ŽELJKO JERMAN - DESET GODINA POSLIJE

Galerija forum

08.07.2016. - 30.07.2016.

Otvorenje izložbe: Petak, 8. 7. 2016. u 20 sati

Prošlo je deset godina od prerane smrti Željka Jermana, jednog od najradikalnijih i najhrabrijih hrvatskih suvremenih umjetnika.

Bio je neumoljivi nonkonformist, kako u životu tako i u radu. Kao buntovno 'dijete 68.' nastojao je širiti granice te, redovno nezadovoljan učinjenim, uvijek kretao dalje u negiranju konvencionalnih uzusa, građanskih zahtjeva i poimanja umjetnosti.

Njegovi radovi bili su djelatni izraz otpora prema ljepuškastom, urednom, primjenjenom, upotrebljivom …. Sadržavali su prvenstveno čežnju za istinitim, za (samo)spoznajnim, svjedočili osobni ulog uz razotkrivanje bez ostatka.

Krenuo je od službene fotografije, štoviše kao priučeni fotoobrtnik, no bio je zapravo autentični autodidakt koji je rano prekinuo i redovno gimnazijsko školovanje.

Vrlo brzo Jerman shvaća da nije predodređen za rutinsko zanatsko poslovanje kao ni za produciranuje 'umjetničke fotografije', da je njegov poziv neizvjesniji i teži.

više...

3. predavanje u ciklusu Bakterije i mi - Bakterije u plavetnilu

Posebna događanja

15.07.2016. u 20:00 h petak

Treće predavanje u ciklusu "Bakterije i mi" pod naslovom "Bakterije u plavetnilu" održat će se u

Petak, 15. srpnja u 20 sati u Kulturno informativnom centru (KIC), prostor Galerije Forum -Teslina 16.

Dr. sc. Sandi Orlića s Instituta Ruđer Bošković će nam približiti svoje iskustvo istraživačkog puta oko svijeta u 46 dana.

više...