KIC i GNK čestitka Paviću za Putar nagradu

Posebna događanja

06.06.2019. - 05.07.2019.

Galerija na katu i KIC upućuje čestitku Predragu Paviću povodom nagrade za mlade likovne umjetnike Radoslav Putar, 18. po redu, koju dodjeljuje Institut za suvremenu umjetnost iz Zagreba. Pavić je nagradu osvojio u jakoj konkurenciji, a rad koji je odabran u finale producirala je Galerija na katu i prva ga predstavila javnosti u formi samostalne izložbe koja se održala 19.01.2018. - 02.02.2018. u GNK.
Ovo priznanje zagrebačkom umjetniku veliki je poticaj i Galeriji na katu i KIC-u kao ustanovi u kulturu. Nagrada Paviću potvrđuje naša nastojanja da u radu Galerije produciramo i predstavljamo nove radove, do sada neviđene u javnosti doprinosimo domaćoj likovnu scenu.
Zašto je baš Predrag Pavić odabran za jednog od umjetnika čiji je producirala GNK i što je to toliko magično u njegovu radu pročitajete u predgovoru izložbe iz siječnja 2018.
Također, pogledajte fotografije s paljenja, sada već čuvene 'pečice' koja je ovim nagradom postala dio povijesti umjetnosti u Hrvatskoj.
Iskrenu čestitku upućujemo i Institutu za suvremenu umjetnost i Janki Vukmir na ustrajanosti usprkos mnogim izazovima i želimo joj još mnogo dodjela 'Putara'.

više...

Krešimir Katušić / SUODNOSI

GALERIJA NA KATU

18.06.2019. - 17.07.2019.

U utorak, 18. 6. 2019. u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba skulptura Krešimira Katušića „Suodnosi“.

Skulpture manje forme po nazivom „Sjeme“ kipara Krešimira Katušića dolaze u polarizirajuće vrijeme kada naše društvo, u još uvijek mladoj demokraciji, pokušava riješiti vječnu zagonetku o početku života. Fetusoidni oblici kojima je ispunjen prostor Galerije na katu tako postaju svojevrsno utjelovljenje pitanja koje uvijek uzburka duhove, a oluja koju stvori najčešće ne prestaje nego na refule pogađa svakog od nas.

Snaga male forme kroz skulpturalnost i njezina moć koja često proizlazi iz utjelovljene forme u posebnom društvenom trenutku, prisutni su milenijima u umjetničkom izražavanju. Od Venere iz Willendorfa i Brancusijevog Poljupca, mala forma prizivala je monumentalnost doživljaja u značenju koje je ekstrahirala iz trenutka u kojem se pojavljuje. Katušićeva forma okrenuta je u nutrinu, sebi, ne prijeti nikome, ne proziva nikoga, nema ni pravu ni krivu stanu, jednako je komunikativna iz svih pogleda i ne dominira ni nad kim, nego mirno leži na podu prekrivena pigmentom poput prašine koju svako društvo nastoji očistiti ili pustiti vremenu da se nataloži na prijelomna pitanja. (Iz predgovora, Emil Matešić)

više...

IVAN POSAVEC / ČRNA ŠUMA, BELE BABE

Galerija forum

05.07.2019. - 24.08.2019.

U petak 5.7. u 19 sati u Galeriji Forum otvorit će se izložba fotografa Ivana Posavca Črna šuma, bele babe.
Riječ je o ciklusu koji se nadovezuje na njegove panoramske snimke pejzaža (iz ciklusa koji je nazvao Dolje tvrdo, gore visoko) koje radi već dvadesetak godina. Sada istom tom panoramskom kamerom snima aktove u šumi i na livadama. Poput prikaza na tim snimcima prolaze razodjevene žene i pokoji muškarac. Oni sugeriraju ljudsku egzistencijalnu tjeskobu u svijetu, koji metaforički predstavlja mračna i uglavnom neprijateljski nastrojena šuma. Čovjek je lutalac kroz te mračne predjele, u kojima pronalazi tek druge lutaoce, bez pravoga cilja.

više...