Tribine

Tribina / SPOMENIK I SKULPTURA - predavač: Nikola Vudrag

21.02.2019. u 19:00 h četvrtak

Tribina će se baviti odnosom javne skulpture i umjetničkog djela slobodne galerijske forme te domaćom i svjetskom spomeničkom baštinom. O javnom umjetničkom radu i publici kao njegovom integralnom dijelu, statusu hrvatske suvremene likovne umjetnosti, spomeničkoj plastici naših područja te ulogom umjetnika u odnosu na hrvatski standard i manjak općeg umjetničkog angažmana govorit će Nikola Vudrag, umjetnik koji je u posljednje vrijeme privukao veliku medijsku pozornost svojim uspjehom na pariškoj likovnoj sceni.

više...
Tribine

Tribina Marije Ott Franolić - Novi ženski glasovi: Eimear McBride

20.02.2019. u 19:00 h srijeda

Roman "Manji smo boemi" irske spisateljice Eimear McBride stilski je neobičan tekst o pomaknutoj ljubavnoj vezi, o sazrijevanju mlade djevojke, njezinoj potrazi za vlastitom seksualnošću i emocionalnošću. Napisan je jednim novim jezikom - zgusnutom sintaksom, visceralnim stilom koji skraćuje put od teksta do doživljaja stvarnosti.

Prevoditeljica dr. sc. Anda Bukvić Pažin i književna teoretičarka dr. sc. Maša Grdešić pokušat će roman rasvijetliti s raznih strana.

više...
Tribine

Ciklus tribina s Krešimirom Mišakom TRADICIONALNO BALKANSKO VJEŠTIČARSTVO

14.02.2019. u 19:00 h četvrtak

Gost: Goran Šarić

Od najdavnijih vremena, koja još samo kao daleke vatre trepere u kolektivnoj podsvijesti ljudskog roda, čovjek je pokušavao objasniti svijet oko sebe i sebe u njemu. U prividu kaosa i nereda naši su daleki preci počeli naslućivati prve zakone, principe i redoslijede, na sličan univerzalni način kako se to zbivalo i na drugim dijelovima svijeta. No, dolazak kršćanstva stvorio je neobičnu simbiozu s drevnim vjerovanjima s jedne strane, i proganjanje nekih oblika drevnog svjetonazora s druge strane. Drevne vještine koje su proizlazile iz starog svjetonazora, kao i svjetonazor sam, našle su se na udaru, a naziv 'vještica' postao je opasan za znalce tih vještina. No, i vještine i šamanski koncepti svijeta preživjeli su na razne načine i u raznim oblicima i do najnovijeg doba.

više...
Tribine

Ciklus tribina Nine Raspudića: ZDRAVSTVO NAŠE SVAGDAŠNJE- STANJE I PERSPEKTIVE

04.02.2019. u 19:00 h ponedjeljak

Gosti: Ines Strenja, Trpimir Goluža, Nikica Gabrić

Kakva je kvaliteta zdravstvene skrbi u Hrvatskoj? Je li zdravstveni sustav dobro organiziran? Kakav je odnos struke i politike? Koliko je izražen kadrovski manjak, čime je izazvan i kako ga kompenzirati? Mogu li se smanjiti liste čekanja? Aktualni problemi u zdravstvu – od slučajeva Zaprešić i Metković do porasta nadriliječništva i pitanja skupih lijekova (Spinraza). Zašto se ukida obvezni staž za mlade liječnike? Je li naš zdravstveni sustav financijski održiv i kakva mu je perspektiva?

O tim i drugim temama vezanim uz hrvatsko zdravstvo moderator dr. sc. Nino Raspudić razgovarat će sa sudionicima tribine.

više...
Tribine

Drago Jakovčević: ZAROBLJENI U ILUZIJAMA GLOBALIZACIJE

29.01.2019. u 19:00 h utorak

Hrvatska je 2013 pristupila članstvu EU u očekivanjima boljih uvjeta življenja za svoje građane, smanjenja nezaposlenosti i siromaštva uz povećanje stabilnosti gospodarskog te sigurnosti političkog sustava. A jesu li očekivanja ispunjena, te koji su razlozi da još živimo zarobljeni u iluzijama globalizacije doznat ćete na ovoj tribini!

više...
Tribine

Ciklus tribina Krešimira Mišaka: Mistični Zagreb

24.01.2019. u 19:00 h četvrtak

Zagreb je prožet simbolima u arhitekturi koji svjedoče o utjecaju društava prožetih ezoterijom čiji su članovi bili mnogi arhitekti koji su u 19. stoljeću gradili donji grad. Je li taj utjecaj ikad nestao? Slična se simbolika može pratiti i u razvoju grada u 21. stoljeću, a simboli su ucrtani i u sam tlocrt grada. Iščitavanje tog zagrebačkog koda, ugrađenog i u romane Marije Jurić Zagorke, vodi sve do njegovih prapočetaka i veza s drevnim misterijskim kultovima koji su ostavili neizbrisiv trag na tlocrtu i krajoliku Zagreba, a možda i potaknuli njegov nastanak.

više...