IVICA PLAVEC / ČOVJEK IZ ŽELEZNOG

Galerija forum

24.05.2019. - 21.06.2019.

Dana 24. svibnja u 19 sati u Galeriji Forum otvorit će se izložba Čovjek iz Železnog arhitekta Ivice Plaveca.

Plavec je rođen 1963. u Sisku, a diplomirao je Arhitekturu u Zagrebu 1988. Danas je profesor na arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i uspješan arhitekt, čije je zasada najmonumentalnije zdanje zgrada Adrisa u Jagićevoj u Zagrebu. Na ovoj izložbi predstavlja objekte nastale na autolimovima u kojima se reflektira cijela povijest njegovog rodnog kraja, sela Železnog u Posavini, gdje su nekada živjeli kovači. U ekspresivnim formama on priziva duhove i drevne bogove tog podneblja, bogatoga poviješću i punoga zadivljujuće prirode. Te velike radove radio je na svome seoskom imanju u Železnom, gdje je proveo djetinjstvo.

više...

KIC i GNK čestitka Paviću za Putar nagradu

Posebna događanja

06.06.2019. - 05.07.2019.

Galerija na katu i KIC upućuje čestitku Predragu Paviću povodom nagrade za mlade likovne umjetnike Radoslav Putar, 18. po redu, koju dodjeljuje Institut za suvremenu umjetnost iz Zagreba. Pavić je nagradu osvojio u jakoj konkurenciji, a rad koji je odabran u finale producirala je Galerija na katu i prva ga predstavila javnosti u formi samostalne izložbe koja se održala 19.01.2018. - 02.02.2018. u GNK.
Ovo priznanje zagrebačkom umjetniku veliki je poticaj i Galeriji na katu i KIC-u kao ustanovi u kulturu. Nagrada Paviću potvrđuje naša nastojanja da u radu Galerije produciramo i predstavljamo nove radove, do sada neviđene u javnosti doprinosimo domaćoj likovnu scenu.
Zašto je baš Predrag Pavić odabran za jednog od umjetnika čiji je producirala GNK i što je to toliko magično u njegovu radu pročitajete u predgovoru izložbe iz siječnja 2018.
Također, pogledajte fotografije s paljenja, sada već čuvene 'pečice' koja je ovim nagradom postala dio povijesti umjetnosti u Hrvatskoj.
Iskrenu čestitku upućujemo i Institutu za suvremenu umjetnost i Janki Vukmir na ustrajanosti usprkos mnogim izazovima i želimo joj još mnogo dodjela 'Putara'.

više...

Ciklus tribina Nine Raspudića EU NAKON SVIBANJSKIH IZBORA: REZULTATI, TENDENCIJE I PERSPEKTIVE

Tribine

10.06.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Analize i rasprave oko nedavno održanih izbora za Europski parlament u hrvatskoj javnosti pretežno su bile fokusirane na domaću političku scenu te odnose unutar pojedinih stranaka u svjetlu postignutih rezultata. No ti izbori imaju znatno širu perspektivu i značenje. Sa sudionicima tribine analizirat ćemo kako su izbori prošli na razini Europske unije. Kako će izgledati novi sastav Europskog parlamenta i koliko će se razlikovati od starog? Koje su mogućnosti i najizgledniji scenariji sastavljanja većine? Kako su prošli izbori u najvažnijim državama Unije (Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i dr.)? Do kakvih je promjena došlo u tim zemljama u odnosu na 2014.? Možemo li govoriti o bitno promijenjenoj političkoj slici Europe? Kakva je perspektiva Europske unije u sljedećim godinama?

Uz moderatora tribine Ninu Raspudića o ovim temama će razgovarati Ivana Petrović, Anđelko Milardović i Miro Kovač.

više...

Ciklus tribina Marije Ott Franolić VOLIM ČITATI, BJEŽIM OD LEKTIRE

Tribine

11.06.2019. u 18:00 h utorak

Često se mogu čuti žalopojke da mladi ljudi premalo čitaju, da su zabavljeni modernim tehnologijama koje su brže i površnije pa im je čitanje postalo statično i nezanimljivo. Posljedica toga je siromašan vokabular i razne poteškoće s pisanjem vlastitih tekstova. No i sami popisi lektire – koja je najmasovnije obavezno čitanje – kao da idu protiv čitanja. Prije svega, fiksirani su i ostavljaju nedovoljno mjesta osobnim izborima nastavnika i/ili učenika. Obavezni naslovi učenicima su često prezahtjevni i teško se s njima mogu identificirati. Zato masovno prepisuju sažetke tih naslova s interneta, lažu da su im se svidjeli u dojmu o djelu – ukratko, odrađuju lektiru poput nužnog zla.

Užitak u čitanju u školi gotovo ne postoji, učenici vrlo rijetko sami biraju knjige koje bi čitali, a čak i kad bi to željeli, pitanje je bi li stigli od prenatrpanih školskih programa. Ako mladim ljudima ne pokažemo da je u čitanju moguće uživati, cjeloživotni čitatelji postat će samo ona manjina koja čita unatoč i usprkos užasima lektire.

Kako u tim uvjetima učenicima pomoći da samoinicijativno posegnu za knjigom i da bez teškoća savladaju čitanje s razumijevanjem? Koje su praktične metode kojima se u razredu može poticati čitanje? Koji su autori danas djeci prispodobivi i koje sami rado čitaju? Što bi se trebalo promijeniti s novim kurikulumom i koliko se na promjene mora još čekati?

O tome će govoriti profesorica hrvatskog jezika Jelena Popović. Tribinu moderira književna teoretičarka Marija Ott Franolić.

više...

Ciklus tribina Alena Žunića: O MILANU LENUCIJU

Tribine

13.06.2019. u 19:00 h četvrtak

Gošća: dr. sc. Snješka Knežević

Zagrebački urbanist Milan Lenuci (1849.-1924.) pripada urbanim mitovima. Pripisuje mu se autorstvo monumentalnog parkovnog okvira središta Zagreba, poznato kao Lenucijeva potkova, ali i sve dobro i najbolje nastalo u Zagrebu potkraj 19. i početkom 20. st. Prigodom 170. obljetnice njegova rođenja (16. lipnja 1849.) povjesničarka umjetnosti, dr. sc. Snješka Knežević govorit će o njegovu djelu koje se nipošto ne svodi samo na tzv. Lenucijevu potkovu, a prikazat će ga i kao gradskog djelatnika, sportaša i poznatu ličnost, svojedobno omiljenu u građanstvu.

više...

Krešimir Katušić / SUODNOSI

GALERIJA NA KATU

18.06.2019. - 17.07.2019.

U utorak, 18. 6. 2019. u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba skulptura Krešimira Katušića „Suodnosi“.

Skulpture manje forme po nazivom „Sjeme“ kipara Krešimira Katušića dolaze u polarizirajuće vrijeme kada naše društvo, u još uvijek mladoj demokraciji, pokušava riješiti vječnu zagonetku o početku života. Fetusoidni oblici kojima je ispunjen prostor Galerije na katu tako postaju svojevrsno utjelovljenje pitanja koje uvijek uzburka duhove, a oluja koju stvori najčešće ne prestaje nego na refule pogađa svakog od nas.

Snaga male forme kroz skulpturalnost i njezina moć koja često proizlazi iz utjelovljene forme u posebnom društvenom trenutku, prisutni su milenijima u umjetničkom izražavanju. Od Venere iz Willendorfa i Brancusijevog Poljupca, mala forma prizivala je monumentalnost doživljaja u značenju koje je ekstrahirala iz trenutka u kojem se pojavljuje. Katušićeva forma okrenuta je u nutrinu, sebi, ne prijeti nikome, ne proziva nikoga, nema ni pravu ni krivu stanu, jednako je komunikativna iz svih pogleda i ne dominira ni nad kim, nego mirno leži na podu prekrivena pigmentom poput prašine koju svako društvo nastoji očistiti ili pustiti vremenu da se nataloži na prijelomna pitanja. (Iz predgovora, Emil Matešić)

više...