BISERKA BARETIĆ / ODAJE VATRE

Galerija forum

08.02.2019. - 09.03.2019.

Dana 8. veljače u 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 u Zagrebu otvorit će se izložba doajenke hrvatskoga slikarstva – Biserke Baretić. Naslov izložbe je Odaje vatre, a odnosi se na ekspresivan intenzivan crveni kolorit kojim umjetnica obuhvaća demonska bića na svojim najnovijim platnima. Izložba ostaje otvorena do 9. ožujka.
Biserka Baretić rođena je u Zagrebu 1933., a cijelo svoje školovanje i život provela je u njemu. Kao izuzetno nadarena učenica već nakon prvog razreda Škole za primijenjenu umjetnost upisala je Likovnu akademiju. Tamo je nastavila postdiplomsko obrazovanje u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Bila je supruga također velikog hrvatskog umjetnika Ordana Petlevskog. U svome je radu dotaknula enformel i nadrealizam, a njezine su teme uvijek (pa i na ovdje predstavljenim platnima) ljudska usamljenost i kontemplacija svijeta, suočavanje s unutarnjim demonima i samospoznaja. U popratnom eseju izložbi voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović istaknuo je to: „Tu je, recimo, slika Orfičko pjevanje, spoj dviju njezinih kolorističkih preokupacija – užareno crvene i tamno plave. Njihov prijelaz i međusobno sljubljivanje i pretapanje, jedinstvo u kojemu jedna izranja iz druge, podsjećaju na učinke sunčeva svjetla koje vidimo na nebu. Vječna ljudska fascinacija tim prostranim svodom nad nama prenosi se na fascinaciju koju pruža ova slika, pa bismo nju mogli označiti umjetničinim Unutarnjim nebom, kao pandan njezinom Unutarnjem moru, velikom plavom diptihu iz kojega sjaje proplamsaji žute, kao mistične poruke iz dubina.“

više...

DAMIR ŠIROLA, LUKA RUBINIĆ, IVAN STUPIĆ / POVRATAK KORIJENIMA (nostalgija za procesom)

GALERIJA NA KATU

19.02.2019. - 10.03.2019.

U utorak, 19. 2. 2019. u 20 sati, u Galeriji na katu Kulturno informativnog centra otvara se izložba fotografija Damira Širole, Luke Rubinića i Ivana Stupića „Povratak korijenima (nostalgija za procesom)“.

Instant fotografija poseban je medij u kojem kemijski procesi proizvode sliku bez elektronike, bez pixela na, praktički, staromodan način. Takav izravan proces, a ne elektronička reprodukcija stvarnosti, svojevrsna je rekonstrukcija procesa stvaranja u kojem se kemijskim reakcijama ponovo pojavljuje slika koja nije omeđena oštrim pixelom nego je, poput same stvarnosti materična, može se opipati prstima, gotovo neprimjetno se pretače iz jedne u drugu. Širola spada u krug onih procesnih autora koji su fotografiju manje više sami stvarali, aktivno sudjelujući u svakom dijelu procesu njezina nastanka i napeto iščekujući otvaranje posude za razvijanje filma. Digitalizacija toga procesa za njegovu tankoćutnost svojevrsno je otuđenje i nasilna intervencija tehnologije u tijek i kemijski misticizam klasične fotografije.

U instant fotografiji Damir Širola, Luka Rubinić i Ivan Stupić pronalaze put povratka tim korijenima s dovoljnim pomakom koji im predstavlja umjetnički nesiguran teren, tj. izazov.

više...

IMA LI ŽIVOTA PRIJE SMRTI? Predavač: Robert Torre Moderator: Neven Kepeski

Tribine

07.03.2019. u 19:00 h četvrtak

Predavač: Robert Torre
Moderator: Neven Kepeski

U svojoj novoj knjizi Ima li života prije smrti?, Robert Torre sudi život iz samog života. Pokazuje što se iz ovog sada-i-ovdje života, može reći o ovom sada-i-ovdje životu. Iako psihijatar i psihoterapeut, ovdje istupa kao svojevrsni stručnjak za ljudsko iskustvo, utemeljen u filozofiji egzistencijalizma. Utoliko je ovo nesvakidašnja knjiga samopomoći, s jasno izloženim odgovorima na pitanja što je život i kako ga živjeti.
Robert Torre je zagrebački psihijatar, autor nekoliko knjiga s područja psihijatrije ovisnosti te u javnosti zapaženog kritičkog pamfleta Prava istina o psihijatriji.

više...

MI: Radionice - “Drama u tri čina”

Posebna događanja

09.03.2019. - 24.03.2019.

Teatar Mašina igre u suradnji s Kulturno informativnim centrom (KIC) i Zagrebačkim kazalištem mladih (ZKM) organizira radionice dramaturgije, PR-a u kazalištu i kritičkog pisanja!

Program dvodnevnih radionica ‘Drama u tri čina’ koji uključuje radionicu dramaturgije pod vodstvom Jelene Kovačić, radionicu PR-a u kazalištu pod vodstvom Dalibora Jakusa te radionicu kazališne kritike pod vodstvom Igora Tretinjaka, održat će se tijekom tri vikenda u ožujku 2019. godine u prostoru Kulturno informativnog centra (KIC) u Zagrebu. Cijena pojedinačne radionice iznosi 400 kuna, a cijena paketa koji uključuje sve tri radionice iznosi 900 kuna. U cijenu je uključen i odlazak na predstavu Zagrebačkog kazališta mladih “Pansion Eden” prema unaprijed određenom rasporedu za početak ožujka 2019, a koja je ujedno radni predložak za radionice.

više...

Ciklus SocioLogiranje - Predstavljanje knjige PROIZVEDENO U HRVATSKOJ - TRANZICIJA HRVATSKE TEKSTILNE INDUSTRIJE

Tribine

12.03.2019. u 18:00 h utorak

Autorica: Ivana Biočina; Voditelj: Goran Batina

Sudjeluju: doc. dr. sc. Silva Kalčić, Filozofski fakultet Svučilišta u Splitu, mag. oec. Bojan Nonković, BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i mag. ing. Ivana Biočina, autorica
Ivana Biočina kroz povijesni pregled, suvremena događanja, iskustva pojedinaca i sudbine tvornica istražuje i prikazuje kako se hrvatska tekstilna industrija nosi s procesima koji pogađaju najglobaliziraniju industriju na svijetu, nalazeći se pritom na iznimno značajnom mjestu – „između“ Europe i Istoka. Nadalje, otkriva nove tendencije vraćanja tekstilne industrije u Europu uz shvaćanje da se država ne može oslanjati samo na uslužni sektor već da osnova mora biti u proizvodnji. Knjiga Proizvedeno u Hrvatskoj.
Knjiga predstavlja jedinstveni, dosad nenačinjen, nepostojeći te stoga znanstveno vrijedan i inovativan pregled povijesti i suvremenosti tekstilne industrije u Hrvatskoj.

više...

Ciklus tribina s Krešimirom Mišakom: TAJNA PREDAJE DOGONA

Tribine

14.03.2019. u 19:00 h četvrtak

Afrički narod Dogoni učinila je svjetski poznatim knjiga Roberta Templa Tajna zvijezde Sirius. Taj veliki svjetski hit s početka 1970-tih interpretirao je dogonsku predaju kao znanje o zvijezdi Siriusu. No, proslavio je i rad francuskih antropologa iz prve polovice 20. stoljeća te upoznao širu publiku s nekima od glavnih junaka i elemenata dogonske predaje o nastanku njihve kulture. Dogoni i danas govore o ribolikom biću zvanom Nomo koje se spustilo s neba i naučilo ih svemu što znaju. Dogoni imaju unutarnji i vanjski sustav znanja. I dok je za vanjski sustav neosporno da sadrži znanje o sunčevu sustavu, unutarnji sustav znanja je taj koji je privlačio posebnu pažnju, pogotovo dogonski simbol zvan „Oval svijeta”, koji možda sadrži priču o životu samom...

više...

Milan Trenc: 10001 MAJMUN

Galerija forum

15.03.2019. - 30.03.2019.

„Opsesivno traganje za britkom slikovnošću Milana Trenca - jednog od najznačajnijih multimedijalnih umjetnika srednje generacije u vidokrugu autorovoga stvaralaštva - vodi ga propitivanju medija, stila i manire te njezine funkcije u odnosu na vizualno oblikovanje, sadržaj, kao i višeslojnu poruku rada. Poput Vrtloga života zakrivljena prostor-vremena apsorbirani smo u tašistički ostvarenu i obojenu kromatiku i simplificirane Blentonovske crteže - simbolskih individua ljudske vrste - u kojoj se isprepliću apstraktno i konkretno, slika i crtež, visoko i nisko, jing i jang univerzalnoga Trencova svjetonazora utkana u imago izrazitih kaligrafijskih svojstava.

više...

Ciklus tribina Nine Raspudića BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC: SVETOST U ČEKAONICI POLITIKE

Tribine

18.03.2019. u 19:00 h ponedjeljak

U kojoj fazi se nalazi proces kanonizacije bl. Alojzija Stepinca? Koja je bila svrha formiranja mješovite komisije sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom? Koje su točke prijepora oko njegove uloge tijekom Drugog svjetskog rata? Što nam Stepinčev slučaj govori o karakteru jugoslavenskog komunističkog režima?
O tim i drugim temama vezanim uz bl. Alojzija Stepinca dr. sc. Nino Raspudić razgovarat će sa sudionicima tribine, među kojima su i autori knjiga o kardinalu Stepincu, teolozi, povjesničari i članovi mješovite komisije: dr. sc. Robin Harris, dr. sc. Mario Jareb, dr. sc. Jure Krišto i dr. sc. Željko Tanjić

više...

ŽIVJETI FOTOGRAFIJU – ČAROLIJA TRENUTKA

Tribine

21.03.2019. u 19:00 h četvrtak

Predavač: Marko Vrdoljak

Marko Vrdoljak, profesionalni fotograf sa dugogodišnjim iskustvom, ovim predavanjem odvest će nas u najintimnije tajne odnosa između umjetnika i mjetnosti koju živi. Kroz primjere brojnih fotografija snimanih za razne projkete, Vrdoljak će nam dočarati što znači doživjeti čaroliju svjetlosti, kako se priprema za hvatanje čarobnih trenutaka, što mistično nalazi u svojoj potrazi za svijetlom te koje su ga fotografije iznenadile godinama nakon što ih je snimio.

više...

BUDUĆNOST EUROPSKE UNIJE KAO ZAJEDNICE MIRA? Predavač: Goran Bandov

Tribine

26.03.2019. u 19:00 h utorak

Predavanje će pokušati odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja vezanih za budućnost Europske Unije. Funkcionira li EU još kao zajednica mira? Koji su glavni izazovi EU? Koja je uloga elita? Postoji li pravedna raspodjela resursa u EU? Što su uzroci, a što posljedice suvremene krize EU? Što EU mora činiti, kako bi iz suvremene krize izašao snažniji? Koje su to vizije budućnosti?
Prof.dr.sc. Goran Bandov, pravnik i politolog, izvanredni profesor i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, europski je ekspert za međunarodne političke odnose i međunarodno javno pravo s fokusom na ljudska prava i zaštitu manjina i urođenika.

više...