30.MBZ: Pozivnica na konferenciju za medije

Posebna događanja

02.04.2019. u 11:00 h utorak

Pozivamo Vas na druženje s medijima povodom skorašnjeg otvorenja 30. muzičkog biennala Zagreb.

Druženje i konferencija za medije održat će se u utorak, 2. travnja 2019. od 11 sati u prostorijama Kulturno Informativnog Centra Zagreb, Preradovićeva 5.

Od 1961. MBZ je najaktivniji i najvažniji glazbeni festival u Hrvatskoj, u potpunosti posvećen novoj glazbi svih žanrova. MBZ generira inovacije, potencira eksperimente i rizike, iznalazi nove forme prikazivanja kao i nove kanale komunikacije sa sudionicima festivala, kako publikom tako i sa samim umjetnicima.

Programski fokus 30. muzičkog biennala Zagreb je GLAZBA, PROSTOR, GRAD, ZVUK. Prezentacija i kreacija glazbe u suodnosu s pojmom grada otvara festival i prema mnogobrojnim poljima kulturno – umjetničkih disciplina. U sedam dana festivala grad ćemo glazbeno razložiti na mnogobrojne načine, od transformacije zvuka gradskog središta u suvremeno skladateljsko pismo, pa sve do problematiziranja urbanih zvukovnih struktura ili stvaranja novog, imaginarnog, surogatnog grada. Na taj način obilježit ćemo 40. obljetnicu od održavanja Urbofesta na MBZ-u 1979. godine.

S ponosom i zadovoljstvom pozivamo Vas da nam se u utorak, 2. travnja od 11 sati, pridružite na druženju u KIC-u kako bismo zajedno prošli kroz sve točke i zanimljivosti festivala koje nas očekuju od 6. do 13. travnja u gradu Zagrebu.

Zajedno ćemo proći kroz iznimne činjenice i zanimljivosti 30. muzičkog biennala Zagreb:

- 7 dana
- 50 programa
- više od 400 domaćih i stranih izvođača

- 10 lokacija (od dvorana do ulica grada Zagreba)

Nakon osvježenja, od 12 sati, pridružite nam se otvorenju instalacije 'Oblik zvuka' I. Lušičića Liika koja je nastala u koprodukciji sa KIC-om

više...

Ciklus tribina Alena Žunića JEDNOSTAVNOST ARHITEKTURE NA ODRŽIV NAČIN

Tribine

02.04.2019. u 19:00 h utorak

Gosti: Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera (SANGRAD + AVP arhitekti)

Početkom 21. stoljeća arhitektura je velikim dijelom krenula za trendom 'Bilbao efekta' (prema Guggenheim muzeju u Bilbau arhitekta Franka Gehrya) – stvarajući zgrade koje će svojom formom i ikoničnošću dominirati gradom i postaviti ga na mapu svjetskih turističkih destinacija. Gosti tribine – arhitekti Vedran Pedišić i Erick Velasco Farrera (SANGRAD + AVP arhitekti) – izabrali su drugačiji put – projektiranje po načelima jednostavnosti, čitkosti i nepretencioznosti, s decentnom pojavnošću arhitekture u slici grada. Nakon što su zajedno otvorili združeni ured ostvarili su niz projekata različitih tipologija od stanovanja, zgrada javne namjene ili poslovnog karaktera, do zapaženih i nagrađenih rješenja edukacijsko-obrazovnih ustanova te sportsko rekreacijskih objekata. Najpoznatiji projekti su im nedavno završeni studentski dom kampusa Varaždin i obrazovni kompleks na zagrebačkoj Kajzerici (s E. Špirićem) za koji su osvojili i najvažnije godišnje strukovne i nacionalne nagrade za arhitekturu – „Viktor Kovačić“ i „Vladimir Nazor“ (obje 2014.).

Uz uvodnu prezentaciju ključnih projekata ovog etabliranog dvojca, na tribini će voditelj Alen Žunić razgovarati s gostima o njihovom načinu vođenja ureda, brojnim projektima (izvedenima ili nerealiziranima) i uopće njihovom prosedeu nastanka ideja i inovativnih arhitektonskih rješenja. Tribina će osim projekata ureda SANGRAD + AVP imati fokus i na razgovoru o arhitektonskim natječajima koje ovaj ured u posljednje vrijeme uspješno osvaja. Detaljnije će se razgovarati o temi održive i tehnološki napredne arhitekture i paralelnoj primjeni obnovljivih izvora energije, što je u konačnici budućnost struke.

više...

Ivan Lušičić Liik / Oblik zvuka

GALERIJA NA KATU

02.04.2019. u 19:01 h utorak

Utorak, 2. 4. 2019. u 12 h

Ivan Lušičić Liik - OBLIK ZVUKA

Predstavljanje interaktivne instalacije

Podražaj oka i uha kroz informaciju koja dolazi u formi slike ili zvuka prostor je u kojem kroz međusobne odnose viđenog i čujnoga nastaju utisci koje pamtimo kao definicije okruženja u kojem živimo. Priroda se povezuje s njoj karakterističnim zvukovima, urbana sredina opet ima svoj zvuk, a apstraktni pojmovi poput osjećaja ili raspoloženja također često imaju svoje kanonske tonove i zvukove.

Dihotomija istoga, rasparivanje slike i zvuka, ili s druge strane spajanje tj. nastajanje zvuka iz slike kroz interakciju s posjetiteljem kreativan je prostor koji ovaj rad istražuje. Pokretom, gestama ili kretanjem unutar instalacije posjetitelji postaju inicijatori promjene postavljene slike i zvuka, te tako postaju autori jednog nepredvidljivog audio vizualnog iskustva.

više...

FILM XX – Ženski filmski narativi: Carole Roussopoulos & Delphine Seyrig

KINO

05.04.2019. - 07.04.2019.

Kulturno informativni centar (KIC) pokreće program Film XX – Ženski filmski narativi koji će se sastojati od nekoliko tematskih ciklusa a fokusirat će se na reprezentativne redateljice koje su i dalje rijetka pojava u patrijarhalnom i falogocentričnom svijetu filma.
Prvo izdanje održat će se od 5. do 7. travnja 2019. godine a posvećeno je feminističkom video-kolektivu Les Insoumuses koji su 1975. godine u Francuskoj osnovale redateljica Carole Roussopoulos, glumica Delphine Seyrig i prevoditeljica Ioana Wieder.
Nakon svjetske premijere u sklopu Berlinale Foruma u KIC-u će se u petak, 5. travnja u 19 sati održati hrvatska premijera dokumentarnog filma Delphine i Carole (2019) Callisto Mc Nulty koji prati susret između mitske francuske glumice Delphine Seyrig i francusko-švicarske video-pionirke Carole Roussopoulos.

više...

Katharine Arden u Hrvatskoj - promocija knjige uz gostovanje autorice Katharine Arden

Posebna događanja

12.04.2019. u 19:00 h petak

Nakladnička kuća Mitopeja s osobitim vas zadovoljstvom poziva na hrvatsku turneju američke književnice Katherine Arden, autorice iznimno uspješne, na slavenskoj mitologiji zasnovane trilogije "Zimska noć". Predstavljanja će se održati od 11. do 15. travnja u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci.
Sedam godina i šest mjeseci. Toliko je vremena prošlo otkako je tada 23-godišnja Katherine Arden na plaži havajskog otoka Maui, nakon odrađene smjene na plantaži makadamija, u solju nagrizenu bilježnicu upisala prve riječi onoga šo će postati Medvjed i Slavuj pa do trenutka kada je u siječnju 2019. Zima za vješticu stigla na police knjižara.
Pojava "Zimske noći", trilogije koja u savršenom spoju slavenske mitologije i ruske povijesti plete priču o Vasilisi Petrovnoj, čiji poseban dar ruske svećenike dovodi do zaključka da imaju posla s vješticom, poklopila se s početkom zime i prvim danima siječnja 2017., a prvi njezin dio, "Medvjeda i Slavuja", kritika i publika odmah su prihvatile s oduševljenjem. Čak ga je i internetska knjižara Amazon proglasila najboljim naslovom u kategoriji fantastike i znanstvene fantastike za tu godinu, čime je debitantica Arden za sobom ostavila suvremene klasike i majstore žanra poput Philipa Pullmana i Neila Gaimana. Stazom uspjeha kročili su i ostali dijelovi serijala; "Zima za vješticu" je, odmah po objavljivanju, dospjela na popis deset najprodavanijih naslova književnosti uopće The New York Timesa, što dovoljno govori o nestrpljivom čitateljskom iščekivanju fantastične završnice ove lirske povijesne sage.
Hrvatska izdanja "Zimske noći", u nakladi Mitopeje i prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa najljepša su, stoji u zahvalama treće knjige, što ih je autorica vidjela, a ista se izdavačka kuća može pohvaliti prvim prijevodom "Zime za vješticu" i njezinom objavom izvan engleskog govornog područja

više...

Miro Glavurtić: Bog i psine

Galerija forum

12.04.2019. u 19:00 h petak

Dana 12. travnja u 19 sati u Galeriji Forum, otvorit će se izložba Mire Glavurtića, hrvatskog slikara, osnivača Mediale i književnika. Miro Glavurtić rođen je 1932. u Kotoru. Jedan je od osnivača i idejnih nositelja Mediale, grupe umjetnika osnovane 1957. u Beogradu. Cijeloga života zainteresiran za okultno, mistično i nadrealno, ostvario je zanimljiv opus u likovnoj umjetnosti i književnosti (njegov roman Psine izdan 1982. pokazuje ga kao sjajnog stilista). Godine 1993. seli se u Zagreb, gdje živi i danas.
Izložba u Galeriji Forum pod nazivom Bog i Psine dat će presjek njegovog stvaralaštva, kontekstualiziran s citatima iz njegovih knjiga, kao i njegovim literarnim portretom iz pera Mirka Kovača. Glavurtićevo stvaralaštvo karakterizira napetost između precizne i disciplinirane linije njegova crteža i neobičnih likova, objekata i prostora koje stvara. To su slike bogate imaginacije s referencijama na povijest umjetnosti, kao i na geometriju, koja je ljudski pokušaj oponašanja kozmičkog (mističnog) stvaranja. Kustos izložbe i autor predgovora je voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović.
Izložba je otvorena do 11. svibnja.

više...

Ciklus tribina Nina Raspudića NEPOZNATO BOGATSTVO HRVATSKE: PRIRODA, BAŠTINA, LJUDI

Tribine

15.04.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Zadnjih pet godina fotograf Ivo Pervan obilazi i fotografira „paralelnu Hrvatsku“, fascinantno bogatstvo i ljepotu prirode, kulturne baštine i ljudi svih hrvatskih krajeva, od baroknih crkava u selima Zagorja do kamenih vinograda na otocima. Autor ističe kako je, shvativši da „uz Hrvatsku, kakva se koristi u promidžbenim akcijama I materijalima, postoji još jedna Hrvatska koja sedamdesetak godina
stoji u mraku, totalno izolirana od Hrvata i od svijeta“, snimio preko 14 000 fotografija te skrivene hrvatske ljepote.

Uz projekciju jednog isječka tog golemog rada, s autorom i prof. Ivicom Vidovićem, Nino Raspudić porazgovarat će o toj nedovoljno poznatoj baštini i njenom potencijalu za novo brendiranje Hrvatske.

više...

Bitka za kvart: Gentrifikacija na filmu

KINO

16.04.2019. - 18.04.2019.

U Kulturno informativnom centru (KIC) od 16. do 18. travnja 2019. godine održat će se program Bitka za kvart: Gentrifikacija na filmu uz niz filmskih projekcija i predavanje nezavisnog istraživača i filmaša Anthonyja Killicka.

Program u utorak, 16. travnja u 19 sati otvara dokumentarni film Željezni trokut (Iron Triangle) Prudence Katze i Williama Lehmana koji nas vodi u njujorški Queens, točnije Willets Point gdje desetljećima spontano raste mreža malih autoservisa. Vlasnici su većinom migranti koji uspješno vode svoje obrte usprkos izostanku potpore gradskih vlasti. Kada Željezni trokut privuče pažnju privatnih investitora koji u njemu vide priliku za brzu zaradu i lukrativnu urbanu obnovu, radnici Willets Pointa morat će udružiti snage u borbi protiv gentrifikacije i društvenog čišćenja koje se kriju iza prividno dobronamjernih urbanističkih planova obnove.

više...

Ciklus tribina Marije Ott Franolić DNEVNICI VICTORA KLEMPERERA: normalizacija zla u jeziku

Tribine

29.04.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Poznati njemački lingvist Victor Klemperer (1881-1960) dnevnik je vodio već od mladosti, a danas je najzanimljivije čitati svjedočenja nastala tijekom Drugoga svjetskog rata. Bilo je to doba do tad neviđenoga nacionalsocijalističkog terora i vrijeme kada je sam bio u opasnosti, no ustrajao je u nužnosti bilježenja društvenih promjena, osobito onih koje su se događale Židovima kojima je i sam pripadao. Jasnim i nepatetičnim jezikom opisuje kako je određena društvena skupina sustavno isključivana, označena kao Drugo te postala nepoželjna i sustavno iskorjenjivana – a sve uz tihi pristanak većine. Kao lingvist, pomno je bilježio propagandne strategije koje su nacisti zlorabili u Trećem Reichu kako bi manipulirali masama. Tekst dnevnika objavljen pod naslovom Želim svjedočiti do kraja (Disput, 2017., prev. Damjan Lalović).

više...