Tribine

Ciklus SocioLogiranje - Predstavljanje knjige PROIZVEDENO U HRVATSKOJ - TRANZICIJA HRVATSKE TEKSTILNE INDUSTRIJE

12.03.2019. u 18:00 h utorak

Autorica: Ivana Biočina; Voditelj: Goran Batina

Sudjeluju: doc. dr. sc. Silva Kalčić, Filozofski fakultet Svučilišta u Splitu, mag. oec. Bojan Nonković, BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) i mag. ing. Ivana Biočina, autorica
Ivana Biočina kroz povijesni pregled, suvremena događanja, iskustva pojedinaca i sudbine tvornica istražuje i prikazuje kako se hrvatska tekstilna industrija nosi s procesima koji pogađaju najglobaliziraniju industriju na svijetu, nalazeći se pritom na iznimno značajnom mjestu – „između“ Europe i Istoka. Nadalje, otkriva nove tendencije vraćanja tekstilne industrije u Europu uz shvaćanje da se država ne može oslanjati samo na uslužni sektor već da osnova mora biti u proizvodnji. Knjiga Proizvedeno u Hrvatskoj.
Knjiga predstavlja jedinstveni, dosad nenačinjen, nepostojeći te stoga znanstveno vrijedan i inovativan pregled povijesti i suvremenosti tekstilne industrije u Hrvatskoj.

više...
Tribine

Ciklus tribina s Krešimirom Mišakom: TAJNA PREDAJE DOGONA

14.03.2019. u 19:00 h četvrtak

Afrički narod Dogoni učinila je svjetski poznatim knjiga Roberta Templa Tajna zvijezde Sirius. Taj veliki svjetski hit s početka 1970-tih interpretirao je dogonsku predaju kao znanje o zvijezdi Siriusu. No, proslavio je i rad francuskih antropologa iz prve polovice 20. stoljeća te upoznao širu publiku s nekima od glavnih junaka i elemenata dogonske predaje o nastanku njihve kulture. Dogoni i danas govore o ribolikom biću zvanom Nomo koje se spustilo s neba i naučilo ih svemu što znaju. Dogoni imaju unutarnji i vanjski sustav znanja. I dok je za vanjski sustav neosporno da sadrži znanje o sunčevu sustavu, unutarnji sustav znanja je taj koji je privlačio posebnu pažnju, pogotovo dogonski simbol zvan „Oval svijeta”, koji možda sadrži priču o životu samom...

više...
Galerija forum

Milan Trenc: 10001 MAJMUN

15.03.2019. - 30.03.2019.

„Opsesivno traganje za britkom slikovnošću Milana Trenca - jednog od najznačajnijih multimedijalnih umjetnika srednje generacije u vidokrugu autorovoga stvaralaštva - vodi ga propitivanju medija, stila i manire te njezine funkcije u odnosu na vizualno oblikovanje, sadržaj, kao i višeslojnu poruku rada. Poput Vrtloga života zakrivljena prostor-vremena apsorbirani smo u tašistički ostvarenu i obojenu kromatiku i simplificirane Blentonovske crteže - simbolskih individua ljudske vrste - u kojoj se isprepliću apstraktno i konkretno, slika i crtež, visoko i nisko, jing i jang univerzalnoga Trencova svjetonazora utkana u imago izrazitih kaligrafijskih svojstava.

više...
Tribine

Ciklus tribina Nine Raspudića BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC: SVETOST U ČEKAONICI POLITIKE

18.03.2019. u 19:00 h ponedjeljak

U kojoj fazi se nalazi proces kanonizacije bl. Alojzija Stepinca? Koja je bila svrha formiranja mješovite komisije sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom? Koje su točke prijepora oko njegove uloge tijekom Drugog svjetskog rata? Što nam Stepinčev slučaj govori o karakteru jugoslavenskog komunističkog režima?
O tim i drugim temama vezanim uz bl. Alojzija Stepinca dr. sc. Nino Raspudić razgovarat će sa sudionicima tribine, među kojima su i autori knjiga o kardinalu Stepincu, teolozi, povjesničari i članovi mješovite komisije: dr. sc. Robin Harris, dr. sc. Mario Jareb, dr. sc. Jure Krišto i dr. sc. Željko Tanjić

više...
Tribine

ŽIVJETI FOTOGRAFIJU – ČAROLIJA TRENUTKA

21.03.2019. u 19:00 h četvrtak

Predavač: Marko Vrdoljak

Marko Vrdoljak, profesionalni fotograf sa dugogodišnjim iskustvom, ovim predavanjem odvest će nas u najintimnije tajne odnosa između umjetnika i mjetnosti koju živi. Kroz primjere brojnih fotografija snimanih za razne projkete, Vrdoljak će nam dočarati što znači doživjeti čaroliju svjetlosti, kako se priprema za hvatanje čarobnih trenutaka, što mistično nalazi u svojoj potrazi za svijetlom te koje su ga fotografije iznenadile godinama nakon što ih je snimio.

više...
Tribine

BUDUĆNOST EUROPSKE UNIJE KAO ZAJEDNICE MIRA? Predavač: Goran Bandov

26.03.2019. u 19:00 h utorak

Predavanje će pokušati odgovoriti na nekoliko ključnih pitanja vezanih za budućnost Europske Unije. Funkcionira li EU još kao zajednica mira? Koji su glavni izazovi EU? Koja je uloga elita? Postoji li pravedna raspodjela resursa u EU? Što su uzroci, a što posljedice suvremene krize EU? Što EU mora činiti, kako bi iz suvremene krize izašao snažniji? Koje su to vizije budućnosti?
Prof.dr.sc. Goran Bandov, pravnik i politolog, izvanredni profesor i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, europski je ekspert za međunarodne političke odnose i međunarodno javno pravo s fokusom na ljudska prava i zaštitu manjina i urođenika.

više...