UNAKRSNO KLIKANJE - Slavka Pavić i fotografi

Galerija forum

06.07.2017. - 16.09.2017.

Ova izložba svojevrstan je hommage fotografkinji i osobi Slavki Pavić, no jednako tako i (njezin) hommage fotografiji kao mediju i zanatu te fotografima kao njezinim tvorcima, zaljubljenicima i njegovateljima.
Priča je to o poštovanju, simpatijama, solidarnosti i podršci koju Slavka desetljećima dosljedno gaji i dnevno iskazuje prema svojim kolegama, inducirajući pritom u njima ne manje intenzivne uzvratne emocije.
Tako je Slavka Pavić prisutna u dvostrukoj ulozi: kao autorica-snimateljica i kao predmet kolektivne pažnje i respekta, kao nadahnuće i omiljeni motiv, kao muza i kao maza u isti mah.
Fotografije na ovoj izložbi svjedočanstva su međusobnih susreta na različitim mjestima, u različitim prilikama, mahom u izložbenim prostorima, no i u drugim urbanim i ruralnim ambijentima, na klupskim izletima i putovanjima.
Interes snimatelja za svijet oko sebe, bilo u dokumentarističkom bilo u artističkom smislu, u ovom je slučaju sužen, u fokusu su sada sami akteri snimanja, međusobno registriranje njih samih, pretežno pri činu fotografiranja.

više...

Promocija novog broja Art magazina Kontura s temom "Autonomija slikarskoga jezika"

Galerija forum

14.09.2017. u 19:00 h četvrtak

U četvrtak, 14.9. u 18 sati, u prostorima Galerije Forum promovirat će se najnoviji broj Art magazina Kontura s temom "Autonomija slikarskoga jezika".

Art magazin Kontura izlazi već 26 godina i jedini je specijalizirani časopis za likovnu umjetnost u Hrvatskoj. Tijekom svih tih godina Kontura je pratila bilo hrvatske likovne scene sudjelujući proaktivno na njezinu razvoju i osluškujući tržišne potencijale istoga.

Tema novog broja dotiče se umjetnosti slikarstva u doba hiperprodukcije narativa i instantnih objašnjenja. Treba li slici vanslikarska priča ili razlog postojanja? I kako pronaći originalnost unutar specifično slikarskoga jezika? To su pitanja koja su dotaknuta u novoj Konturi.
Na predstavljanju će govoriti: slikari Grgur Akrap i Miran Blažek, povjesničari umjetnosti Anita Ruso, Igor Loinjak i Feđa Gavrilović (urednik Konture).

više...

BOBO JELČIĆ 'SUOČAVAMO SE I EVOLUIRAMO.'

Galerija forum

23.09.2017. - 30.09.2017.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje izložbe

BOBO JELČIĆ
'SUOČAVAMO SE I EVOLUIRAMO.'

u subotu, 23. rujna u 19 sati

Izložba u mediju fotografije i videa evocira 'žive slike' redatelja Bobe Jelčića, skupno naslovljene Izložba u pripremi / Izložba je postavljena, koje su izvedene u trinaest izvedbi, u razdoblju između 9. lipnja i 2. srpnja 2017., u izlogu Galerije Forum.
U tri scene i glumačke postave, u svojevrsnim alegorijskim prizorima porodičnog i političkog života naših prostora, s elementima tragičnog i grotesknog, Bobo Jelčić je tijekom lipnja i srpnja 2017. ostvario intrigantno djelo, namijenjeno najvećim dijelom slučajnim prolaznicima, kao svojevrsno iznenađenje u javnom prostoru grada. Takav koncept je, uz ostalo, uvjetovao da se imena autora i aktera cijelo to vrijeme, sve do posljednje izvedbe, nisu javno, medijski obznanjivala.

više...