će o svojem odnosu prema fotografiji, i objasniti mijenja li se on s vremenom. Kako se danas osjeća kad gleda svoje stare fotografije? Reflektira li fotografija, kao medij koji zaustavlja vrijeme, njezino sazrijevanje i starenje? Objasnit će također kako doživljava svoje starenje. Je li za nju prijelaz u stariju dob teret ili oslobođenje? Primjećuje li u društvu diskriminaciju zbog svojih godina?
S gošćama će razgovarati teoretičarka Marija Ott Franolić, koja se dugo bavi ženskim starenjem.

više...

Fabulous Fashionistas

KINO

27.09.2015. u 20:30 h nedjelja

Fabulous Fashionistas, r. Sue Bourne, GB, 2013. 48'

Dokumentarni film nagrađivane britanske redateljice i producentice Sue Bourne snimljen je 2013. godine. Bourne je za ovaj film odabrala šest žena koje su u vrlo visokoj dobi odlučile napraviti značajne zaokrete u svojim životima. Svaka od njih na ekran donosi nešto osobito i zadivljujuće, no zajedničke su im odlučnost u prihvaćanju i dobrih i loših strana života i snažna želja da žive punim plućima. Žele se zabavljati. Žele izgledati sjajno. Žele živjeti. Stilom odijevanja koji nadilazi trendove i marke, neukrotivim duhom i čeličnom voljom, ruše uobičajene stereotipove o starosti. Iako je prosjek njihovih godina 80, one se ne osjećaju staro i neumorno prkose očekivanim procesima starenja. Film Fabulous Fashionistas mijenja pogled na starost i na uvriježene stavove koje velika većina nas ima o njoj. Ove izuzetne žene predstavljaju nam različite tipove starosti. Starosti kojoj se možemo veseliti s uzbuđenjem i bez straha.

više...