ŽENSKA KRV

Galerija forum

14.04.2017. - 13.05.2017.

U kolektivnoj svijesti muška krv reprezentira hrabrost, požrtvovnost, herojstvo, dok ženska krv, sasvim suprotno, podrazumijeva uglavnom nešto sramno, pogotovo kada je riječ o onoj menstrualnoj.
Ova izložba na kojoj sudjeluju isključivo žene, umjetnice sa svih strana svijeta, postavlja u fokus vjekovne predrasude te upozorava na činjenicu da je žensko tijelo istaknuti topos društvene i političke borbe za ljudska prava.
Radovi su, na inicijativu talijanske kustosice Manuele De Leonardis, nastali na istim podlogama, na komadima platna koje je od početka pa do 60-ih godina 20. stoljeća služilo ženama kao tampon za apsorpciju menstrualne krvi.

više...

EUROPOLY – konferencija, izložbeni program i filmske projekcije

Posebna događanja

02.05.2017. - 11.05.2017.

2. - 11. 5. 2017.

Serija regionalnih konferencija EUROPOLY multidisciplinarni je projekt udruga Bijeli val (Hrvatska), Kulturno informativnog centra KIC (Hrvatska), Krokodil (Srbija), Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija) koji se bavi temom migracija, prvenstveno s područja Jugoistočne Europe u zemlje centralne i zapadne Europe; počevši od velikog vala ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća preko desetina tisuća ratnih izbjeglica iz devedesetih, anti-provincijskih odlazaka mladih uglavnom u svjetske metropole kao i konstantnog odljeva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema europskim zemljama. Namjera projekta je istražiti i mapirati intenzivan društveni, kulturni i umjetnički utjecaj koji je ovaj dugotrajan val migracija ostavio kako na zemlje zapadnog Balkana, tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu destinaciju migranata. Panel diskusije, izložbeni program i filmske projekcije održavat će se tijekom 2017. godine u četiri grada: Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Beču. Okosnica i polazišna točka projekta je EUROPOLY - The European Union Identity Trading Game, umjetnička instalacija srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaludjerovića inspirirana društvenom igrom Monopoly, koja će biti izložena u galerijskim prostorima u sva četiri grada.

više...

Zvonimir Ferina - Neon Baroque

GALERIJA NA KATU

12.05.2017. - 21.05.2017.

Prva samostalna izložba Zvonimira Ferine - Neon Baroque
je dobio ime spajajući dva gotovo nespojiva
elementa, kako vremenski tako i tematikom, što je refleks
motiva izložbe koji kombiniraju baroknu kompoziciju i
poziranje s gorućim bojama i tonovima suvremenog svijeta.

Izložbu čini desetak djela velikog formata na kojima su
osobni i skupni portreti fotografovih prijatelja i suvremenika u pozama i kompozicijama koje evociraju klasična dijela sakralne tematike.

Držeći se egide "mali budžet, veliki format" djela su
predstavljena u formatima koji su daleko veći od stvarne
veličine figura na printevima, čime se željela naglasiti ali
i srušiti prolaznost i jednokratnost modne komponente samih
radova.

više...

Ciklus tribina Nina Raspudića: ISLAM I/ILI ZAPAD

Tribine

16.05.2017. u 19:00 h utorak

Sa Borisom Havelom razgovarat ćemo o odnosu Zapada i Islama, sekularnog
i religijskog, kolonijalizmu i njegovom naslijeđu, arapsko-izraelskom
sukobu, problemu integracije migranata u Europi, terorizmu i njegovoj
vezi s islamskim naukom na koji se često poziva.

više...

Ciklus Letvom na kazalište: Vladimir Stojsavljević - MONTAЖ$TROJ: UMJETNOST JE ORUŽJE! Gosti: Borut Šeparović i drugi

Tribine

17.05.2017. u 19:00 h srijeda

Montažstroj je nezavisna kazališna družina koja istražuje nove oblike kazališne forme na osnovu socijalnih i političkih tema. Osnovana početkom devedestih godina 20. st., svojim temama isprovocirala je svaki put medijsku reakciju, ali i stvorila mnoge pristalice u gledalištu. U povodu novog projekta, kroz razgovor s osnivačem i umjetničkim voditeljem Borutom Šeparovićem, razotkrit ćemo kako se od „nogometnog kazališta“ Montažstroj danas prometnuo u skupinu s isključivo ženskim izvođačima.

više...

Ciklus tribina Žarka Puhovskog KRITIKA KRITIKE. POKUŠAJ DRUŠTVENE REKONSTRUKCIJE ODOZDO PREDAVANJE: HISTORIJA POJMA KRITIKE

Tribine

18.05.2017. u 19:00 h četvrtak

Pojam kritike mjerodavan za modernu javnost javlja se, kako je to i školski poznato, s prosvjetiteljstvom. Pierre Bayle ga čini nosivim aspektom svojega časopisa „Nouvelles de la République des Lettres“ („Novosti iz republike naobraženosti“), a kritička se metoda ubrzo proširuje, prvo u Francuskoj, a potom i u ostalim europskim kulturama (izvorno, sintagma je Respublica litteraria, od Francesca Barbara nadalje, i bila mišljena prekogranično). Ona se rasprostranjuje u liku literarne, odnosno, šire, umjetničke (ali i „kulturne“) kritike; politička sfera ostaje za kritiku i dalje sustavno zapriječenom. Kritika, jasno je, nije tek nijekanje, nego prosudba o relevantnim objektima koja omogućuje njihovo vrednovanje na osnovi kojega se uspostavljaju novi komunikacijski modeli – kako to i historija znanosti jasno pokazuje. U svakome slučaju u igri je svagda ista relacija autoriteta i kritike.

više...

Tribina: ŠTO JE POGREŠNO S MODERNIM NAČINOM PREHRANE

Tribine

23.05.2017. u 19:00 h utorak

voditeljica: Anita Šupe

Zašto ljudi nisu zdraviji uz sav napredak znanosti, medicine i farmacije? Kako su promjene, koje su se u zadnjih pola stoljeća dogodile u načinu prehrane i načinu života, dovele do
propadanja ljudskog zdravlja? Jesmo li zaista genetski toliko neispravni da se moramo od-ržavati na životu uz pomoć farmaceutskih lijekova? Koliko znamo o hrani koju
svakodnevno unosimo u svoj organizam? Na ova i slična pitanja odgovorit će
nutricionistkinja Anita Šupe, autorica bestselera "Istine i laži o hrani", u kojem na jednosta-van i razumljiv način iznosi najnovija saznanja o povezanosti prehrane i zdravlja. Saznajte kako jednostavnim promjenama prehrambenih navika možete preuzeti odgovornost za svoje
zdravlje u vlastite ruke.

više...

Ciklus tribina Krešimira Mišaka: 432 Hz ILI PRIČA O 'ŠTIMU'

Tribine

25.05.2017. u 19:00 h četvrtak

Ako se svijet promotri iz perspektive rezonancije, pitanje frekvencije ugađanja glazbenih instrumenata nadilazi puko usklađivanje tonova za potrebe skladnog muziciranja. Razne frekvencije imaju razne učinke na čovjeka , a u novije vrijeme ponovno se postavlja pitanje primjerenosti danas standardne ugodbene frekvencije
A- 440 Hz, s obzirom da se da je tradicionalna A- 432 Hz (ali i neke druge) puno više usklađena s kozmičkim i tjelesnim matematičkim ustrojem……

više...

Krasnodar Peršun: IZVAN FOKUSA, IZVAN ŽIVOTA - izložba fotografija

GALERIJA NA KATU

26.05.2017. u 20:00 h petak

...Podsjećanje na knjigu „Svijetla komora“ Rolanda Barthesa u kontekstu fotografija koje na ovoj izložbi kani pokazati Krasnodar Peršun čini mi se višestruko važnim. Štoviše, birajući te fotografije njihov autor kao da je i sam polazio od teksta za kojim sam i ja posegnuo gledajući ono što čini ovu izložbu. Snimateljski rad Krasnodara Peršuna poznajem odavno, jer sam mu fotografije susretao na stranicama magazina za koje je radio, a kada je prije desetak godina dio svojega opusa namjeravao ukoričiti u knjizi, pisao sam u njoj predgovor. Te fotografije karakterizirao je glamour zvijezda koje je fotograf profesionalno snimao unoseći u svaku od njih stanoviti pomak od klišejiziranih fotografija koje se pojavljuju u drugim ilustriranim revijama. Peršun je u poznatim licima nastojao pronaći neku svoju priču, upisati sebe u njihovu auru. I u tome je na vrlo dobar način uspijevao.

više...

Koncertno izvođenje drame Kristina Kegljen: KLUPKO

Posebna događanja

26.05.2017. u 20:00 h petak

Netko sumanut ubio je i izrezao na dijelove svog stanodavca te taksijem dio trupla prevezao na obližnje kupalište. Ali to toliko i nije bitno. Bitnije je kako stanovnici malog mjesta doživljavaju trač o ubojstvu koji prelazi sve granice dobrog ukusa. Bitnije je kako im čežnja za senzacijom ispunjava sve pore običnih i grotesknih svakodnevica.

više...

Ciklus tribina ALENA ŽUNIĆA: PAR NATUKNICA ZA BUDUĆE VRIJEME – razgovor sa HRVOJEM NJIRIĆEM

Tribine

30.05.2017. u 19:00 h utorak

Na sljedećoj arhitektonskoj tribini sugovornik Alena Žunića bit će Hrvoje Njirić, jedan od nekolicine međunarodno afirmiranih i višestruko nagrađivanih hrvatskih arhitekata koji će u razgovoru naglasak staviti na kulturu prostora, a prezentirat će i nekoliko ključnih aspekata budućeg razvoja arhitekture.
Klimatske promjene uvelike utječu i mijenjanju način trošenja resursa koji u domeni gradnje nisu zanemarivi. Novi oblici eksploatacije obnovljivih izvora donose novu arhitekturu, ali i novi urbanizam. Kako se učinkovito uhvatiti u koštac s ovim izazovima?

više...