Independent Festival of Creative Communication

Posebna događanja

26.05.2018. - 03.06.2018.

U ponedjeljak, 28. 5. 2018. i srijedu 30. 5. 2018. u sklopu festivalskog dijela programa pod nazivom IFCC Gallery Program 2018, u KIC-ovoj Galeriji Forum otvaraju se dvije međunarodne izložbe. Prva na redu je 'The Greatest Exhibition' u sklopu koje će radove prikazati više od 50 autora, mahom zaposlenih u industrijama filma, video igara i oglašavanja. S mnogima od njih moći ćete se družiti na otvorenju jer su u Zagreb stigli kao predavači ili kao gosti IFCC festivala.

više...

Između pogleda - Vladislav Knežević

GALERIJA NA KATU

12.06.2018. - 28.06.2018.

Otvorenje izložbe stereoskopskih kolaža
Utorak 12.6.2018. u 20 sati

Djela prikazana na izložbi Između pogleda Vladislava Kneževića imaju svoju povijesnu referenciju koja je nedvojbeno korisna za njihovo bolje razumijevanje. Sredinom 2016. godine umjetnik je izveo tridesetak kolaža kao svojevrsni hommage dadi, točnije htio je obilježiti stogodišnjicu toga avangardnoga pokreta začetog 1916. u Cabaret Voltaire u Zürichu. Iz tiskanih medija izrezivao je fragmente fotografija, tekstova, različitih znakova i lijepio ih na karton. Radio je nešto što zaista poznajemo mahom iz kruga dade kada su umjetnici povezivali izolirane fragmente prikaza stvarnosti stvarajući potpuno novi smisao, novi semantički poredak. Dovedeni u novi kontekst, fragmenti su gubili značenje originalnoga konteksta iz koga su izdvojeni i oblikovali nešto potpuno novo pri čemu je udjela imao i slučaj. Izvučeni iz svojega životnog totaliteta ti fragmenti su postali goli, sirovi materijal koji će montažom oblikovati novu cjelinu.

više...

Promocija knjige Selekcija, zbirka likovnih kritika i eseja Feđe Gavrilovića

Galerija forum

26.06.2018. u 19:00 h utorak

Dana 26.6. u 19 sati u Galeriji Forum, u Teslinoj 16, promovirat će se knjiga Selekcija, zbirka likovnih kritika i eseja Feđe Gavrilovića, voditelja spomenute galerije.

Knjiga pokriva zanimljive i raznolike teme iz hrvatske i svjetske povijesti umjetnosti. Gavrilović piše o Mirku Kus Nikolajevu, prvom hrvatskom teoretičaru apstraktne umjetnosti; o temi dendizma u likovnosti; o Leu Juneku i njegovom prijateljstvu sa slikaricom, barunicom Verom Nikolić, o nizu modernih i suvremenih umjetnika (od Ordana Petlevskog i Branka Ružića, Vatroslava Kuliša i Zoltana Novaka pa do Slavke Pavić, Josipa Ivanovića i slikara mlađe generacije Duje Medića, Ivone Jurić i Pavla Pavlovića); o realizmu u slikarstvu danas; kao i o kontroverznom suvremenom umjetniku Damienu Hirstu. Riječ je o knjizi koja pokriva širok spektar tema iz umjetnosti 20. i 21. stoljeća, na inovativan i duhovit način.

Knjigu će predstaviti
Akademik Tonko Maroević
Povjesničar umjetnosti Milan Bešlić
Povjesničarka umjetnosti Anita Ruso

više...

Luka Kušević - Radaković / Likovni čin djeteta zaokuplja njegovu cjelokupnu ličnost

Galerija forum

29.06.2018. - 01.09.2018.

Pozivamo Vas dana 29. 6. u 19 sati u Galeriju Forum na otvorenje izložbe mladog slikara Luke Kuševića Radakovića.

Autor je rođen 1993. u Zagrebu. Ovom izložbom Galerija Forum otvara vrata mlađim stvarateljima, nakon dvije izložbe hrvatskih klasika Stevana Luketića i Đure Sedera. Kustos izložbe je voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović, a slijedi odlomak iz njegovog predgovora.
„Luka Kušević od svojih slika želi stvoriti demonske ili božanske entitete koji, na tragu likovnih postavki klasičnih američkih apstraktnih ekspresionista poput Marka Rothka ili Barnetta Newmana, kroz mekane i međusobno skladno prožimajuće plohe prenose njegovu umjetničku energiju, njegovu generalnu maniju, odnosno intenzitet kojima pristupa životu i njegovu opsesiju kolorističkom tvari na recipijenta djela. Te su slike, prema tome, pokušaji stapanja nekoliko ličnosti, odnosno kao što sam već napisao, predodžbe, koje svoje djelovanje kanaliziraju kroz ljudski senzibilitet za estetsko.“
Izložba će biti otvorena do 1.9., a tijekom kolovoza Galerija Forum radit će po ljetnom radnom vremenu: od ponedjeljka do subote 16 - 22 sata.

više...