Luka Kušević - Radaković / Likovni čin djeteta zaokuplja njegovu cjelokupnu ličnost

Galerija forum

29.06.2018. - 01.09.2018.

Pozivamo Vas dana 29. 6. u 19 sati u Galeriju Forum na otvorenje izložbe mladog slikara Luke Kuševića Radakovića.

Autor je rođen 1993. u Zagrebu. Ovom izložbom Galerija Forum otvara vrata mlađim stvarateljima, nakon dvije izložbe hrvatskih klasika Stevana Luketića i Đure Sedera. Kustos izložbe je voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović, a slijedi odlomak iz njegovog predgovora.
„Luka Kušević od svojih slika želi stvoriti demonske ili božanske entitete koji, na tragu likovnih postavki klasičnih američkih apstraktnih ekspresionista poput Marka Rothka ili Barnetta Newmana, kroz mekane i međusobno skladno prožimajuće plohe prenose njegovu umjetničku energiju, njegovu generalnu maniju, odnosno intenzitet kojima pristupa životu i njegovu opsesiju kolorističkom tvari na recipijenta djela. Te su slike, prema tome, pokušaji stapanja nekoliko ličnosti, odnosno kao što sam već napisao, predodžbe, koje svoje djelovanje kanaliziraju kroz ljudski senzibilitet za estetsko.“
Izložba će biti otvorena do 1.9., a tijekom kolovoza Galerija Forum radit će po ljetnom radnom vremenu: od ponedjeljka do subote 16 - 22 sata.

više...

24 SATirA u KIC-u Politika i društvo apsurda

Posebna događanja

31.08.2018. - 10.09.2018.

Izložba pod nazivom 24 SATirA u KIC-u prikazuje sažeti izbor različitih satiričkih
priloga koji su bili objavljivani u novinama i na web stranicama 24 sata posljednjih
nekoliko godina. Svima koji prate ovu dnevnu novinu izložba je podsjetnik čemu su se
posljednjih godina smijali, a onima koji nisu upoznati s ovim najčitanijim tiskanim
medijem, pokazuje retrospektivu malih epizoda naše politike i društva apsurda, iščašenu
sliku naše nedavne prošlosti i stvarnost koju živimo.

više...

Jelena Blagović - Nove samoće

Posebna događanja

06.09.2018. - 16.09.2018.

Izložba Jelene Blagović pod nazivom Nove samoće otvara se 6. rujna 2018. u 20 sati u Galeriji Forum, Teslina 16.

Izložba je dio službenog programa 10. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida: Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas.
Serija od 12 fotografskih radova kroz arhetipski prizor majke s djetetom, problematizira temu majčinstva, pružajući intimni pogled na različite strahove, sumnje i samopropitivanja s kojima se autorica i njezine bliske prijateljice suočavaju u razdoblju života u kojem planiraju postati majke, ili to već jesu.

više...

MARIE-FRANÇOISE PLISSART : AQUA ARBOR

GALERIJA NA KATU

18.09.2018. - 07.10.2018.

Otvorenje izložbe fotografija i razgovor s umjetnicom

Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Aqua arbor belgijske umjetnice Marie-Françoise Plissart, u utorak, 18. 9. 2018. u 20 sati u Galeriji na katu. Prije otvorenja, u 19.30 sati, također u GNK, pridružite nam se u razgovoru s umjetnicom koji će voditi Jelena Pašić i Danijela Stanojević.

Belgijska umjetnica Marie-Françoise Plissart izlaže svoj ciklus crno bijelih fotografija Aqua arbor u kojemu istražuje promjenljivost oblika mora i stabala iz raznih dijelova svijeta. Fascinirana plastičnošću mora i prostorom u kojem je utjelovljen njegov pokret, autorica je obišla obale pet kontinenata u potrazi za vlastitim morskim pejzažima. Bilo da su uzburkana ili mirna, mora Marie-Françoise Plissart pronalaze svoj oblik u velikom kvadratu crno bijelih slika. Ovu neiscrpnu temu nemoguće je obuhvatiti samo jednim pogledom. Na velikim formatima svaka je kompozicija stvorena od više fotografija brižljivo razmještenih oko nepromijenjive središnje crte horizonta. Pristupom koji od samog početka odbacuje iluziju objektivnosti, umjetnica zahvaća dio velikog mnoštva realiteta u okviru jednog pejzaža. Uz horizontalne morske krajobraze, M. F. Plissart izlaže i seriju fotografija stabala u kojima se bavi različitim oblicima njihove pojavnosti povezanih u mrežu narativnog i vizualnog.

više...