Tribine

KAKO SU HEŠTO I PUJTO POSTALI BACAWK I CHICKICHEE: O ENGLESKOM PRIJEVODU "ČRNE MATI ZEMLE"

20.02.2020. u 19:00 h četvrtak

Nedavno je u izdanju Amazon Crossinga izašao engleski prijevod romana Črna mati zemla Kristiana Novaka (Dark Mother Earth) u prijevodu Ellen Elias-Bursać.

Iako tematiziraju teške teme, romani Kristiana Novaka doživjeli su brojne nagrade i nova izdanja, postavljeni su na kazališne daske, a uskoro će se Črna mati zemla pretvoriti i u film. Što engleski prijevod znači Kristijanu Novaku koji je po zanimanju lingvist – kako doživljava svoju književnost prenesenu u drugi jezik, a kako kad se pretoči u drugi medij? Koja je uloga jezika u posredovanju teških tema čitateljima, može li se očuđenom i umjetničkom perspektivom utjecati na njihovo mišljenje, mijenjati njihove stavove?

Zašto su prijevodi važni za male jezike i kako prevoditi knjigu napisanu dijalektom? Što uopće znači mali jezik? Koji su hrvatski pisci prisutni na engleskom govornom području, i što im ta vidljivost znači?

više...
Tribine

KREŠIMIR MIŠAK / TRIBINA / RAZGOVOR S DARKOM VUJNOVIĆEM, AUTOROM KNJIGE "ZBOGOM, CJEPIVA"

05.02.2020. u 19:00 h srijeda

Razgovor s Darkom Vujnovićem, autorom knjige "Zbogom, cjepiva"

Darko Vujnović je tijekom svog profesionalnog rada prikupio saznanja da učinkovito liječenje sadrži barem jednu komponentu detoksifikacije tijela. To ga je dovelo do pitanja zašto se danas toliko nade polaže u cjepiva, kada svaki student već uči da se u cjepivima nalaze razni štetni, pa i kancerogeni spojevi. U ovo vrijeme kad sve veći broj roditelja glasno propitkuje postupak kojim se na deklaracijama priznaje postojanje štetnih nuspojava, a u isto vrijeme javno odbacuje svaka pomisao na štetnost cjepiva, Darko Vujnović krenuo je proučavati sastave cjepiva, povijesne grafikone nestanka nekadašnjih bolesti, zdravstvene usporedbe cijepljene i necijepljene djece. Osim medicinskih aspekata, ta ista tema otvara i pitanje ustavnih sloboda čovjeka kad je riječ o obaveznosti cjepiva...

više...
Tribine

Tribina: O Simone de Beauvoir, 70 godina nakon Drugog spola

23.01.2020. u 19:00 h četvrtak

Drugi spol francuske filozofkinje i spisateljice Simone de Beauvoir prvi put je objavljen 1949. Zašto je to bila toliko utjecajna knjiga s kojom je većina poznatih feministkinja ulazila u dijalog – bilo da bi je prigrlile ili kritizirale? De Beauvoir krenula je Drugi spol pisati iz vlastita iskustva – iz svoje ženske situacije iz koje je postavila fundamentalna feministička pitanja, o bivanju i postajanju ženom, o ženskoj egzistenciji i mogućnosti realizacije.

više...