FRANE ROGIĆ / ŽITNJAK, DANAS

GALERIJA NA KATU

10.02.2017. - 01.03.2017.

Postav Rogićeve foto instalacije na asocijativnom planu vrlo precizno odgovara naslovu izložbe.

"S jedne strane, izrezani komadi klasičnih dvjestolitarskih bačava za naftu ili kojekakve derivate ili pak razne kemikalije, smjesta upućuju na žitnjački industrijski background. Što je već samo po sebi u određenoj kontradikciji s nazivom tog dijela zagrebačke periferije. Koji je, dakle, u jednom trenutku iz, očito poljoprivrednog, prigradskog naselja postao industrijska periferija. Dapače, prema mijenama u izgledu njegove panorame, precizno je moguće očitati i i razvoj političkih promjena. Pa je tako danas, u sadašnje, takozvano 'post' vrijeme, Žitnjak postao postindustrijski. Iz prekojučerašnjice zaostala polja kao da uokviruju ostatke jučerašnje industrijske zone, koja, iako na umoru još nije sasvim nestala, u smislu posljednjeg hropca, ona, naime, ponekad izbaci nešto sumpora. "...
Boris Greiner, iz predgovora.

više...

GORAN TRBULJAK Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno

Galerija forum

18.02.2017. - 11.03.2017.

Izložba Gorana Trbuljaka Ono što je pokazano manje je važno od toga zašto i kako je skriveno, temelji se na slici Vlade Kristla iz ciklusa Pozitivi, nastale 1961. godine. Ta slika, reprezentativni primjer Kristlovog apstraktnog slikarstva 60-ih godina prošlog stoljeća, teško je oštećena kad je izdvojena iz jedne privatne kolekcije, nakon što je režimski nepoćudan umjetnik napustio ondašnju Jugoslaviju. Slika je kasnije došla u Trbuljakov posjed, a izložbenu priču o njoj i njegovim pokušajima da je restaurira (akcija koju je smatrao umjetničkom) čini slika sama, foto i videodokumentacija, uz neke kompatibilne tekstualne i foto radove. Sve zajedno govori o društveno-političkim fenomenima koji se odražavaju u nemilosti prema umjetnicima, odnosno u 'kažnjavanju' njihovih djela.

više...

LAKA, CRNA ZEMLJA - (duodrama)

Posebna događanja

03.03.2017. u 19:00 h petak

autori: Dušan Gojkov & Zrinka Dabelić

2034. u zemunici na ratištu skrivaju se dva vojnika neimenovane vojske čuvajući granate neimenovane vojske.
Njih dvojica; pisac i pjesnik, Stevan i Marko, srbin i hrvat, pripadnici bivše Srbije i bivše Hrvatske, pokušavaju pronaći "srebrni rub" u činjenici da su zajedno, pod zemljom, usred rata, opkoljeni bombama i granatama u društvu pune kante ili kofe koju koriste kao WC. Netko treba izbaciti ta …

Glume:
Stevan - Vladimir Posavec Tušek
Marko - Goran Malus

Režija i adaptacija - Marko Juraga

Velika dvorana KIC-a

*ulaz slobodan

više...

Izložba povodom 50 godišnjeg mita o kulturalizaciji svemira* Informans / Informance Zupančič/Turšić/Živadinov

GALERIJA NA KATU

04.03.2017. - 20.03.2017.

Predstavljanje prvog Europskog umjetničkog satelita

Izložba povodom 50 godišnjeg mita o kulturalizaciji svemira* Informans / Informance Zupančič/Turšić/Živadinov

* 1995 godine izveden je u Ljubljani ‘Projektil Noordung 1995-2045.’, predstava sa sedam glumaca i sedam glumica prema tekstu ‘Ljubav i država’ hrvatskog dramatičara Vladimira Stojsavljevića.
Namjera je Zupančićeve, Turšiča i Živadinova je reprizirati izvedbu projektila svakih 10 godina, a po smrti izvođača zamijeniti ga znakom koji su izvođači sami odabrali.
‘Projektil Noordung’ pratiti će proces zamjene izvođača znakom tj. transfiguracija glumca u znak i na koncu izradu satelita (umjetničkog satelita – umbota) po glumčevom umjetničkom algoritmu: biografika - bilogika - biomehanika.
Kruna ovoga pedesetgodišnjeg projekt je lansiranje svih četrnaest satelita koji predstavljaju sve glumce u izvornoj predstavi iz 1995. godine i samoga autora projekta, u ekvatorijalnu orbitu oko planete Zemlje.
Lansiranje bi se trebalo dogoditi 2045. godine.

više...

EUROPSKI ATLAS MEKANIH BRODOVA – KAKO STVARNOST POSTAJE PREDSTAVA

Tribine

08.03.2017. u 19:00 h srijeda

Krajem sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Zagrebu, unatoč vidljivim i nevidljivm političkim pritiscima, Zagreb je nedvosmisleno centar inovacija svih umjetničkih područja. Mladi ljudi unutar studentskih organizacija i sveučilišta pronalaze prostor za izražavanje koje ima političku i sociološku podlogu. Revoluciju u shvaćanju glazbe pokreće Muzički biennale Zagreb. Filmsku umjetnost kao eksperiment zagovara grupa autora okupljenih oko Genre film festivala. Likovnu umjetnost zastupa novi naraštaj predvođen Muzejom suvremene umjetnosti, a kazalište, uz festival IFSK, najbolje predstavlja Kugla glumište sa svojim djelom “Mekani brodovi” 1978. godine. To su godine kada nastaje sve ono što danas nazivamo trendovima.

više...

SocioLogiranje: PRÊT-À-PORTER PRIČE O POLITIČKOJ MOĆI - Mirela Holy 'VRAŽICA NOSI PRADU, A BOGOVI KONFEKCIJU'

Tribine

13.03.2017. u 17:00 h ponedjeljak

Mirela Holy vodi nas u magiju visoke politike, mnogima neodoljive, makar znaju da je prilično mračna. Parodirajući stil self-help priručnika, britka i duhovita, ova bi knjiga dobro došla Donaldu Trumpu kada bi on čitao. (Milana Vuković Runjić, književnica )

Na promociji ćete prisustvovati procesu političke kanonizacije kandidata Ive Josipovića u režiji vražje odvjetnice, ujedno i autorice knjige Mirele Holy i medijskog suca Borisa Rašete uz asistenciju moderatora/izdavača Gorana Batine.

više...

Ciklus tribina Marije Ott Franolić: ŠTO IMAMO OD KNJIŽEVNOSTI?

Tribine

13.03.2017. u 19:00 h ponedjeljak

Gošća: Anera Ryznar

Teorija književnosti u posljednje se vrijeme udaljila od književnoga teksta i gotovo prestala postavljati temeljno pitanje: što znači čitati? Ali to nije razlog da se u praksi i u životu prestanemo pitati zašto čitamo i što nam čitanje daje. Za knjigom posežemo radi estetskog užitka ili prikupljanja znanja, iz znatiželje, da ubijemo dosadu ili iz puke ljubavi za čitanjem. Odnos teksta i čitatelja kompleksan je, nepredvidiv, ali i dvosmjeran – različitim tekstovima odazivamo se na najrazličitije načine.

više...

Ciklus tribina Nina Raspudića: TRUMPOVA AMERIKA

Tribine

15.03.2017. u 19:00 h srijeda

U prvoj u nizu tribina u KIC-u Nino Raspudić će sa svojim gostima razgovarati o novom predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu i perspektivama Trumpove Amerike.
Tko je Donald Trump? Je li njegovo osvajanje republikanske nominacije i kasnija pobjeda na predsjedničkim izborima predstavljala šokantno iznenađenje ili je, za bolje upućene, sve to bilo očekivano? Zašto su ga dominantni mediji u kampanji napadali više nego ijednog kandidata prije njega i zašto mu to ni najmanje nije naštetilo? Predstavlja li Trump prijetnju za demokraciju ili je možda njen spasitelj? Čemu se možemo nadati u sljedeće četiri godine
Trumpove Amerike? Što njegova pobjeda može značiti za Europu, napose za Hrvatsku i Hrvate?
O ovome i ostalim temama koje otvara Trumpova pobjeda na američkim predsjedničkim izborima govorit će Borislav Ristić i Igor Grozdanić.

više...

Ciklus tribina Alena Žunića: ANTOLOGIJA ZAGREBAČKE ARHITEKTURE

Tribine

16.03.2017. u 19:00 h četvrtak

Kroz atraktivan ilustracijski materijal predavanje donosi pregled 100 najvažnijih primjera zagrebačke arhitekture počevši od ranoromaničkih slojeva prve katedrale s kraja 11. stoljeća pa do zgrade Biskupske konferencije nastale recentnih godina. U odabir su uvrštene zgrade neupitne vrijednosti i ravnomjerno je prezentirana arhitektura svih razdoblja. Afirmirana je raznolikost arhitektonskih tipova, ali i želja da u izboru bude zastupljeno što više relevantnih autora. Uz "repere" iz gradskog središta uključeni su noviji, pa i sasvim rubni dijelovi grada, te svi zajedno pričaju priču o razvoju i rastu jednoga grada.

više...

Promocija knjige “Umjetničko ustrojstvo Noordunga” Bojana Anđelkovića

Posebna događanja

17.03.2017. u 18:00 h petak

“Umjetničko ustrojstvo Noordunga” Bojana Anđelkovića

Gost: Dragan Živadinov
Voditelj: Vladimir Stojsavljević

Djelo se bavi opusom Dragana Živadinova s političkog, umjetničkog, tehnoznanstvenog i filozofijskog očišta (prije svega kroz filozofiju Gillesa Deleuzea, Friedricha Nietzschea, Michela Foucaulta), prateći sve tri razvojne faze njegovog kazališta: Scipion Nasice (1983-1987), Rdeči pilot (1987-1990) i Noordung (1990-1995-2045).
U središtu Živadinovljeva interesa je gledatelj u odnosu na mehanizme njegove uključenosti u predstavu, radi čega su postgravitacijska umjetnost, društveno političke, kazališno umjetničke i tehnoznanstvene strukture te strategije, shvaćene kao dispozitivi u odnosu na polja sile. Ne radi se o jednostavnom režiranju kazališnih predstava, nego o kreiranju konceptualne “cjelovite umjetnine”, za koju je važno prije svega, da je procesualna. Živadinovljevo kazalište ponavljanja se tako postavlja strogo nasuprot građanskom kazalištu reprezentacije: pedesetogodišnji projektil Noordung 1995 – 2045., konceptualiziran je tako da kroz kompleksno ponavljanje svakih deset godina proizvede vlastitu razliku, pri čemu je razlika generički dio samog ponavljanja. Umjetnički ustroj Noordung tako ne uprizoruje nikoga i ništa drugo, doli samoga sebe, što je također njegov najdublji smisao.

Na promociji će biti prikazana projekcija snimke predstave “Molitveni stroj Noordung” (1992.)

više...

MOMČILO GOLUB - instrumenti

Galerija forum

17.03.2017. - 06.04.2017.

Nije problem kategorizirati opus Momčila Goluba unutar parametara koji određuju suvremenu umjetničku produkciju. Kao uporišta njegovog estetskog koda jasno se nameću odrednice: post-konceptualna umjetnička praksa kao referentni stvaralački obrazac; umjetnost ready made-a, aproprijacije i instalacije kao njezine produkcijske paradigme; postmodernistički diskurs kao polje realizacije u suštini subjektivnog, ne-programskog stvaralaštva, otvorenog dijalogu s poviješću umjetnosti po vertikali, odnosno, njezinom globalizacijom po kulturnoj horizontali. Ali, isto tako je jasno da nas ovaj iz općih crta i mjesta definiran model stvaralaštva ne približava onoj evidentnoj i sasvim specifično njegovoj stvaralačkoj alkemiji koja Momčila Goluba čini posebnim slučajem u okvirima splitske i hrvatske umjetničke sadašnjosti. /.../

više...

Koncert Kvarteta Bigah iz Irana

Posebna događanja

21.03.2017. u 19:30 h utorak

Ne propustite jedinstveni doživljaj kada Kvartet Bigah iz Irana svira hrvatsku a Sastav Balkalar iz Zagreba svira iransku glazbu!

Ususret Nouruzu – večer tradicionalne iranske glazbe i Kvartet Bigah 21. ožujka /19:30

Hrvatsko-iranskog društva IRANDUSTAN organizira večer iranske tradicionalne glazbe pod nazivom Ususret Nouruzu 2017., povodom međunarodnog dana Nouruza (početak proljeća i iranske Nove godine - 21.3.2017.). Program započinje 21. i traje do 25.3. 2017. a održat će se, osim u ZAGREBU, još u nekoliko gradova u Hrvatskoj (Samobor, Sisak i Osijek). Nouruz je tradicionalni iranski praznik kojim se obilježava prvi dan proljeća i početak nove godine, a slavi se u mnogim krajevima svijeta, posebno u srednjoj i južnoj Aziji.

NOURUZ je od 2009. g. službeno upisan na UN-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

više...

Good things await

Posebna događanja

23.03.2017. u 16:30 h četvrtak

Niels je jedan od posljednjih idealista na poljoprivrednom prostoru Danske. Hrana koju proizvodi zajedno sa suprugom Ritom na njihovom biodinamičkom imanju, visoko je cijenjena od strane potrošača, a neki od svjetski poznatih restorana njihovi su redoviti klijenti. Ali način na koji proizvode hranu nije u suglasju s novim propisima o poljoprivredi i uzgoju stoke. Bez pravog nasljednika i pritisnut administrativnim prijetnjama, Nielsov životni plan bi se mogao urušiti. Phie Ambo ovim filmom daje podršku njihovom nastojanju da opstanu ne kao posljednji već kao prvi biodinamčki poljoprivrednici u Danskoj.

Institut za waldorfsku pedagogiju u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Danske i Kulturno informativnim centrom poziva Vas na projekciju filma Good things await.

Projekciji će prethoditi susret s poznatim danskim biodinamičkim poljoprivrednikom Nielsom Stockholmom o kojem je ovaj film snimljen.

Film je preveden na hrvatski, a uvodno predavanje i razgovor biti će na engleskom jeziku.

više...

Ciklus tribina Krešimira Mišaka: Divovi, čudovišta i ljudi

Tribine

23.03.2017. u 19:00 h četvrtak

Povijest ljudskog roda obilježena je pričama o divovima i raznim čudovišnim životinjama, koje se smatra mitovima. No, uistinu postoje informacije, nalazi i indicije koje ukazuju da su divovski ljudi postojali, kao i mnogobrojna druga stvorenja, od kojih su mnoga prikazana na freskama, stećcima, posuđu, tkaninama... Od nalaza divovskih kostura do čudnovatih lubanja, otisaka stopala i kiklopskih građevina, zagonetke naše prošlosti otkrivaju zaboravljeni svijet

više...

OMLADINSKE RADNE AKCIJE - DIZAJN IDEOLOGIJE

GALERIJA NA KATU

29.03.2017. - 11.04.2017.

Izložbu možete pogledati od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 20h

Povijest omladinskih radnih akcija obično se dijeli u 6 faza: Radne akcije za trajanja Drugog svjetskog rata, velike poslijeratne radne akcije: 1946 - 1951., lokalne radne akcije: 1952 - 1957., slijedi period oživljavanja velikih radnih akcija: 19581964., zatim se ponovo intenziviraju lokalne radne akcije: 1965 - 1967. do vremena reafirmacija dobrovoljnog omladinskog rada, i od 1968. do kraja njihovog trajanja.

Izložba i katalog daju uvid u način predstavljanja i promidžbe radnih akcija posredstvom vizualnih medija. Od početne agitacije zasnovane na tiskanim i šapirografiranim materijalima, dugovječnost radnih akcija rezultirala je bogatom i šarolikom produkcijom oblikovanja grafičkih mapa, plakata, letaka, brigadnih novina, razglednica, knjižica, iskaznica, priznanja, diploma, prigodnih poštanskih maraka, stručnih publikacija... Za omladinske radne akcije skladana su djela ozbiljne i popularne glazbe, dizajnirane omotnice singl i LP izdanja. Snimani su filmovi: edukacijski, dokumentarni, igrani za koje su oblikovani plakati. Za akcije koje su trajale više godina zaredom gradila su se i opremala cijela naselja, proizvodila se odjeća i obuća. Pored grafičkih dizajnera i likovni umjetnici bili su angažirani i stvarali su na terenu - u brigadama. Brojni umjetnici i dizajneri su stvarali, tiskare i tvornice proizvodile.

više...

WE CROATIA - Zdravlje žena

Posebna događanja

30.03.2017. u 09:00 h četvrtak

Treće po redu u 2017. godini,
redovito okupljanje članica Udruge poduzetnica – WE Croatia.

Tema idućeg We Ruby Thursdaya glasi ZDRAVLJE ŽENA,
raspored izlaganja i predavači su u nastavku:

ZAŠTO JE ZDRAVLJE VAŽNO

„Kako (p)ostati fit i zdrava nakon 40-e“, Maša Ožegović, Reaktiva

9:35 – 09:50 - Centar za homeopatiju SanVita - Andreja Milović, CCH – HOMEOPATIJA za ŽENE - razmotrit ćemo zdravstvene izazove žene u modernom društvu i vrijednu stoljetnu podršku koju homeopatija pruža ženi u svim fazama njenog života.

09:50 – 10:10 “Homeostaza - kome to treba“, Silvija Zoković, Nordijsko hodanje

10:10 – 10:20 „Triatlon kao način života“, Željka Šaban, prof. kineziologije, Triatlon klub Svibir – triatlonka, majka, supruga

RADIONICE
10:20 – 10:40 „Žensko zdravlje i utjecaj hormona“, Sanja Šernberg, psihologinja
10:40 - 11:10 “3 tajne istinski sretnih žena“, Ivana Pazek, Life Coach

PREDSTAVLJANJE ČLANICA
11:10 – 11:25 Predstavljanje tvrtke KRON
11:25 – 12:00 Izvještaj Radnih skupina

više...