Posebna događanja

Koncert violinista Anđelka Krpana i pijanistice Nade Majnarić

17.03.2020. u 19:00 h utorak

Pozivamo vas na koncert violinista Anđelka Krpana i pijanistice Nade Majnarić koji će se održati u sklopu ciklusa Hrvatski glazbenici u Beču.

Utorak, 17. 3. 2020., 19 sati
Altes Rathaus, Wipplingerstraße 6/8, 1010 Beč
Anđelko Krpan, violina
Nada Majnarić, glasovir
F.Schubert, L.van Beethoven, T. Uhlik, B. Papandopulo
Ulaz slobodan

više...
Posebna događanja

AICA: DIJALOZI

26.02.2020. u 19:00 h srijeda

Pozivamo Vas na „Vjerovali ili ne!“, razgovor sa Želimirom Koščevićem

U četvrtom u nizu javnih razgovora u okviru programa AICA: DIJALOZI Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA), predstavljamo Želimira Koščevića – čije je djelovanje u svojstvu kustosa i voditelja Galerije SC od 1966. do 1979. bilo pandan novih kustoskih praksi i pozicija na umjetničkoj sceni Zapada. Vjerojatno je upravo stoga Davor Matičević njegovu kustosku praksu nazvao umjetničkom. U razgovoru koji sa Želimirom Koščevićem vode Sandra Križić Roban, Bojan Krištofić i Sanja Horvatinčić, bit će riječi o njegovom kustoskom radu na velikim tematskim te međunarodnim izložbama, kao što su bijenala u Veneciji i Sao Paolu, o likovnim kritikama i esejima, autorstvu 15 knjiga i monografija o modernoj i suvremenoj umjetnosti te aktualnom radu na mapiranju hrvatske i regionalne fotografske scene.

više...
Posebna događanja

HRVATSKI GLAZBENICI U BEČU Ciklus koncerata - 16. sezona

22.02.2020. - 07.06.2020.

U sklopu prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU
Siječanj - lipanj 2020.

Ciklus koncerata Hrvatski glazbenici u Beču ove se godine održava po 16. put u prilagođenom obliku i u periodu siječanj - lipanj 2020., iznimno tijekom trajanja prvog hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Kao i prethodnih godina, želja nam je bila nastaviti s predstavljanjem pomno osmišljenih programa i odabirom vrhunskih glazbenika.

više...
Posebna događanja

Predstavljanje knjige Josipa Sanka Rabara

17.02.2020. u 18:00 h ponedjeljak

TRIBINA UDRUGE OS
SEZONA VI.

POZIVAMO VAS NA PREDSTAVLJANJE KNJIGE
JOSIPA SANKA RABARA
RADOSNA UVJERAVANJA
Izdavač: Naklada Bošković

O knjizi govore:

IVAN BEKAVAC BASIĆ
i
AUTOR

Predstavljanje vodi: TUGA TARLE

Znam samo to da je sloboda beskrajna. I da je moja sloboda ljubav!, J.S. Rabar

DOBRODOŠLI!

više...
Posebna događanja

Premijera dugometražnoga dokumentarnog filma “Monsignor “

13.02.2020. u 20:00 h četvrtak

U četvrtak, u 20 sati u KIC-u održat će se premijera dugometražnoga dokumentarnog filma “Monsignor “, redatelja Jakova Sedlara.

To je priča o vlč. Jozi Devčiću, nekadašnjem župniku u Stražemanu, koji je 1981., od strane komunističkih vlasti, bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog toga što je kipar Ante Starčević na mozaik u obnovljenu crkvu naslikao i kardinala Alojzija Stepinca i Ivana Merza. Osim zatvorske kazne presuda je uključila i uništenje Stepinca i Merza na mozaiku. Srećom, kipar Marijan Sušac koji je trebao kipove uništiti, prevario je vlasti rekavši da nema potrebe fizički ih, dlijetom otući, nego će on isto to napraviti specijalnom bojom. Ta boja bila je obična boja za bicikle kojom je on samo prebojio dio mozaika! 1991. boja je izbrisana s dijela mozaika i on je ponovno zasjao u punoj ljepoti.

više...
Posebna događanja

SATELITE BOY / HRVATSKA - AUSTRALIJA, SUSRETI KULTURA

21.01.2020. u 19:00 h utorak

U utorak, 21. siječnja 2020. u 19 sati, u okviru programa “Hrvatska – Australija, susret kultura”, u Kulturno informativnom centru održat će se projekcija australskog filma “Satelite Boy”.

Film Satellite Boy, australska avanturistička drama iz 2012. godine, scenaristice i redateljice Catrione McKenzie, govori o mladom Aboridžinu koji se bori da održi tradiciju i običaje predaka u suvremenom svijetu u trenutku kada rudarska kompanija nezaustavljivo prodire u područje gdje žive Aboridžini.

Film je premijerno prikazan 10. prosinca 2012. na Međunarodnom festivalu umjetnosti u Perthu, te na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu gdje je bio zapažen kao osobito atraktivno i emocionalno djelo.


Program organizira udruga Os u suradnji s Kulturno informativnim centrom i Veleposlanstvom Australije u Republici Hrvatskoj.

više...
Posebna događanja

AICA: DIJALOZI Razgovor s Jadrankom Vinterhalter

16.01.2020. u 19:00 h četvrtak

Pozivamo Vas na razgovor s Jadrankom Vinterhalter
16. siječnja u 19 sati u KIC-u

U trećem u nizu tzv. „javnih“ razgovora u okviru programa AICA: DIJALOZI Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA), predstavljamo Jadranku Vinterhalter s bogatim iskustvom rada u, podjednako, etabliranim muzejskim ustanovama (MSU Beograd, MSU Zagreb) i udrugama u kulturi (suradnja s Galerijom SKC Beograd, SCCA Zagreb – Institut za suvremenu umjetnost). U razgovoru koji s njome vode Leonida Kovač, Darko Šimičić te Miona Muštra, bit će riječi o kustoskoj praksi u suvremenoj umjetnosti, metodama rada kustosa, obrazovnom radu na medijaciji suvremene umjetnosti (iskustva MSU Beograd, SCCA Zagreb, MSU Zagreb), dokumentaciji suvremene umjetničke produkcije (iskustva SCCA Zagreb, MSU Zagreb), načinima pripreme muzejske građe za preseljenje i otvaranje postava u novoj muzejskoj zgradi (na primjeru MSU Zagreb, 2000. - 2009.) te primjerima vođenja međunarodnih projekata.

više...
Posebna događanja

Reli po galerijama

28.05.2015. od 18 do 22 sata

Reli po galerijama - RPG* je igra koju igrači (posjetitelji) uživo igraju u centru Zagreba. Cilj igre je u četiri sata posjetiti što veći broj galerija kako bi spasili raspadajuću kulturu i spriječili da se prelije u virtualni svijet i u potpunosti nestane. Igrači koji uspiju za vrijeme trajanja relija obići svih 13 galerije na mapi osvojit će simboličnu povelju časti za spas kulture.

*RPG(role playing game) je vrsta računalne igre u kojoj igrači preuzimaju ulogu likova u izmišljenom okruženju i odgovornost za djelovanje svoje uloge kroz proces strukturiranog odlučivanja ili razvoj karaktera koji su odabrali. Uspjeh igre ovisi o akcijama koje igrač poduzima u skladu s formalnim sustavom pravila i smjernica. RPG igre vrlo često imaju neki viši plemeniti cilj poput spašavanja svijeta, magičnih bića itd.

više...
Posebna događanja

Policija ipak prekinula performans tajvanskog umjetnika

U subotu je na Teslinom platou ispred Kulturno informativnog centra in situ postavljena drvena kutija u kojoj je umjetnik Lan Hungh u sklopu performansa nadahnutog asketskim životom antičkog filozofa Diogena trebao provesti punih osam sati.

više...
Posebna događanja

Iris Brosch

Iris Brosch (1964.), modna i umjetnička fotografkinja, redateljica dokumentarnih filmova, video-umjetnica, rođena je u Njemačkoj, a živi na relaciji New York – Pariz. U svijetu je priznata i prepoznata kao umjetnica koja svojim radom osnažuje sliku i položaj žena danas. Njezin stil je jedinstven i u modnoj i umjetničkoj fotografiji, a mediji i struka opisuju ga kao susret Miucce Prade i Leonarda da Vincija.

http://www.irisbrosch.com/

više...