TRIBINE ALENA ŽUNIĆA / STAMBENA ARHITEKTURA DANAS: INES NIZIĆ I SAŠA BRADIĆ

Tribine

02.05.2019. u 19:00 h četvrtak

Arhitektura kvalitetnog stanovanja na prostoru Zagreba ima vrijednu tradiciju još od vremena međuratne moderne, a posebno se razvila dolaskom korifeja struke druge polovice 20. stoljeća kada djeluju Drago Ibler, Neven Šegvić ili Drago Galić. Za vrijeme kasne moderne višestambene zgrade Zagreba dostižu zavidan nivo oblikovanja, organizacije i tehnološke produkcije usporediv sa najaktualnijim zbivanjima u svijetu arhitekture toga doba. Međutim, recentni sloj stambene izgradnje 21. stoljeća u nas bilježi pad kvalitete s tek ponekom svjetlom autorskom točkom. U razgovoru s gostima Sašom Bradićem i Ines Nizić pokušat ćemo saznati više o uspješnim pristupima stambenoj arhitekturi i politici gradnje, o njihovim iskustvima djelovanja u Beču, komparacijama sa zagrebačkom scenom i mogućim sugestijama za naš kontekst.

više...

Vladimira Spindler - STRUGOTINE

GALERIJA NA KATU

06.05.2019. - 20.05.2019.

U ponedjeljak, 6. svibnja u 20 sati, u Galeriji na katu otvara se izložba Vladimire Spindler "Strugotine".

Autorica se na ovoj se izložbi predstavlja multimedijskom prostornom instalacijom "Strugotine", iskoračivši tako u prostor i volumen u kojem gradi ambijent jednog intimnog i snažnog putovanja u srce tame i natrag.

Prostorna instalacija "Strugotine" svojevrsni je obračun sa složenošću prelaska umjetničine percepcije stvaranja iz dosad dvodimenzionalnih medija (fotografija i film) često rađenih unutar manje intimnih, a više uslužnih projekta, u samu arhitekturu prostora te duboko intiman i sebi okrenut izraz i estetiku. Takav skok prema skulpturalnom i voluminoznom ima i svoju cijenu u kojoj od ranjenika ili tragača postajemo oporavljeni i pronađeni unutar prostora koji valja ispuniti značenjima. Oba izazova su velika i zahtjevna, oba su namijenjena onima koji se usude biti atlete boli. Više medija koje je Vladimira uključila u gradnju svoga intimnoga stroja za prijenos emocija za javnu upotrebu, u suglasju nude značenja kojima ulazimo kroz izložene fragmente u modus operandi same autorice i slijedimo njezin Put. Svojevrsne su to strugotine nastale na tkivu našeg eteričnog svijeta kada se mnoge mine nađu nagažene i kada vrijeme i naša volja za stvaranjem, a ujedno i opstankom, učine svoje.

više...

Subversive Film Festival gostuje u KIC-u

KINO

07.05.2019. - 12.05.2019.

12. Subversive Film Festival odvija se od 5. do 12. svibnja na više lokacija u Zagrebu te donosi više od pedeset igranih i dokumentarnih naslova. Jedan dio programa moći ćete vidjeti i u dvorani KIC-a, a izuzetna selekcija donosi prave filmske dragulje prikazivane i nagrađivane na svjetskim festivalima. U KIC-u pogledajte čitavu dokumentarnu konkurenciju SFF-a, kao i dio kratkometražne konkurencije, a tu je i popratni program Kluge & Khavn: žanrovski otpadnici.

više...

CIKLUS SUVREMENOG MONGOLSKOG FILMA

KINO

13.05.2019. - 15.05.2019.

Od 13. 5. – 15. 5. 2019. godine, u Kulturno informativnom centru održat će se ciklus Suvremenog mongolskog filma. Na programu su četiri igrana i dva animirana filma snimljena u razdoblju od 2012. do 2017. godine. U odabranim filmovima vidjet ćemo kako se odnos tradicionalne kulture i promjena koje su zahvatile mongolsko društvo odrazio na filmsko stvaralaštvo ove zemlje.

Ciklus Suvremenog mongolskog filma ostvaren je u suradnji sa Konzulatom Mongolije u Republici Hrvatskoj i uz potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Svi filmovi imaju engleske podnaslove, a ulaz je slobodan na sve projekcije.

više...

Krešimir Mišak: Jedna priča o Mjesecu

Tribine

16.05.2019. u 19:00 h četvrtak

Mjesec je daleko tajanstvenije tijelo nego što smo naučeni misliti. Od neobičnih fenomena snimanih na Mjesecu teleskopima i iz sondi, preko njegove veličine, matematike i geometrije koja odlikuje odnos Sunce-Mjesec-Zemlja pa sve do drevnih mitova o dolasku Mjeseca, naš svemirski pratitelj ostaje velika zagonetka koja svake večeri visi na nebu ispred naših očiju.

više...