POEZIJA TO GO

Posebna događanja

01.10.2019. u 19:30 h utorak

Poezija to go i KIC pozivaju Vas na druženje s pjesnicima koje će se održati u Kulturno informativnom centru, u utorak, 1. listopada 2019. u 19.30 sati.

Nastupaju Božica Jelušić, Stanka Gjurić, Vlasta Vrandečić Lebarić, Sonja Zubović i Kemal Mujičić Artnam.

Glazbeni gosti bit će Matej Mihaljević, violina i Marko Mihaljević, gitara.

Voditeljica programa je Sonja Zubović, autorica projekta Poezija to go

Medijski pokrovitelj događanja je Radio 101

Ulaz slobodan

više...

ALEKSANDAR MILOSAVLJEVIĆ: ODMETNUTO ZABORAVU

GALERIJA NA KATU

02.10.2019. u 20:00 h srijeda

Aleksandar Milosavljević
ODMETNUTO ZABORAVU

U srijedu, 2. 10. 2019. u 20 sati, u Galeriji na katu otvara se izložba fotografija beogradskog umjetnika Aleksandra Milosavljevića.

Kultura i forma samoslika (selfi /sebić) dugo je prisutna u likovnoj umjetnosti, a njezina je geneza kroz slikarstvo ili fotografiju stara gotovo koliko i sam medij. U posljednjem desetljeću zanimanje za izradu fotografija koje sadrže isključivo jedan jedini motiv, 'mene', i popratnu dekoraciju, postala je više medicinsko - dijagnostička negoli fotografska pojava. U radovima beogradskog fotografa Aleksandra Milosavljevića samoslikanje je prisutno od početka bavljenja fotografijom, od kasnih '70-ih 20. st., ne kao neka slučajna aktivnost nego kao konceptualna radnja koja je postala opus za sebe. Milosavljević je u svome konceptu sebe kao svjedoka i aktivnog sudionika temeljito sebičan. No ovaj put umjetnički egocentrizam stvara zanimljiv opus koji radi dosljednosti vjerojatno spada u rijetke autorske cikluse koji se protežu gotovo duže od 40 godina. Njegovi samoslici ne samo da su portret jednog vremena, odrastanja, urbane dekadencije nego su i svjedočanstvo načina života i svjetonazora, koji je jednostavno nestao kao što su nestale i političke i državne strukture koje su ga omogućile.

(Emil Matešić, iz predgovora)

više...

Ciklus tribina Susreti na agori: Hrabrost istine

Tribine

07.10.2019. u 20:00 h ponedjeljak

Namjera je razgovorom problematizirati istinu. U tom će se kontekstu promišljati i propitivati o različitim vrstama istine, relativnosti istine, apsolutnoj istini, mogućnosti povećanja istinitosti istine itd. Dok je napose želja usmjeriti pažnju na istinoljubivost i otvoreno govorenje istine u situacijama kada to može biti opasno za govornika/cu, odnosno na koncept parezije.

Gosti:
prof. dr. sc. Marijan Krivak, Filozofski fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku
izv. prof. dr. sc. Krešimir Petković, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu

Autor tribine i voditelj: dr. sc. Vanja Borš

više...

50 GODINA GALERIJE FORUM

Galerija forum

10.10.2019. - 05.11.2019.

Izložba povodom pedesetogodišnjice Galerije Forum u Zagrebu otvorit će se 10.10. u 21 sat, a moći će se pogledati do 5.11.2019. Na njoj će se pokazati fotografije iz prvih desetljeća Galerije Forum, koje je snimio fotograf Centra za kulturu i informacije Branimir Baković. Uz to, tu su i portreti Ede Murtića koje je snimio Milan Pavić i Murtićev crtež s posvetom tom fotografu, (s kojim se poznavao još od prije Drugog svjetskog rata) na katalogu iz Galerije Forum, te foto-sekvenca Josipa Vanište u Galeriji iz 2003. fotografa Mije Vesovića.

više...

Tiskovna konferencija 15. Festivala hrvatske glazbe u Beču

Posebna događanja

15.10.2019. u 13:00 h utorak

15. Festivala hrvatske glazbe u Beču

Utorak, 15. listopada 2019., 13 sati u KIC-u, Preradovićeva 5, Zagreb

15. Festival hrvatske glazbe u Beču čini ciklus od pet koncerata renomiranih
ansambala i mladih glazbenika-virtuoza koji su ostvarili značajan uspjeh na
hrvatskoj i međunarodnoj kulturnoj sceni. Pomno osmišljen i raznovrstan
program ovogodišnjeg festivalskog izdanja obogaćen je i suradnjom s tvrtkom
Stingl koja ce hrvatskim pijanistima ustupiti korištenje koncertnog glasovira
Fazioli u prostoru Stare gradske vijećnice.

Program će predstaviti:
Predstavnik Grada Zagreba
Petar Bujas, ravnatelj KIC-a
Josip Nalis, umjetnicki voditelj Festivala

Poseban gost: Ivan Krpan, pobjednik 61. Međunarodnog pijanističkog natjecanja
Ferruccio Busoni 2017. godine

Radujemo se Vašem dolasku!
Dolazak molimo potvrditi na adresu <> do utorka, 15. listopada, do 10 sati.

više...

15. FESTIVAL DER KROATISCHEN MUSIK IN WIEN 18.10. - 5.11.2019

Posebna događanja

18.10.2019. - 05.11.2019.

Festival hrvatske glazbe u Beču ove će se godine održati 15. put od 18. listopada do 5. studenoga 2019. godine. Kao i do sada, nastavit će se predstavljati u uvijek novom, obogaćenom i osnaženom izdanju te strukturiran u cjelinu, kao i u optimalan vremenski period. Pomno osmišljenim programom te odabirom vrhunskih glazbenika svih vrsta i žanrova, ovogodišnji Festival nesumnjivo će ponovno obogatiti glazbenu i koncertnu jesen grada Beča.

Novost i dodana vrijednost ovogodišnjeg izdanja Festivala očitovat će se u suradnji s prostorom Altes Rathaus Wien i tvrtkom Stingl, koja će ponajprije biti vezana uz nastupe pijanista Ivana Krpana te dua pijanista Lovra Marušića i violončelistice Anastasije Kobekine, kroz ustupanje novog koncertnog glasovira Fazioli i cjelovitu potporu u spomenutom prostoru Stare gradske vijećnice.

Ovogodišnje 15. izdanje Festivala svojevrsna je uvertira u prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020., koje će se početkom godine u Austriji obilježiti nastupom Ansambla LADO, ujedno pod okriljem 16. Festivala Hrvatske glazbe u Beču.

više...

Povodom premijere predstave Glembajevi u KIC-u

Posebna događanja

25.10.2019. - 29.10.2019.

Dvorana na katu, koja je preuređenjem opremljena za izvođenje svih oblika scenskih djela i visoko
kvalitetne filmske projekcije, kroz suradnju s Eurokazom ulazi na velika vrata u kazališni svijet
metropole. Predstave Glembajevi u režiji Branka Brezovca (produkcija Eurokaz uz suradnju s KIC-om)
koja je tijekom 14 dana zauzela kapacitete Dvorane potvrdila i pokazala stručnom osoblju ustanove
kako i koliko je moguće duboko ući u produkciju složenijeg scenskog djela, ima iza sebe i jednu
simbolično značenje.

više...

SONJA HRŽINA MAJSTOROVIĆ / ŠATOR SASTANKA

GALERIJA NA KATU

30.10.2019. - 14.11.2019.

U srijedu, 30. listopada 2019. u 19 sati u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra otvara se izložba Sonje Hržine Majstorović „Šator sastanka“.

U Starom zavjetu šator sastanka drugo je ime za židovski tabernakul (ili miškan), koji je napravljen kao pokretno mjesto bogosluženja za izraelski narod tijekom četrdesetogodišnjeg lutanja po pustinji nakon bijega iz Egipta.

Izložba Šator sastankauspostavlja novi šator, ovaj put u prostoru galerije, koji osim molitava Jahvi sadržava kolektivnu molitvu, u spomen ponajprije na sve nevine stradale u vihorima Drugoga svjetskog rata i u Holokaustu, kao i one preživjele, i sve njihove potomke, koji do današnjega dana nose pečat tragedije za čovječanstvo, ali i tragedije čovječanstva i zaboravljene ljudskosti, koja služi kao uvijek svježe podsjećanje na ono što je dio ljudskog roda spreman učiniti. (Iz predgovora, Ivor Igrec)

više...