50 GODINA GALERIJE FORUM

Galerija forum

10.10.2019. - 05.11.2019.

Izložba povodom pedesetogodišnjice Galerije Forum u Zagrebu otvorit će se 10.10. u 21 sat, a moći će se pogledati do 5.11.2019. Na njoj će se pokazati fotografije iz prvih desetljeća Galerije Forum, koje je snimio fotograf Centra za kulturu i informacije Branimir Baković. Uz to, tu su i portreti Ede Murtića koje je snimio Milan Pavić i Murtićev crtež s posvetom tom fotografu, (s kojim se poznavao još od prije Drugog svjetskog rata) na katalogu iz Galerije Forum, te foto-sekvenca Josipa Vanište u Galeriji iz 2003. fotografa Mije Vesovića.

više...

15. FESTIVAL DER KROATISCHEN MUSIK IN WIEN 18.10. - 5.11.2019

Posebna događanja

18.10.2019. - 05.11.2019.

Festival hrvatske glazbe u Beču ove će se godine održati 15. put od 18. listopada do 5. studenoga 2019. godine. Kao i do sada, nastavit će se predstavljati u uvijek novom, obogaćenom i osnaženom izdanju te strukturiran u cjelinu, kao i u optimalan vremenski period. Pomno osmišljenim programom te odabirom vrhunskih glazbenika svih vrsta i žanrova, ovogodišnji Festival nesumnjivo će ponovno obogatiti glazbenu i koncertnu jesen grada Beča.

Novost i dodana vrijednost ovogodišnjeg izdanja Festivala očitovat će se u suradnji s prostorom Altes Rathaus Wien i tvrtkom Stingl, koja će ponajprije biti vezana uz nastupe pijanista Ivana Krpana te dua pijanista Lovra Marušića i violončelistice Anastasije Kobekine, kroz ustupanje novog koncertnog glasovira Fazioli i cjelovitu potporu u spomenutom prostoru Stare gradske vijećnice.

Ovogodišnje 15. izdanje Festivala svojevrsna je uvertira u prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije 2020., koje će se početkom godine u Austriji obilježiti nastupom Ansambla LADO, ujedno pod okriljem 16. Festivala Hrvatske glazbe u Beču.

više...

SONJA HRŽINA MAJSTOROVIĆ / ŠATOR SASTANKA

GALERIJA NA KATU

30.10.2019. - 14.11.2019.

U srijedu, 30. listopada 2019. u 19 sati u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra otvara se izložba Sonje Hržine Majstorović „Šator sastanka“.

U Starom zavjetu šator sastanka drugo je ime za židovski tabernakul (ili miškan), koji je napravljen kao pokretno mjesto bogosluženja za izraelski narod tijekom četrdesetogodišnjeg lutanja po pustinji nakon bijega iz Egipta.

Izložba Šator sastankauspostavlja novi šator, ovaj put u prostoru galerije, koji osim molitava Jahvi sadržava kolektivnu molitvu, u spomen ponajprije na sve nevine stradale u vihorima Drugoga svjetskog rata i u Holokaustu, kao i one preživjele, i sve njihove potomke, koji do današnjega dana nose pečat tragedije za čovječanstvo, ali i tragedije čovječanstva i zaboravljene ljudskosti, koja služi kao uvijek svježe podsjećanje na ono što je dio ljudskog roda spreman učiniti. (Iz predgovora, Ivor Igrec)

više...

Tartagline police

Galerija forum

15.11.2019. - 16.12.2019.

Dana 15. studenoga u Galeriji Forum, u 19 sati otvorit će se izložba Tartagline police s radovima hrvatskih umjetnika različitih generacija posvećenima Marinu Tartagli, uz fotografsku dokumentaciju Toše Dabca, Milana Pavića, Pavla Cajzeka, kao i radove samog Tartaglie. Inspiracija za izložbu bile su Tartagline police za knjige u njegovu atelijeru na Likovnoj akademiji u Zagrebu, u Ilici 85. Atelijer je nakon Tartagline smrti 1984. naslijedio Đuro Seder, a nakon što se on preselio u prostor u prizemlju, atelijer je postao klasa profesora Zoltana Novaka, a police su iščupane iz zida. Prema ideji studenta slikarstva Jurice Pušenjaka – Mozarta i voditelja Galerije Forum Feđa Gavrilovića police su poslužile kao podloga za nove umjetničke radove Đuri Sederu, Miji Vesoviću, Svjetlanu Junakoviću, Ivanu Fijoliću, Grguru Akrapu, Dominiku Vukoviću, Ivoni Jurić i samom Jurici Pušenjaku – Mozartu. Na tim radovima izduženog formata svatko je dao specifično viđenje umjetničke tradicije. „Prostor atelijera je, ionako, (kao što je rekao Seder) bio ispunjen Tartaglinom prisutnošću, a nju je upio i sav mobilijar u njemu. Korištenje komada pokućstva za stvaranje novih djela slično je, stoga, ritualnoj konzumaciji Tartaglina tijela, kako bi se prizvao njegov snažni duh.“, piše voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović u predgovoru izložbe.

više...

Izložba fotografija "Zidovi mržnje" Jovice Drobnjaka

GALERIJA NA KATU

16.11.2019. - 22.11.2019.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije, a koji se obilježava svake godine 16. studenoga, s posebnim fokusom na 30. obljetnicu pada Berlinskog zida, iDEMO Institut za demokraciji iz Zagreba u suradnji s KIC-om pripremio je izložbu fotografa Jovice Drobnjaka pod naslovom: ZIDOVI MRŽNJE.
Riječ je o dokumentarnom nizu koji na više od 300 fotografija prikazuje grafite kojima su prekrivene fasade glavnog grada Hrvatske, na kojima se vodi rat "crvenih" i "crnih", "partizana i ustaša", ideologija koje trebaju pripadati prošlosti, no koje su u nas itekako žive...
Izložba je izvedena u suradnji s KIC-om i uz potporu Grada Zagreba.
Drago nam je da vas možemo pozvati na otvorenje izložbe u subotu, 16.11.2019. u 18 sati. Vidimo se!

više...

DRUŽENJE S PJESNICIMA Poezija to go

Posebna događanja

19.11.2019. - 19.11.2019.

Utorak, 19. 11. 2019. u 19,30 h

DRUŽENJE S PJESNICIMA

Poezija to go i KIC pozivaju Vas na druženje s pjesnicima koje će se održati u Kulturno informativnom centru, u utorak, 19. studenog 2019. u 19.30 sati.

Nastupaju Adriana Škunca, Borben Vladović, Tomica Bajsić, Sanja Lovrenčić, Vanda Mikšić i Sonja Zubović

Glazbena gošća je Nina Bajsić.

Voditeljica programa je Sonja Zubović, autorica projekta Poezija to go

Medijski pokrovitelj događanja je Radio 101

Ulaz slobodan.

više...

Predavanje Marike Kuzmicz_11. dani fotografije Athiva TD - Muzej suvremene umjetnosti

Posebna događanja

20.11.2019. u 17:00 h srijeda

Javno predavanje:

SLUČAJ JADWIGE SINGER
KAO ANALIZA SLUČAJA ARHIVA ŽENSKE UMJETNICE
Marika Kuźmicz, Fundacija Arton, Varšava

20. studenoga 2019. u 17:00
KIC, Preradovićeva 5, Zagreb


Predavanje je dio programa 11. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac.

„Slučaj” Jadwige Singer predstavlja posebno drastičan primjer zanemarivanja i marginalizacije rada jedne ženske umjetnice. Jadwiga Singer (rođena u Katowicama u Poljskoj, 1952. – 2007.) bavila se fotografijom, filmom i videom, jedna je od suosnivačica skupine Laboratorium Technik Prezentacyjnych (Laboratorij prezentacijskih tehnika) u Katowicama te je teoretičarka spomenute skupine. Sa suradnicima kao što su Grzegorz Zgraja, Marek Kołaczkowski i Jacek Singer bila je aktivno uključena u rad skupine stvarajući brojne radove i teoretičarske tekstove. Međutim, tijekom vremena njezin je rad pao u zaborav te nije doživjela proučavanje i valorizaciju vlastitog rada. Ovo predavanje rezultat je ponovnog otkrivanja rada i doprinosa ove umjetnice nakon što je Marika Kuźmicz locirala njezin arhiv. Arhiv se trenutačno katalogizira te se može sagledati kao studija slučaja ženskih umjetnica „iza željezne zavjese”: sadrži sve vrste medija uključujući videovrpce koje su danas izvan uporabe i njezine nikada prikazane filmove, međutim informacije o njezinu radu i životu su još uvijek vrlo oskudne. Obrada ovog materijala stoga predstavlja svojevrsni detektivski posao. Zato će ovo predavanje biti posvećeno Jadwigi Singer, ali i procesu obrađivanja ove vrste arhivskog materijala.

Predavanje će se održati na engleskom jeziku.

više...

Tribina NEKE NOVE VJEŠTICE Gošća: LANA BASTAŠIĆ

Tribine

20.11.2019. u 19:00 h srijeda

Nismo u srednjem vijeku i ne palimo vještice, ali na ovim prostorima, kad je o ženama riječ, kao da nismo ni daleko. Bosansko-hercegovačka književnica Lana Bastašić nedavno je zbog svoje poezije bila žrtva javnog napada, prozvana da je „ukrašena čudesnim tetovažama i poznata kao autorica lezbijskih priča“. I nije se to dogodilo iz književnih razloga, nego osobnih – autor napada htio se preko nje politički razračunati s njezinim ocem!

Povratak je to u neka mračna vremena u kojima žene nisu važne same po sebi nego postoje kao kćeri, supruge, sestre… Osim toga radi se o svjetonazoru koji ne vrednuje autoričino djelo, nego si dozvoljava napade na njezin fizički izgled i izbor tema.

Na tribini će Lana Bastašić komentirati zašto na ovakve mizogine ispade treba reagirati, govorit će o šutnji kao političkom stavu i o društvu u kojem izraz „ženska glava“ ima isključivo negativne konotacije. Komentirat će razliku između pisanja poezije i proze i govoriti o svome posljednjem romanu „Uhvati zeca“, nominiranom za NIN-ovu nagradu.

Razgovor će moderirati teoretičarka i književna kritičarka Marija Ott Franolić.

više...

PRIČA O KONOBI

Posebna događanja

25.11.2019. u 19:00 h ponedjeljak

“Priča o konobi” autorski je projekt Mikija Bratanića koji kroz prizmu fenomena izvorne, tradicionalne, težačke konobe predstavlja naše običaje, tradiciju, baštinu i prepoznatljivosti, kojima smo izuzetno bogati. Njegov uporan rad rezultirao je objavljivanjem tri knjige s temom konobe: "Konoba", "Priča o konobi" i "Priče iz konobe za djecu", te statusom "Zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske" koje je Ministarstvo kulture RH dodijelilo njegovoj obiteljskoj konobi u Vrbanju na otoku Hvaru. Na tom projektu okupio je ugledne ljude iz mnogih područja koji su sa svojih stručnih aspekata dali potvrdu vrijednosti ove priče i inicijative. Tako su knjigama i projektu svoje pozitivne recenzije i riječi podrške uputili: akademik Nenad Cambj, Silvio Braica, Joško Ćaleta, akademik Tomislav Raukar, Rene Bakalović, Veljko Barbieri, Neven Ljubičić, Ivan Urlić, Radoslav Bužančić, Joško Belamarić, Joško Božanić, te akademik Jakša Fiamengo. Autor je osmislio i posebnu multimedijalnu prezentaciju "Priča o konobi" koju je predstavio u mnogim gradovima diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu, od kojih posebno ističe gostovanje u Bostonu, New Yorku, San Franciscu, te ono kod našeg velikog vinara Miljenka Grgića na njegovom imanju u dolini Nape.

više...

Ciklus tribina Nine Raspudića - Štrajk prosvjetnih radnika 2019.

Tribine

27.11.2019. u 19:00 h srijeda

Zašto je došlo do štrajka u školama koji traje već više od mjesec dana? Kakvo je stanje hrvatskog školstva? U kakvim uvjetima rade naši nastavnici i jesu li pravedno plaćeni? Zašto su se štrajku pridružili i fakulteti? Koji su zahtjevi štrajkaša? Kako je tekao štrajk i koje su pozicije strana u pregovorima? Kako su mediji pratili štrajk? Je li na vidiku dogovor ili će se štrajk nastaviti i u prosincu?

više...

"Smrt transhumanizmu, sloboda narodu" naslov je najnovije knjige Krešimira Mišaka

Tribine

28.11.2019. u 19:00 h četvrtak

"Smrt transhumanizmu, sloboda narodu" naslov je najnovije knjige krešimira Mišaka koju će predstaviti u KIC-u 28.11. 2019.

Prvi put u povijest postalo je nemoguće predvidjeti kako će svijet izgledati za nekoliko godina. Razvoj tehnologije preselio je transhumanizam sa stranica SF-romana u život, s njegovim obećanjima nadgradnje čovjeka pomoću tehnologije, kako bi on bio "više nego ljudski". No, zapravo je riječ o ideji i praksi stapanja čovjeka i stroja, učitavanja čovjeka u 'cloud' kako bi bio besmrtan i u razvoju virtualnih stvarnosti. Dok tehnologija bez ograda i etičkih upita nudi transhumanizam koji se temelji na razumijevanju ljudskog mozga isključivo kao uređaja za računanje u kojem se svijest pojavila slučajno kao rezultat kompleksnosti neuronskih mreža, dotle se znanstvene discipline 21. stoljeća ( poput epigenetike, znanosti o neuroplasticitetu ili placebu, istraživanja zvuka, svjetlosti i informacijskih kapaciteta vode itd) sve više odmiču od materijalističke paradigme. One sve više pokazuju u kojoj mjeri doživljaj i interpretacija stvarnosti defiiraju stvarnost, koja je u temelju informacijska, vibracijska i frekvencijska - baš kao i mi sami, a pokazuju i da naš um i naše "ja" nisu tek računalni procesi. Sve veće razumijevanje fraktalne geometrije nudi posve nove modele svijeta, od kojih smo se odmakli, a sad im se opet približavamo no ovoga puta ne kroz misticizam nego kroz modernu znanost 21. stoljeća.

više...