UMJETNOST PRISVAJANJA

Galerija forum

30.10.2017. - 18.11.2017.

Izložba se bavi mehanizmima 'društvenog dogovora' odnosno propitivanjem granica između statusa umjetničkog djela i neumjetničkog predmeta te trenutkom preobrazbe jednog u drugo.

Izložena djela otvaraju mnoga specifična pitanja o problemima umjetnika i umjetnosti danas. Prisutna je kritika umjetničkog sustava i referiranje na njega, a zastupljeni su i radovi koji otvaraju egzistencijalna pitanja umjetnika, njihovo preživljavanje i snalaženje u svijetu (umjetnosti). Nadalje, uz radove koji promišljaju svakodnevni život i djelovanje umjetnika uključeni su i oni koji se bave političkim i tržišnim vrijednostima u sferi umjetnosti.

više...

Ana Hušman: 6 SA 7 METARA

Galerija forum

24.11.2017. - 09.12.2017.

6 sa 7 metara, novi filmski projekt Ane Hušman, unutar zagrebačke Galerije Forum misli se i razlaže u nizu eksperimenata s prostorom, igri s fragmentima zvukovnih i svjetlosnih zapisa te tekstualnih zabilješki autorice i njezinih brojnih suradnika (dramaturginje, snimatelja, montažerke, muzičara, filozofa, povjesničarke umjetnosti, grafičke dizajnerice, itd.), koji su suautori popratne izložbene publikacije.
Sam projekt izložbeno je već predstavljen u Galeriji umjetnina u Splitu (5.09.-1.10.2017.) te je paralelno sa zagrebačkom izložbom postavljen i u Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu, gdje je jednim svojim dijelom i nastajao (9.11.-17.12.2017.), a njegova iteracija upotpunjuje se i ovim zagrebačkim predstavljanjem koje na jednom mjestu ponovno okuplja sve suradnike unutar radnog procesa te preslaguje dosadašnje materijale, čineći tako sljedeći stupanj priprema za film.
Ovaj uvijek drugačiji izložbeno-filmski set vrlo jasno transferira i performira autoričin umjetnički pristup: raščlanjivanje strukture i teksture filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta; eksperimentiranje s mogućnostima animacije, s dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom, te propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja.

više...