TRIBINE ALENA ŽUNIĆA / STAMBENA ARHITEKTURA DANAS: INES NIZIĆ I SAŠA BRADIĆ

Tribine

02.05.2019. u 19:00 h četvrtak

Arhitektura kvalitetnog stanovanja na prostoru Zagreba ima vrijednu tradiciju još od vremena međuratne moderne, a posebno se razvila dolaskom korifeja struke druge polovice 20. stoljeća kada djeluju Drago Ibler, Neven Šegvić ili Drago Galić. Za vrijeme kasne moderne višestambene zgrade Zagreba dostižu zavidan nivo oblikovanja, organizacije i tehnološke produkcije usporediv sa najaktualnijim zbivanjima u svijetu arhitekture toga doba. Međutim, recentni sloj stambene izgradnje 21. stoljeća u nas bilježi pad kvalitete s tek ponekom svjetlom autorskom točkom. U razgovoru s gostima Sašom Bradićem i Ines Nizić pokušat ćemo saznati više o uspješnim pristupima stambenoj arhitekturi i politici gradnje, o njihovim iskustvima djelovanja u Beču, komparacijama sa zagrebačkom scenom i mogućim sugestijama za naš kontekst.

više...

Vladimira Spindler - STRUGOTINE

GALERIJA NA KATU

06.05.2019. - 20.05.2019.

U ponedjeljak, 6. svibnja u 20 sati, u Galeriji na katu otvara se izložba Vladimire Spindler "Strugotine".

Autorica se na ovoj se izložbi predstavlja multimedijskom prostornom instalacijom "Strugotine", iskoračivši tako u prostor i volumen u kojem gradi ambijent jednog intimnog i snažnog putovanja u srce tame i natrag.

Prostorna instalacija "Strugotine" svojevrsni je obračun sa složenošću prelaska umjetničine percepcije stvaranja iz dosad dvodimenzionalnih medija (fotografija i film) često rađenih unutar manje intimnih, a više uslužnih projekta, u samu arhitekturu prostora te duboko intiman i sebi okrenut izraz i estetiku. Takav skok prema skulpturalnom i voluminoznom ima i svoju cijenu u kojoj od ranjenika ili tragača postajemo oporavljeni i pronađeni unutar prostora koji valja ispuniti značenjima. Oba izazova su velika i zahtjevna, oba su namijenjena onima koji se usude biti atlete boli. Više medija koje je Vladimira uključila u gradnju svoga intimnoga stroja za prijenos emocija za javnu upotrebu, u suglasju nude značenja kojima ulazimo kroz izložene fragmente u modus operandi same autorice i slijedimo njezin Put. Svojevrsne su to strugotine nastale na tkivu našeg eteričnog svijeta kada se mnoge mine nađu nagažene i kada vrijeme i naša volja za stvaranjem, a ujedno i opstankom, učine svoje.

više...

Subversive Film Festival gostuje u KIC-u

KINO

07.05.2019. - 12.05.2019.

12. Subversive Film Festival odvija se od 5. do 12. svibnja na više lokacija u Zagrebu te donosi više od pedeset igranih i dokumentarnih naslova. Jedan dio programa moći ćete vidjeti i u dvorani KIC-a, a izuzetna selekcija donosi prave filmske dragulje prikazivane i nagrađivane na svjetskim festivalima. U KIC-u pogledajte čitavu dokumentarnu konkurenciju SFF-a, kao i dio kratkometražne konkurencije, a tu je i popratni program Kluge & Khavn: žanrovski otpadnici.

više...

CIKLUS SUVREMENOG MONGOLSKOG FILMA

KINO

13.05.2019. - 15.05.2019.

Od 13. 5. – 15. 5. 2019. godine, u Kulturno informativnom centru održat će se ciklus Suvremenog mongolskog filma. Na programu su četiri igrana i dva animirana filma snimljena u razdoblju od 2012. do 2017. godine. U odabranim filmovima vidjet ćemo kako se odnos tradicionalne kulture i promjena koje su zahvatile mongolsko društvo odrazio na filmsko stvaralaštvo ove zemlje.

Ciklus Suvremenog mongolskog filma ostvaren je u suradnji sa Konzulatom Mongolije u Republici Hrvatskoj i uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Svi filmovi imaju engleske podnaslove, a ulaz je slobodan na sve projekcije.

više...

Krešimir Mišak: Jedna priča o Mjesecu

Tribine

16.05.2019. u 19:00 h četvrtak

Mjesec je daleko tajanstvenije tijelo nego što smo naučeni misliti. Od neobičnih fenomena snimanih na Mjesecu teleskopima i iz sondi, preko njegove veličine, matematike i geometrije koja odlikuje odnos Sunce-Mjesec-Zemlja pa sve do drevnih mitova o dolasku Mjeseca, naš svemirski pratitelj ostaje velika zagonetka koja svake večeri visi na nebu ispred naših očiju.

više...

Promocija knjige Diane Glasnove „Bugarski vrtlari u Hrvatskoj“

Posebna događanja

22.05.2019. u 14:00 h srijeda

Promocija knjige Diane Glasnove „Bugarski vrtlari u Hrvatskoj“

Po završetku Prvoga svjetskog rada, u Zagreb dolaze i bugarski vrtlari kao jedna veća skupina koja aktivno sudjeluje u životu Zagreba, a i šire. S njihovim je dolaskom i ponuda povrća na zagrebačkoj tržnici postala raznovrsnija i bogatija, jer su bugarski vrtlari sa sobom donijeli i ovdje počeli uzgajati pojedine vrsta povrća koje prije nisu poznavali ovdašnji ljudi. Njihov marljiv i samozatajan rad, njihovo poštenje ostavljaju duboki trag u svijesti Zagrepčana, pa se dugo vremena za svakog tko se bavio vrtlarstvom reklo da je “bugar”, bez obzira što on s Bugarima nije imao nikakvih veza. Tim su činom Zagrepčani odali svojevrsno priznanje bugarskim vrtlarima za njihov marljiv rad i za njihov doprinos kvaliteti življenja u Zagrebu.

više...

Ciklus tribina Marije Ott Franolić Od 5 do 95: dokumentiranje ženskih života

Tribine

23.05.2019. u 19:00 h četvrtak

Web-projekt „Od5do95“ postoji već tri godine. To je multimedijalna platforma na kojoj se nalaze intervjui sa ženama različitih uzrasta, porijekla i životnih sudbina. To je virtualni muzej ženske usmene povijesti i svakodnevice. Pokrenule su ga režiserka Arijana Lekić Fridrih i snimateljica Andrea Kaštelan, a pridružio im se i producent Tibor Keser.

Žene u ovim intervjuima govore o svome odrastanju, odnosu s majkom, partnerom, djecom, o samorealizaciji, ambicijama, željama za budućnost, žaljenju za propuštenim i mnogim drugim temama.

Zašto je uopće važno bilježiti žensku usmenu povijest, i koja je specifičnost ovoga projekta? Kako nagovoriti žene da se otvore i javno ispričaju svoje životne priče, ponekad i vrlo intimne? Može li to biti dobar povod da ispitanice progovore o nekim tabu temama i da se pokrene ženski međugeneracijski dijalog? Što nam ovi intervjui govore o promjenama koje su žene doživjele unazad nekoliko generacija i o njihovom položaju u današnjem društvu? Po kojem se principu sugovornice biraju i koja im se pitanja postavljaju? Koje je sve rezultate ta platforma donijela i kako bi projekt trebao zaživjeti u budućnosti?

više...

IVICA PLAVEC / ČOVJEK IZ ŽELEZNOG

Galerija forum

24.05.2019. - 21.06.2019.

Dana 24. svibnja u 19 sati u Galeriji Forum otvorit će se izložba Čovjek iz Železnog arhitekta Ivice Plaveca.

Plavec je rođen 1963. u Sisku, a diplomirao je Arhitekturu u Zagrebu 1988. Danas je profesor na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i uspješan arhitekt, čije je zasada najmonumentalnije zdanje zgrada Adrisa u Jagićevoj u Zagrebu. Na ovoj izložbi predstavlja objekte nastale na autolimovima u kojima se reflektira cijela povijest njegovog rodnog kraja, sela Železnog u Posavini, gdje su nekada živjeli kovači. U ekspresivnim formama on priziva duhove i drevne bogove tog podneblja, bogatoga poviješću i punoga zadivljujuće prirode. Te velike radove radio je na svome seoskom imanju u Železnom, gdje je proveo djetinjstvo.

više...

Promocija knjige Ane Bilankov Spaces, Stories, Geographies / Prostori, priče, geografije

Posebna događanja

28.05.2019. u 20:00 h utorak

Kulturno informativni centar (KIC) i Hamper studio Zagreb pozivaju vas na promociju nove monografije / umjetničke knjige «Spaces, Stories, Geographies / Prostori, priče, geografije» Ane Bilankov u Kulturno informativnom centru (KIC) Zagreb, Preradovićeva 5, u utorak 28. 5. 2019 u 20 h.

Publikaciju će predstaviti autorica eseja i suurednica Leonida Kovač, dizajnerica, izdavač i suurednica Ivana Vučić, recenzent Tonko Maroević i autorica, urednica i suizdavač Ana Bilankov.
Prva sveobuhvatna monografija Ane Bilankov i istovremeno umjetnička knjiga strukturalno je zamišljena kao svojevrsni eksperimentalni film, ne-kronološki 'scenarij' njezinih konceptualnih umjetničkih djela nastalih u medijima fotografije, videa / eksperimentalnog filma, instalacije i teksta u posljednjih dvadeset godina. Strukturirana u deset poglavlja, knjiga postavlja niz pitanja na temu poetike / politike dislokacije, migracije, nomadizma, osobnog i kolektivnog sjećanja i konstrukcije identiteta u „među-prostorima“. Mnogi projekti nastali su u različitim geografskim kontekstima zahvaljujući više međunarodnih rezidencija u nekoliko europskih gradova, Moskvi i New Yorku, ili u oba autoričina 'doma', Zagrebu i Berlinu.

više...

Ciklus tribina Alena Žunića / Borka Bobovec o arhitektu Miroslavu Begoviću

Tribine

30.05.2019. u 19:00 h četvrtak

U okviru predavanja doc. dr. sc. Borka Bobovec prezentirat će Begovićev opus i kontekst vremena u kojem je djelovao. Mladog Begovića vrlo rano zapazio je Kauzlarić i uveo ga u svijet arhitekata koji su oblikovali prostor i društvene smjernice druge polovine dvadesetog stoljeća. Fin, uglađen, u besprijekorno skrojenim odijelima brzo se pozicionirao na arhitektonskoj i društvenoj sceni, a vremenom kroz rad na fakultetu oko sebe okupio grupu arhitekata koji su ga pratili na projektima.
Opredijeljenost za znanstveni pristup, koji je sam po sebi dugotrajan, uz sklonost stalnim promjenama i tvrdoglavost u namjeri da iz projektnog zadatka i trenutka u kome stvara izvuče maksimum, činile su ga teškim suradnikom. Promjene na projektima znale su biti zaustavljene tek rečenicom nekog od suradnika: „Zatuširano je profesore, ne može se više mijenjati.“, što je uz otpuhivanje dima iz sveprisutne lule prihvaćao i kretao dalje.

Tijekom gotovo pedesetgodišnje prisutnosti na arhitektonskoj sceni nametnuo se kao vrstan pedagog i ustrajni borac za implementaciju suvremenog u postojeći urbani kontekst, bez lažnog dodvoravanja, kako javnosti, tako i struci. Iza sebe ostavio je projekte, ali jednako tako i trag koji se osjeća u radu svih njegovih studenata koji su u polumraku predavaonice na trećem katu gledajući slajdove upijali riječi, stavove, odnos prema životu i arhitekturi.

više...