Boris Poljičanin - Mrtva, mrtva priroda

GALERIJA NA KATU

17.04.2018. - 04.05.2018.

Radovi Borisa Poljičanina sada se bave samom srži, nutrinom svijeta koji je prije bio glavni motiv, tako da je sada od svega ostala samo osnovna konstrukcija, kost, tkivo ogoljeno do kraja svoga postojanja. Ovim krajem motiva i uronom u esenciju sadržaja kojem je prije služio i koji je gospodario njegovim talentom, umjetnik ulazi u filozofsko pitanje tko sam i čemu sada služim i kako koristim svoj talent?
Kadrovi u kojima su gotovo do neprepoznatljivosti dovedeni motivi kostiju i mesa, svojom apstrakcijom otvaraju mnoga značenja i pružaju ljepotu koja se razvija u oku promatrača tjerajući njegovu svijest na nizove zaključaka u manje ili višem uspješnom traganju za smislom viđenog. Kosti tako ponovo nalikuju na mesnata lica jakih osobnih crta, ponovo se pred nama pokazuju dijelovi tijela nabijeni erosom i iznova počinjemo prepoznavati pejzaže.

više...

ĐURO SEDER - NESPUTANA LINIJA

Galerija forum

27.04.2018. - 25.05.2018.

Majstor slikarstva Đuro Seder često za neke svoje radove ili njihove dijelove zna reći: „ovo je glupo“, ili „ovo je bedasto“. Razgovarate li s njim neko vrijeme, postaje jasno da su ti pridjevi za njega sinonimi za „dobro“, „uspjelo“, „zanimljivo“. Jednom mi je tako s oduševljenjem pričao kako je nedavno otkrio strip: „U tim crtežima ima nešto frajerski i bedasto“, rekao je. U svemu tome možemo nazrijeti kako je ono glavno što Seder traži u umjetničkom djelu (tuđem i vlastitom) nesputanost, smjelost i sloboda koju je ta smjelost izborila.

više...

Thomas Windisch - Ljepota neželjenog

GALERIJA NA KATU

09.05.2018. - 25.05.2018.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe fotografija
Thomas Windisch - Ljepota neželjenog
u Galeriji na katu
9.5.2018. u 20 sati

Thomas Windisch rođen je 1982. godine u Grazu, Austrija. Iako odmalena vezan uz umjetnost kroz crteže i slikarstvo, život ga odvodi prema karijeri profesionalnog vojnika. Fotografiju kao sredstvo izražavanja upoznaje tek 2013. te sva svoja dosadašnja iskustva, kako životna tako i profesionalna, fokusira na razvoj posebnog ‘lovačkog duha’ unutar medija.

Kroz nomadska lutanja, u neprestanoj potrazi za motivima, u kratkom je vremenu postao jedan od malobrojnih vrhunskih fotografa unutar tzv. “Ruin Porn” žanra.

više...

Koncertno čitanje EUROPA JUČER - EUROPA DANAS Izbor iz tekstova Miroslava Krleže

Posebna događanja

18.05.2018. u 19:00 h petak

Petak, 18. 5. 2018. u 19 sati

Koncertno čitanje

EUROPA JUČER - EUROPA DANAS
Izbor iz tekstova Miroslava Krleže

Priredio: Zdenko Jelčić
Koncertno izvode: Domagoj Janković i Nikša Marinović

Kako shvatiti Krležu? Nikako. Njega, jednostavno, treba neprestano govoriti kako bi Hrvati shvatili tko su i što su i što im je činiti. Prekjučer K und K monarhija, jučer Kraljevina Jugoslavija, jučer navečer SFR Jugoslavija, danas slobodna Hrvatska u EU i NATO.
Europa danas, Europa oduvijek... potišteni, potlačeni, poniženi Hrvati...

U suradnji s Teatrom Erato.

Ulaz slobodan.

više...

Independent Festival of Creative Communication

Posebna događanja

26.05.2018. - 03.06.2018.

U ponedjeljak, 28. 5. 2018. i srijedu 30. 5. 2018. u sklopu festivalskog dijela programa pod nazivom IFCC Gallery Program 2018, u KIC-ovoj Galeriji Forum otvaraju se dvije međunarodne izložbe. Prva na redu je 'The Greatest Exhibition' u sklopu koje će radove prikazati više od 50 autora, mahom zaposlenih u industrijama filma, video igara i oglašavanja. S mnogima od njih moći ćete se družiti na otvorenju jer su u Zagreb stigli kao predavači ili kao gosti IFCC festivala.

više...