VESNA POKAS - U KVADRATU

Galerija forum

07.10.2017. - 21.10.2017.

Materijalni elementi koje Vesna Pokas unosi u interijer galerije ili eksterijer grada odnosno hortikulturalnog ambijenta nisu umjetnički predmeti nego instrumenti katalizacije doživljaja konkretnog prostora. Pritom autorica ponajprije sama sebi objašnjava zatečeni prostor istodobno potvrđujući njegovu posebnost i transformirajući ga, kako bi potom upozorila na njegove nekorištene potencijale. Često osporava svakodnevnu upotrebu prostora instaliranjem prepreka koje zahtijevaju njegovo alternativno korištenje. Primjerice, u Poreču je krajem devedesetih godina, kao sudionica tamošnjeg Annalea, u uskoj gradskoj ulici postavila metalne šipke koje su onemogućavale uobičajeni svakodnevni pješački promet te su prolaznici bili prisiljeni pronalaziti druge puteve čime se razbijala dnevna rutina, ali i naglašavao karakter prostora. Sasvim drugačiji pristup, ali jednako osvještavajući, primjenila je nešto ranije na otoku Lokrumu, na stepeništu Maksimilijanovih vrtova gdje je postavila staklene ploče te time ostvarila više psihološku nego fizičku prepreku, omogućivši zauzvrat koncentrirani pogled posjetitelja na prekrasni prizor i refleks kultiviranog krajobraza iz točke osujećenog pokreta.

više...

UMJETNOST PRISVAJANJA

Galerija forum

30.10.2017. - 18.11.2017.

Izložba se bavi mehanizmima 'društvenog dogovora' odnosno propitivanjem granica između statusa umjetničkog djela i neumjetničkog predmeta te trenutkom preobrazbe jednog u drugo.

Izložena djela otvaraju mnoga specifična pitanja o problemima umjetnika i umjetnosti danas. Prisutna je kritika umjetničkog sustava i referiranje na njega, a zastupljeni su i radovi koji otvaraju egzistencijalna pitanja umjetnika, njihovo preživljavanje i snalaženje u svijetu (umjetnosti). Nadalje, uz radove koji promišljaju svakodnevni život i djelovanje umjetnika uključeni su i oni koji se bave političkim i tržišnim vrijednostima u sferi umjetnosti.

više...