GALERIJA NA KATU

1. 'Zagreb volim te' festival

13.09.2014. - 14.09.2014.

Festival 'Zagreb, volim te!' nastavak je inicijative i posljedica postavljanja spomenika Tomislavu Gotovcu i performansu 'Zagreb, volim te' koji je postavljen u kolnik kod Ilice 8. u sklopu 6. zagrebi!festivala.
Festival 'Zagreb, volim te!' zamišljen je kao platforma koja bi jednom godišnje okupljala umjetnike koji se bave performansom, a koji se odvija u strogom centru grada.

Pri selekciji radova fokus je na umjetnicima koji svojom izvedbom slijede Gotovčev estetsko-izvedbeni diskurs.

Kultura kao odraz discipline, pravila i zakona i s druge strane natura kao krik iskona i pokušaj podsjećanja na porijeklo i animalnost samog čovjeka upravo kroz koncept festivala 'Zagreb, volim te!' na nenasilni način u urbanom kontekstu odražavaju to važno pitanje – da li je kultura ubila ono Iskonsko u nama?

Namjera projekta:

0. Festival je svojevrsni društveni eksperiment o stanju pojedine urbane sredine i odnosa naspram nagog tijela u javnom prostoru.

1. Akcija ima namjeru stvoriti novi' kulturno-turistički proizvod' grada Zagreba jer je Turistička zajednica GZ još u rujnu 2013. tiskala plakat s motivom Gotovca iz performansa 'Zagreb, Volim te', te tako pokazala razumijevanje za korištenje nekada provokativnog čina u promociji Grada.

2. Dali je i danas taj čin provokativan to možemo jedino odgonetnuti podrškom festivalu

3. Ovim projektom Grad se postavlja u ulogu onoga tko svojim građanima postavlja i predstavlja izazove, a ne prepreke i ograničenja, a opet na najhumaniji način daje hommage jednom hrabrom umjetničkom činu.

više...
GALERIJA NA KATU

Jovica Drobnjak - Ograde svjetla / fotografije GALERIJA NA KATU / 28.12.2016. - 20.01.2017.

Kamera u ruci fotografa ne mora nužno i jedino registrirati stanja objekata; prateći već niz godina rad Jovice Drobnjaka, uočio sam kako njegov fotografski aparat svakim novim ciklusom iznova ispituje upravo pojavu procesa i događaja. Prvim ciklusom «Cvijeća» – sagrađenim oko intimističkih motiva cvjetnih aranžmana, smještenih u dubinski suženom prostoru – Drobnjak je snimljene objekte sagledao tretirajući svjetlost gotovo slikarski, čime nas je suočio s događajem motiva, trenutkom promjene fizičkog objekta u svjetlom interpretiranu grafičku činjenicu. Ciklusom «Ilegalnih iluminacija» – kojim je zabilježio enterijer znamenitog spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori – Drobnjak je, pak, fotografiji pristupio iz perspektive procesa, odnosno registriranja konstantne promjene koju jedan te isti prostor trpi pod utjecajem svjetlosti.

više...
GALERIJA NA KATU

Novi izložbeni prostor u KIC-u Galerija na katu

Preuređenjem Kulturno informativnog centra ostvareni su uvjeti unutar kojih je KIC dobio novi, prošireni (kvadratima i kubikažom) kvalitetno opremljeni izložbeni prostor.
U prethodnim desetljećima taj je prostor, na katu ustanove, bio namijenjen raznim događanjima, a 1975. koncipira se u galeriju za izlaganje nadolazećih umjetnika pod imenom – Studio galerije forum.
Tijekom '90-tih, prostor postaje dio ugostiteljskog objekta te zadržava dio galerijske djelatnosti s fokusom na fotografiju te time postaje jedina specijalizirana galerija za taj medij.
Danas, u novim tehničkim i prostorni uvjetima na katu ustanove moguće je obavljati galerijsku aktivnost na kvalitetnoj razini.

Misija: Galerija na katu izlagačko je mjesto otvoreno onima kojima je umjetnost i kultura područje aktivnog istraživanja svijeta u kojem stvaraju ne bježeći od prošlosti i namjerno koračajući u nepoznato.

Vizija: Postati mjesto susreta projekata i publike gdje se susreće duh vremena koji nastoji doprinositi razvoju tolerantnog i humanizmom nadahnutog okruženja. Barem na katu.

više...
GALERIJA NA KATU

Izložba povodom 50 godišnjeg mita o kulturalizaciji svemira* Informans / Informance Zupančič/Turšić/Živadinov - 04..03. - 20. 04. 2017.

Predstavljanje prvog Europskog umjetničkog satelita

Izložba povodom 50 godišnjeg mita o kulturalizaciji svemira* Informans / Informance Zupančič/Turšić/Živadinov

* 1995 godine izveden je u Ljubljani ‘Projektil Noordung 1995-2045.’, predstava sa sedam glumaca i sedam glumica prema tekstu ‘Ljubav i država’ hrvatskog dramatičara Vladimira Stojsavljevića.
Namjera je Zupančićeve, Turšiča i Živadinova je reprizirati izvedbu projektila svakih 10 godina, a po smrti izvođača zamijeniti ga znakom koji su izvođači sami odabrali.
‘Projektil Noordung’ pratiti će proces zamjene izvođača znakom tj. transfiguracija glumca u znak i na koncu izradu satelita (umjetničkog satelita – umbota) po glumčevom umjetničkom algoritmu: biografika - bilogika - biomehanika.
Kruna ovoga pedesetgodišnjeg projekt je lansiranje svih četrnaest satelita koji predstavljaju sve glumce u izvornoj predstavi iz 1995. godine i samoga autora projekta, u ekvatorijalnu orbitu oko planete Zemlje.
Lansiranje bi se trebalo dogoditi 2045. godine.

više...