Tartagline police

Galerija forum

15.11.2019. - 16.12.2019.

Dana 15. studenoga u Galeriji Forum, u 19 sati otvorit će se izložba Tartagline police s radovima hrvatskih umjetnika različitih generacija posvećenima Marinu Tartagli, uz fotografsku dokumentaciju Toše Dabca, Milana Pavića, Pavla Cajzeka, kao i radove samog Tartaglie. Inspiracija za izložbu bile su Tartagline police za knjige u njegovu atelijeru na Likovnoj akademiji u Zagrebu, u Ilici 85. Atelijer je nakon Tartagline smrti 1984. naslijedio Đuro Seder, a nakon što se on preselio u prostor u prizemlju, atelijer je postao klasa profesora Zoltana Novaka, a police su iščupane iz zida. Prema ideji studenta slikarstva Jurice Pušenjaka – Mozarta i voditelja Galerije Forum Feđa Gavrilovića police su poslužile kao podloga za nove umjetničke radove Đuri Sederu, Miji Vesoviću, Svjetlanu Junakoviću, Ivanu Fijoliću, Grguru Akrapu, Dominiku Vukoviću, Ivoni Jurić i samom Jurici Pušenjaku – Mozartu. Na tim radovima izduženog formata svatko je dao specifično viđenje umjetničke tradicije. „Prostor atelijera je, ionako, (kao što je rekao Seder) bio ispunjen Tartaglinom prisutnošću, a nju je upio i sav mobilijar u njemu. Korištenje komada pokućstva za stvaranje novih djela slično je, stoga, ritualnoj konzumaciji Tartaglina tijela, kako bi se prizvao njegov snažni duh.“, piše voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović u predgovoru izložbe.

više...

17. Human Rights Film Festival

Posebna događanja

02.12.2019. - 07.12.2019.

Sedamnaesto izdanje festivala angažiranog autorskog filma, Human Rights Film Festivala, održat će se u Zagrebu od 1. do 8. prosinca, a u Dokukinu KIC odvijat će se bogat popratni program sastavljen od radionica, razgovora, tribina i pratećih filmskih projekcija. Ulaz na sve projekcije i programe HRFF-a je slobodan.

Raspored projekcija

više...

Grad i film: Građanka Jane - Borba za grad

KINO

09.12.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Građanka Jane - Borba za grad Citizen Jane - Battle for the City, Matt Tyrnauer, SAD, 2017., 93'

PONEDJELJAK / 09.12.2019 / 19:00

Program Kulturno informativnog centra Grad i film sastoji se od nekoliko tematskih ciklusa koji analiziraju urbane probleme kroz filmsku prizmu. U sklopu programa prikazujemo film Građanka Jane - Borba za grad, dokumentarac o legendarnoj aktivistici i teoretičarki urbanizma Jane Jacobs.

više...

Film XX: Tri života + Ženski film

KINO

10.12.2019. u 19:00 h utorak

Tri života + Ženski film
UTORAK / 10.12.2019 / (19:00)

Program Film XX Kulturno informativnog centra fokusiran je na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma. Prikazujemo dokumentarce Tri života Kate Millett te Ženski film kolektiva San Francisco Newsreel. Nakon projekcije slijedi razgovor koji će voditi teoretičarka dr. sc. Marija Ott Franolić. Ulaz je slobodan.

više...

U BORGESOVIM OGLEDALIMA

Posebna događanja

19.12.2019. u 19:00 h četvrtak

U četvrtak, 19. prosinca u 19 sati u KIC-u, Preradovićeva 5, u povodu 120. obljetnice rođenja Jorge Luis Borgesa priređujemo program pod naslovom „U Borgesovim ogledalima“.

Uvodna riječ: Milana Vuković Runjić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu

Sudjeluju: Tonko Maroević, Goran Matović Daniel Rafaelić, Boro Radaković i Miro Odak

Scenski događaj „U Borgesovim ogledalima“ koncipiran je kao dinamično preplitanje ispovjednih tonova i temeljnih simbola izvučenih iz bogatoga i obilnoga opusa Jorgea Luisa Borgesa.

U svrhu jače polarizacije elemenata, pa i naglašavanja ideje međusobnog zrcaljenja svih sastojaka, uz umjetnike koji su trajno opsjednuti Borgesovim djelom, uključili smo glazbu i film. Sudionici ovog posebnog scenskog događaja koje je okupio Goran Matović, autor koncepcije, svojim umijećem uspostavljaju novi dijalog s piscem koji je središte književnog univerzuma.

više...