KOLORISTIČKI DIJALOZI

Galerija forum

31.01.2018. - 03.03.2018.

Otvorenje u srijedu, 31. 1. 2018. u 19 sati.

Izložba će biti otvorena do 3.3. 2018.

Izlažu: Marko Rašica, Ignjat Job, Ivan Ettore, Ivo Dulčić, Antun Masle, Ivo Vojvodić, Josip Tirić, Grgur Akrap, Tara Beata Racz, Andrej Tomić, Luka Kušević Radaković.

Kustos izložbe je Feđa Gavrilović, voditelj Galerije Forum, a izložba je organizirana uz pomoć Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik

Koncept izložbe temelji se na povezivanju generacija i prostora. Izložit će se djela klasičnih hrvatskih kolorista iz dubrovačkog kruga zajedno s nekoliko korespondirajućih radova umjetnika mlađe generacije, koji su svoje školovanje nedavno dovršili na zagrebačkoj likovnoj akademiji. Jezik slikarstva i dugački kontinuiteti slikarske umjetnosti opstaju kroz različite inkarnacije u različitim dobima i kontekstima.

Izložba će u centar Zagreba donijeti radove iz Umjetničke galerije Dubrovnik, klasična djela hrvatske umjetnosti koja zagrebačka publika rijetko ima prilike vidjeti.

više...

Goran Pavletić: Melankolični prostori / Blue Streets

GALERIJA NA KATU

14.02.2018. - 15.03.2018.

Uslijed povećanog interesa za izložbu fotografija Gorana Pavletića ‘Melankolične ulice’ u Galeriji na katu, obaviještavamo Vas da će izložba ostati otvorena do 15.3. 2018.

Ovom prvom samostalnom izložbom fotografija Gorana Pavletića hrvatska kulturna javnost upoznaje njegovo likovno djelo koje je već dobro znano u svijetu i apostrofirano prestižnim međunarodnim priznanjima i nagradama. Snagom paradoksa ova se tvrdnja pokazuje nepobitnom, naime, da je svugdje poznato – ovdje nepoznato.

više...

I evo raspleta...

GALERIJA NA KATU

15.03.2018. u 11:00 h četvrtak

U Kulturno informativnom centru danas je održana tiskovna konferencija u povodu događaja prilikom kojih je nestala fotografija s izložbe Gorana Pavletića.

Konferenciju je vodila Hana Marta Jurčević Bulić, a sudjelovali su Emil Matešić, Goran Pavletić i Helena Margić...

više...

ANA PETROVIĆ - MOJ GRIJEH

GALERIJA NA KATU

20.03.2018. - 02.04.2018.

Izložba produžena do 12. 4. 2018.

Ana je jedna od onih koji su Warholovu izreku o 15 minuta slave zaradili posredno, kroz tipičan politički obračun za fotelju u javnim ustanovama, obračun ni po čemu poseban u svim sustavima koji imaju javne ustanove. No ovaj je ipak po nečemu ušao u hrvatsku popularnu kulturu i onda u hrvatsku povijest umjetnosti, izbacivši u medijsku orbitu mladu osječku umjetnicu koja bi bez uobičajenog dekora oko bitke za fotelju, ostala možda čitav svoj radni vijek samo unutar stručnih krugova. Amblemski rad Pičkin dim, iako star gotovo desetljeće pokazuje njezin prostor izražavanja koji se kreće od gotovo apstraktizacije ženskog tijela do semantičko-lingvističke igre naslovima koji sa sobom nose jak društveni komentar mizoginije i ujedno svjež humorni duh.

više...

Stevan Luketić - Oficir, džentlmen, umjetnik

Galerija forum

23.03.2018. - 18.04.2018.

U subotu i ponedjeljak 31.3. - 1.4.2018. galerija će biti zatvorena radi praznika

U katalogu voditelj galerije i kustos izložbe Feđa Gavrilović piše: „Skulpture Stevana Luketića iz 1960-ih pronašle su svoj izraz unutar poetike enformela. Topljenje metala stvorilo je zanimljive i ekspresivne uzorke: pravokutne ploče s urezima i otvorima poput rana na mesu, ili okrugle organske oblike unutar kojih se nalaze gusti tragovi taljenja i amalgami čavala (elementa čiji je strukturalni potencijal tih istih godina koristio i Dušan Džamonja). Početkom šezdesetih Luketić radi i prve skulpture od odbačenih hladnjaka automobila (kilera), pri čemu se vidi fascinacija njihovom linearnom mrežom, pravilnom konstrukcijom unutar koje intervenira topljenjem i dodavanjem metala, čime se postiže zgužvana i intrigantna tekstura. Takva je, primjerice, Skulptura XXIII, iz 1963.

više...