Predrag Pavić - INSTALACIJA ZA ZIMU

GALERIJA NA KATU

19.01.2018. - 02.02.2018.

U petak, 19. siječnja 2018. u 20 sati u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra, otvara se izložba Instalacija za zimu Predraga Pavića.

Velika je umjetnost u tome da se razmišlja u velikome kao i u malome, neprestano i istovremeno u svim omjerima..."
Pitao me je li mi hladno. Ne zebe li me. Nije mi bilo hladno.
(Mraz Thomas Bernhard )

Osim performansa na otvorenju izložbe, pozivamo vas i na sljedeće izvedbe koje će se održati 23. 1., 25. 1. i 2. 2. u 20 sati.

više...

KOLORISTIČKI DIJALOZI

Galerija forum

31.01.2018. - 03.03.2018.

Otvorenje u srijedu, 31. 1. 2018. u 19 sati.

Izložba će biti otvorena do 3.3. 2018.

Izlažu: Marko Rašica, Ignjat Job, Ivan Ettore, Ivo Dulčić, Antun Masle, Ivo Vojvodić, Josip Tirić, Grgur Akrap, Tara Beata Racz, Andrej Tomić, Luka Kušević Radaković.

Kustos izložbe je Feđa Gavrilović, voditelj Galerije Forum, a izložba je organizirana uz pomoć Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik

Koncept izložbe temelji se na povezivanju generacija i prostora. Izložit će se djela klasičnih hrvatskih kolorista iz dubrovačkog kruga zajedno s nekoliko korespondirajućih radova umjetnika mlađe generacije, koji su svoje školovanje nedavno dovršili na zagrebačkoj likovnoj akademiji. Jezik slikarstva i dugački kontinuiteti slikarske umjetnosti opstaju kroz različite inkarnacije u različitim dobima i kontekstima.

Izložba će u centar Zagreba donijeti radove iz Umjetničke galerije Dubrovnik, klasična djela hrvatske umjetnosti koja zagrebačka publika rijetko ima prilike vidjeti.

više...

PREMIJERNO PRIKAZIVANJE DOKUMENTARNOG FILMA "RAVNOPRAVNOST"

Posebna događanja

06.02.2018. - 06.02.2018.

Premijera dokumentarnog filma

RAVNOPRAVNOST

Dokumentarni film „Ravnopravnost“ nastao je u okviru EU projekta “Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života” JUST/2014/RGEN/ AG/GEND/7796, financiranog REC (Rights, Equality and Citizenship) programom Europske komisije.
Nositeljica projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolove RH, a partneri na projektu su HNK Split, Spona Code, Udruga Riječi prave predstave. Projekt ima ukupnu vrijednost od 437.172,29 EUR, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 EUR.
Redateljica i scenaristica filma je Danijela Stanojević. Glavni snimatelj i montažer je Noah Pintarić, a snimateljica Ana Opalić. Ovdje pogledajte 9 minutnu verziju filma „Ravnopravnost“ koji u integralnoj verziji traje 30 minuta.
Namjena filma je prikazati rad institucije Pravobraniteljice i partnera projekta na osvještavanju djece i mladih o ravnopravnosti.

više...

Goran Pavletić: Melankolični prostori / Blue Streets

GALERIJA NA KATU

14.02.2018. - 15.03.2018.

Uslijed povećanog interesa za izložbu fotografija Gorana Pavletića ‘Melankolične ulice’ u Galeriji na katu, obaviještavamo Vas da će izložba ostati otvorena do 15.3. 2018.

Ovom prvom samostalnom izložbom fotografija Gorana Pavletića hrvatska kulturna javnost upoznaje njegovo likovno djelo koje je već dobro znano u svijetu i apostrofirano prestižnim međunarodnim priznanjima i nagradama. Snagom paradoksa ova se tvrdnja pokazuje nepobitnom, naime, da je svugdje poznato – ovdje nepoznato.

više...

Koncertno čitanje Thomas Bernhard: VELIKI ODLAZAK - Rađeno po drami Thomasa Bernharda: MINETTI

Posebna događanja

15.02.2018. u 19:00 h četvrtak

Stari glumac Minetti, nakon trideset godina izbivanja sa scene, čeka, u predvorju hotela u Ostendeu, direktora teatra, koji mu je ponudio da još jednom odigra kralja Leara. Silvestarska je večer. Svi luduju, a on čeka. Slučajnim prolaznicima razlaže svoj život...pita se o smislu teatra i čeka.
Vani pada snijeg. Večer prolazi. Sudbina kralja Leara, koji je velikodušno razdao sve, se ponavlja na velikom glumcu.
Jedna od posljednjih velikih drama austrijskog dramatičara Thomasa Bernharda.
Dramu je preveo i za izvođenje adaptirao u monodramu Zdenko Jelčić.
Ona se više ne događa Minettiju u Njemačkoj nego Jelčiću u Hrvatskoj.

više...

KIC i Galerija na katu nagrađuju lopova!

GALERIJA NA KATU

17.02.2018. u 20:00 h subota

Konačno se dogodilo. U Hrvatskoj ima istinskih i visoko motiviranih zaljubljenika u suvremenu umjetnost.

U Galeriji na katu, tijekom njezine druge sezone na izložbi fotografija Gorana Pavletića dogodila se krađa jedne fotografije koja je još na otvorenju izazvala reakcije svojim mističnim ugođajem i simboličkim značenjima.

Galerija na katu je ponosna što je odabrala umjetnika koji je kod publike pobudio toliko snažan odaziv koji je za sada nepoznatog ljubitelja fotografske umjetnosti naveo na krađu. Također, teško je neprimjetiti kako se radi o istinskom poštovatelju umjetnosti jer je izvadivši fotografiju iz drvenog okvira isti vratio na njegovo mjesto na zidu.

više...

KIC i Galerija na katu ne odustaju od potrage!

GALERIJA NA KATU

21.02.2018.

Prošlo je nekoliko dana od kada smo objavili kratki snimak krađe u nadi da ćemo doći do ukradene fotografije. Također, nadali smo se kako će kradljivica iskoristiti ponuđenu mogućnost amnestije i rada na kustoskom projektu kao nagradu za pokazanu izuzetnu hrabrost i ljubav prema za umjetnosti, makar i prekršila zakon.

Potraga nije dovela do rezultata te smo prinuđeni objaviti integralnu verziju njezinog jedinstvenog pothvata u nadi da će ju netko prepoznati ili obavijestiti, te time ustanovi i autoru vratiti otuđenu fotografiju.

U integralnoj verziji krađe moguće je vidjeti kako se doista radilo o dobro osmišljenoj i precizno izvedenoj akciji, te napominjemo kako smo ostali fascinirani trenutkom koji je kradljivica provela pred samom fotografijom prije negoli ju je skinula sa zida.

Tu je moguće vidjeti rijedak moment apsolutne opijenosti snagom umjetničkog djela koje, iako malih dimenzija može natjerati osobu na velike i do sada nezabilježen pothvat u praksi izlaganja suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.

više...

Mala retrospektiva smrti - prva predstava u povijesti kazališta koju izvode dvojica pokojnika

Posebna događanja

21.02.2018. u 19:00 h srijeda

Mala retrospektiva smrti je zagrobni umjetnički eksperiment koji pred publiku izlaže sve aspekte i poveznice smrti i života u svakodnevnom i ne baš tako svakodnevnom životu i smrti. Izvođači, nama dragi pokajnici Boris Bakal i Leo Vukelić, diskurzivno će obrazlagati svoje umiranje i svoje stavove o umiranju kroz intedisciplinarnu i interaktivnu procesno-projektnu izvedbu.

Publiku obavještavamo da ne treba brinuti: ona još uvijek živi te baš stoga i zbog toga će imati priliku s pokojnicima razmatrati odnos politike i smrtnosti, vjere i svjetonazora, misli i ništavila.

Molimo da najavite svoj dolazak na e-mail bacaci.sjenki@gmail.com do 20.2.2018. - zbog vrlo ograničenog broja mjesta.
Hvala na razumijevanju i naša iskrena sućut onima koji nisu stigli nabaviti svoja mjesta na ovom groblju hrvatskog izvedbenog stvaralaštva.

više...