KIC
01.11.2014. tel. 01 / 4810 714 fax. 01 / 8895 346
 
Lux festival  
 
Početna O nama Vijesti
 
Tribine
Galerija forum
Foto galerija
Art kino
Knjige
Najam dvorane
Moj KIC
 
Prethodne tribine
29.10.2014. u 18:00 h srijeda

VAMPIRI – ESTETIZACIJA ŽIVOTA POSLIJE SMRTI / U sklopu 7. Zagrebi! festivala

Gotovo sve kulture imaju mitove o vampirima, od kineskih crvenookih čudovišta do grčke Lamije, od drevnog Egipta preko pretkršćanske Europe, srednjega vijeka i kneza Vlada Tepeša, pa sve do danas. Književnik Boris Perić i etnolog Tomislav Pletenac, pokušat će odgovoriti na pitanja što su uopće vampiri i što o njima govore povijesna izvješća, te kako razgraničiti povijest od mita, odnosno stvarno od izmišljenoga. Govorit će se i o tome koja su najznačajnija književna djela na temu vampira i koji su najpoznatiji nazivi za ova bića u našim krajevima.
Boris Perić književnik je, prevoditelj i novinar, autor romana Vampir (2006.).
dr. sc. Tomislav Pletenac – etnolog je i profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zajedno s Borisom Perićem napisao je knjigu Fantastična bića Istre i Kvarnera (2008.).

Gotovo sve kulture imaju mitove o vampirima, od kineskih crvenookih čudovišta do grčke Lamije, od drevnog Egipta preko pretkršćanske Europe, srednjega vijeka i kneza Vlada Tepeša, pa sve do danas.

Književnik Boris Perić i etnolog Tomislav Pletenac, pokušat će odgovoriti na pitanja što su uopće vampiri i što o njima govore povijesna izvješća, te kako razgraničiti povijest od mita, odnosno stvarno od izmišljenoga. Govorit će se i o tome koja su najznačajnija književna djela na temu vampira i koji su najpoznatiji nazivi za ova bića u našim krajevima.

Boris Perić književnik je, prevoditelj i novinar, autor romana Vampir (2006.).

dr. sc. Tomislav Pletenac – etnolog je i profesor na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Zajedno s Borisom Perićem napisao je knjigu Fantastična bića Istre i Kvarnera (2008.).

31.10.2014. u 17:00 h petak

(SAMO) UBOJSTVO FILOZOFIJE? Od tanatologije – preko nekropolitike – ka političkoj filozofiji smrti / U sklopu 7. Zagrebi! festivala

Tema smrti zauzima tradicionalno privilegiran status u filozofiji. Međutim, u suvremenom ‘biopolitičkom’ kontekstu njena pozicija je promijenjena i poremećena dominacijom diskursa o životu. Kapitalizam navodno preferira ‘život’, ne ‘smrt’. U uvjetima te dominacije filozofija se udaljuje od promišljanja suštine ljudskog postojanja: gubitkom pitanja smrti (koje je u sâmom korijenu filozofske discipline) ili njegovom namjernom erozijom, ona riskira izgubiti fundamentalnu vezu s onim što njenu prirodu čini specifično filozofskom.
Ako je povlačenje teme smrti iz zapadne filozofije rezultat vladajuće, ‘univerzalne racionalnosti’ takozvanog razvijenog svijeta, onda se suvremeni filozof neminovno odvaja i od suštine vlastite discipline. U ontološkom smislu to znači da se filozofija samoisključuje jer se odriče centralnog razloga svog postojanja. Ali ako se ovdje radi o ‘samoubojstvu’ filozofije, onda se ona ne udaljuje od smrti nego joj se, naprotiv, približava. U namjeri da osvjetli geopolitičku stranu tog paradoksa, ovo predavanje repolitizira pojam smrti iz dekolonijalne (nekropolitičke i tanatopolitičke) perspektive. Za razliku od konceptualnog pitanja (što je smrt?), koje se odnosi na značenje i kontinuiran problem definicije pojma, ovdje se polazi od pretpostavke o strateškoj redukciji aktualnog diskurzivnog prostora na Zapadu za postavljanje takvog pitanja uopće. Kao odgovor na tu redukciju–među čijim motivima je i prešutna instrumentalizacija ljudske smrtnosti u cilju ekspanzije svjetske moći–u centar pažnje se postavlja problem filozofskog mjesta ‘smrti’. Gdje je smrt u vremenu globalnog nekrokapitalizma i koja filozofija (umjesto zapadne tanatologije) osvjetljava mračnu, depolitiziranu stranu puta ka tom mjestu?
Marko Stamenković srpski je povjesničar umjetnosti i kustos. Kulture suicida: teorije i prakse radikalnog povlačenja je naslov teze kojom je doktorirao 2014. godine u Belgiji.

Tema smrti zauzima tradicionalno privilegiran status u filozofiji. Međutim, u suvremenom biopolitičkom kontekstu njena pozicija je promijenjena i poremećena dominacijom diskursa o životu.

Kapitalizam navodno preferira život, ne smrt. U uvjetima te dominacije filozofija se udaljuje od promišljanja suštine ljudskog postojanja: gubitkom pitanja smrti (koje je u sâmom korijenu filozofske discipline) ili njegovom namjernom erozijom, ona riskira izgubiti fundamentalnu vezu s onim što njenu prirodu čini specifično filozofskom.

Ako je povlačenje teme smrti iz zapadne filozofije rezultat vladajuće, univerzalne racionalnosti takozvanog razvijenog svijeta, onda se suvremeni filozof neminovno odvaja i od suštine vlastite discipline. U ontološkom smislu to znači da se filozofija samoisključuje jer se odriče centralnog razloga svog postojanja. Ali ako se ovdje radi o samoubojstvu filozofije, onda se ona ne udaljuje od smrti nego joj se, naprotiv, približava.

U namjeri da osvjetli geopolitičku stranu tog paradoksa, ovo predavanje repolitizira pojam smrti iz dekolonijalne (nekropolitičke i tanatopolitičke) perspektive. Za razliku od konceptualnog pitanja (što je smrt?), koje se odnosi na značenje i kontinuiran problem definicije pojma, ovdje se polazi od pretpostavke o strateškoj redukciji aktualnog diskurzivnog prostora na Zapadu za postavljanje takvog pitanja uopće.

Kao odgovor na tu redukciju–među čijim motivima je i prešutna instrumentalizacija ljudske smrtnosti u cilju ekspanzije svjetske moći–u centar pažnje se postavlja problem filozofskog mjesta smrti. Gdje je smrt u vremenu globalnog nekrokapitalizma i koja filozofija (umjesto zapadne tanatologije) osvjetljava mračnu, depolitiziranu stranu puta ka tom mjestu?

Marko Stamenković srpski je povjesničar umjetnosti i kustos. Kulture suicida: teorije i prakse radikalnog povlačenja je naslov teze kojom je doktorirao 2014. godine u Belgiji.

31.10.2014. u 19:00 h petak

NDE (NEAR DEATH EXPERIENCE) / U sklopu 7. Zagrebi! festivala

John B. Alexander umirovljeni je pukovnik američke vojske. Od kasnih sedamdesetih bavi se fenomenom NDE (Near Death Experience). Na dotičnoj tezi je i doktorirao 1980. na Sveučilištu Walden, a mentorica mu je bila proslavljena psihijatrica Elisabeth Kübler-Ross. Kao pripadnik INSCOM-a bio je jedan od najeksponiranijih zagovornika uključivanja američke vlade u istraživanje paranormalnih fenomena – od savijanja žlica umom do istraživanja izvantjelesnih i iskustava bliske smrti. Ne samo da nije pokušao prikriti dokaze o ovim fenomenima, već je oduvijek bio aktivni branitelj njihove znanstvene opravdanosti i potrebe za njihovim daljnjim proučavanjem. Autor je nekoliko knjiga i brojnih znanstvenih članaka, između ostalih: The Warrior's Edge (1990.) o neurolingvističkom programiranju pomoću kojeg je moguće stvoriti jedi-ratnike; Future War (1999.); Winning the War (2003.); Shamanism, Remote Viewing, Near Death Experiences (2009.); UFOs: Myths, Conspiracies and Realities (2011.). Alexander je organizirao i predsjedao nad šest velikih konferencija o nesmrtonosnom oružju, te je bio američki delegat pri nekoliko studija NATO-a na ovu temu. Pukovnik Alexander mnogima će biti poznat kao jedan od glavnih aktera bestselera Muškarci koji bulje u koze novinara Jona Ronsona, koji istražuje utjecaj new age filozofije na vojnu industriju te analizira vladine pokušaje da iskoristi paranormalne mogućnosti protiv neprijatelja. Prema Ronsonovoj knjizi 2009. snimljen je istoimeni film u kojem George Clooney i Jeff Bridges glume pripadnike neobične vojne jedinice, a reportera u potrazi za velikom pričom glumi Ewan McGregor.

John B. Alexander umirovljeni je pukovnik američke vojske. Od kasnih sedamdesetih bavi se fenomenom NDE (Near Death Experience). Na dotičnoj tezi je i doktorirao 1980. na Sveučilištu Walden, a mentorica mu je bila proslavljena psihijatrica Elisabeth Kübler-Ross.

Kao pripadnik INSCOM-a bio je jedan od najeksponiranijih zagovornika uključivanja američke vlade u istraživanje paranormalnih fenomena – od savijanja žlica umom do istraživanja izvantjelesnih i iskustava bliske smrti. Ne samo da nije pokušao prikriti dokaze o ovim fenomenima, već je oduvijek bio aktivni branitelj njihove znanstvene opravdanosti i potrebe za njihovim daljnjim proučavanjem.

Autor je nekoliko knjiga i brojnih znanstvenih članaka, između ostalih: The Warrior's Edge (1990.) o neurolingvističkom programiranju pomoću kojeg je moguće stvoriti jedi-ratnike; Future War (1999.); Winning the War (2003.); Shamanism, Remote Viewing, Near Death Experiences (2009.); UFOs: Myths, Conspiracies and Realities (2011.).

Alexander je organizirao i predsjedao nad šest velikih konferencija o nesmrtonosnom oružju, te je bio američki delegat pri nekoliko studija NATO-a na ovu temu.

Pukovnik Alexander mnogima će biti poznat kao jedan od glavnih aktera bestselera Muškarci koji bulje u koze novinara Jona Ronsona, koji istražuje utjecaj new age filozofije na vojnu industriju te analizira vladine pokušaje da iskoristi paranormalne mogućnosti protiv neprijatelja. Prema Ronsonovoj knjizi 2009. snimljen je istoimeni film u kojem George Clooney i Jeff Bridges glume pripadnike neobične vojne jedinice, a reportera u potrazi za velikom pričom glumi Ewan McGregor.

29.10.2014. u 20:00 h srijeda

MIRILA – POČIVALIŠTA MRTVIH / U sklopu 7. Zagrebi! festivala

Josip Zanki ispričat će nam priču o Mirilima - spomenicima, brdskim mjestima gdje su nađeni i običajima koji se uz njih vežu; običajima koji su rasli i nestajali, dok spomenici nijemo ostaju na mjestu.
Josip Zanki na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1994. Za svoj rad na području grafike i eksperimentalnog filma više je puta nagrađivan. Izvanredni je profesor na Sveučilištu u Zadru. Predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od prosinca 2007. godine.

Josip Zanki ispričat će nam priču o Mirilima - spomenicima, brdskim mjestima gdje su nađeni i običajima koji se uz njih vežu; običajima koji su rasli i nestajali, dok spomenici nijemo ostaju na mjestu.

Josip Zanki na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1994. Za svoj rad na području grafike i eksperimentalnog filma više je puta nagrađivan. Izvanredni je profesor na Sveučilištu u Zadru. Predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od prosinca 2007. godine.

24.10.2014. u 17:00 h petak

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O MDS-U, 25. 10.

Raspored predavanja:

1. MIJELODISPLASTIČNI SINDROM – BOLEST S VIŠE LICA Inga Mandac Rogulj, dr. med., internistica hematologinja Klinika za unutarnje bolesti, Zavod za hematologiju KB Merkur, Zagreb

2. LIJEČENJE MDS-A U HRVATSKOJ Pavle Rončević, dr. med, internist hematolog Klinika za unutarnje bolesti, Zavod za hematologiju KBC Zagreb

3. ŠTO BOLESNIK MORA I TREBA ZNATI O PUNKCIJI I BIOPSIJI KOSTI doc.dr.sc. Ika Kardum Skelin, prim.dr.med. Pročelnica Zavoda za kliničku citologiju i citogenetiku KB Merkur

4. ZAŠTO, KAKO I KOLIKO ČESTO SE PRIMJENJUJU TRANSFUZIJE KRVI KOD BOLESNIKA S MDS-OM Karla Mišura Jakobac, dr.med., specijalizantica hematologije Klinika za unutarnje bolesti, Zavod za hematologiju KB Merkur

5. ULOGA SESTRE KOD PRIMJENE TRANSFUZIJA Sanja Mudražija, bacc.med.techn. Glavna sestra Dnevne bolnice i Poliklinike Zavoda za hematologiju KB Merkur

6. ISKUSTVA BOLESNIKA KOJI PRIMAJU TRANSFUZIJE KRVI

7. ŽIVOT IZNAD GRANICA – kratki video film o važnosti komunikacije bolesnika s MDS-om. Film je napravila španjolska grupa pacijenata AEAL (www.aeal.es) kao dio kampanje Život iznad granica i govori o činjenici da svi bolesnici s MDS-om, neovisno o dobi, zaslužuju jednaki pristup najnovijim terapijama kako bi mogli uživati u boljoj kvaliteti života i Životu iznad granica.

Molimo da vaše sudjelovanje potvrdite na telefone 01 4873 561 ili 091 4873 561

U organizaciji HULL

17.10.2014. u 19:00 h petak

Promocija vamp novele SVA PREDIVNA, BESKONAČNA I KONAČNO MRTVA!

U vamp* noveli Sva predivna, beskonačna i konačno mrtva!, drugoj knjizi arhitekta Borisa Popovića, svijet je pretrpan senzacijama, mjestima, emocijama i šokovima, jednako kao i strahovima, nepravdom, nesrećama i frustracijom. U takvoj brutalnoj hiper-realnosti jedan arhitekt postaje plaćeni ubojica ali nastavak njegovog životnog puta razlikuje se od sudbina njegovih "kolega" iz američkih filmova.
Nakon prve knjige VUizam - arhitektura od krvi i mesa, zbirke eseja o arhitekturi i ljepoti življenja, objavljene krajem 2011. za Jesenski i Turk, autor dvije godine kasnije piše njen nastavak, ali u obliku svoje prve novele.
Smještena u 2014 godinu, Popovićeva priča istovremeno grebe po najdubljim emocijama života jednog arhitekta u Republici Hrvatskoj, i iz neposrednog iskustva na originalan način bilježi umjetničku urbanu scenu Zagreba. Pomaknuta autobiografska crta novele dodatno diže tenzije i objašnjava postupke glavnih likova. Upravo su ti pojedinci, koji još nisu otišli iz zemlje, jedina nada urušenom društvu. Mjesta radnje (Zagreb, Pula, Venecija,…) mnogo su više od samih turističkih razglednica, i u ovoj noveli funkcioniraju na istom nivou kao ljudske emocije. Način na koji je roman pisan do krajnjih granica iskorištava prednosti knjige u odnosu na druge medije i uzdiže proces čitanja iznad svih drugih perceptivnih mogućnosti čovjeka te svakom čitatelju nudi slobodu da čitanjem stvori svoj svijet.
*Vamp je repetitivna glazbena forma, fraza najčešće korištena u jazzu, nastala 1930-ih kao napomena na početku notnog zapisa popularne glazbe ‘Vamp till ready’. Može se sastojati od jednog ili više akorda koji se ponavljaju u kontinuiranom ritmu. Vampovi su obično simetrične, zasebne strukture otvorene varijacijama. U klasičnoj glazbi slična glazbena forma naziva se ostinato. U široj terminologiji vamp je 1) vampir, 2) gornji, često ojačani dio cipele, ili 3) femme fatale.
Boris Popović (rođ. 1970. Zagreb), arhitekt koji se i dalje bavi i živi od arhitekture, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1997. Od onda neprestano radi u struci na različitim projektima, ali se bavi i glazbom i pisanjem. Objavljuje tekstove iz područja glazbe, kulture i arhitekture u nekoliko magazina. Bavi se i nezavisnim izdavaštvom gdje objavljuje hvaljene domaće albume Zhela, Boxera, grupa Glasshopper, Lunar, Megabitch i The Spoons. Godine 2011. za Jesenki i Turk objavljuje prvu knjigu VUizam - arhitektura od krvi i mesa, originalne zbirke eseja o arhitekturi i ljepoti življenja.

U petak, 17. listopada 2014. u 19 sati u velikoj dvorani KIC-a održat će se promocija vamp novele Sva predivna, beskonačna i konačno mrtva! Borisa Popovića.

U vamp* noveli Sva predivna, beskonačna i konačno mrtva!, drugoj knjizi arhitekta Borisa Popovića, svijet je pretrpan senzacijama, mjestima, emocijama i šokovima, jednako kao i strahovima, nepravdom, nesrećama i frustracijom. U takvoj brutalnoj hiper-realnosti jedan arhitekt postaje plaćeni ubojica ali nastavak njegovog životnog puta razlikuje se od sudbina njegovih "kolega" iz američkih filmova.

Nakon prve knjige VUizam - arhitektura od krvi i mesa, zbirke eseja o arhitekturi i ljepoti življenja, objavljene krajem 2011. za Jesenski i Turk, autor dvije godine kasnije piše njen nastavak, ali u obliku svoje prve novele.

Smještena u 2014 godinu, Popovićeva priča istovremeno grebe po najdubljim emocijama života jednog arhitekta u Republici Hrvatskoj, i iz neposrednog iskustva na originalan način bilježi umjetničku urbanu scenu Zagreba. Pomaknuta autobiografska crta novele dodatno diže tenzije i objašnjava postupke glavnih likova. Upravo su ti pojedinci, koji još nisu otišli iz zemlje, jedina nada urušenom društvu. Mjesta radnje (Zagreb, Pula, Venecija,…) mnogo su više od samih turističkih razglednica, i u ovoj noveli funkcioniraju na istom nivou kao ljudske emocije. Način na koji je roman pisan do krajnjih granica iskorištava prednosti knjige u odnosu na druge medije i uzdiže proces čitanja iznad svih drugih perceptivnih mogućnosti čovjeka te svakom čitatelju nudi slobodu da čitanjem stvori svoj svijet.

*Vamp je repetitivna glazbena forma, fraza najčešće korištena u jazzu, nastala 1930-ih kao napomena na početku notnog zapisa popularne glazbe ‘Vamp till ready’. Može se sastojati od jednog ili više akorda koji se ponavljaju u kontinuiranom ritmu. Vampovi su obično simetrične, zasebne strukture otvorene varijacijama. U klasičnoj glazbi slična glazbena forma naziva se ostinato. U široj terminologiji vamp je 1) vampir, 2) gornji, često ojačani dio cipele, ili 3) femme fatale.

Boris Popović (rođ. 1970. Zagreb), arhitekt koji se i dalje bavi i živi od arhitekture, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1997. Od onda neprestano radi u struci na različitim projektima, ali se bavi i glazbom i pisanjem. Objavljuje tekstove iz područja glazbe, kulture i arhitekture u nekoliko magazina. Bavi se i nezavisnim izdavaštvom gdje objavljuje hvaljene domaće albume Zhela, Boxera, grupa Glasshopper, Lunar, Megabitch i The Spoons. Godine 2011. za Jesenki i Turk objavljuje prvu knjigu VUizam - arhitektura od krvi i mesa, originalne zbirke eseja o arhitekturi i ljepoti življenja.

30.09.2014. u 19:00 h utorak

RATNO PROFITERSTVO I POSLJEDICE NA PODRUČJU BIVŠE JUGOSLAVIJE

RATNO PROFITERSTVO I POSLJEDICE NA PODRUČJU BIVŠE JUGOSLAVIJE
U utorak, 30. rujna 2014. u 19 sati, u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, Zagreb, održat će se tribina povodom izdanja trilogije “U ime države” slovenskih autora: Blaža Zgage i Mateja Šurca.
Trilogija U ime države je djelo kakvih nema mnogo na europskim novinarskim poljima. Malo je država u kojima su novinari tako temeljito i tako argumentirano ispremetali neka najprljavija i najprikrivanija poglavlja vlastite povijesti kao što su to u Sloveniji učinili Matej Šurc i Blaž Zgaga.
Zbog toga njihov istraživački podvig ima dodatnu povijesnu i moralnu težinu. To će prije ili kasnije morati priznati i politika, koja je u prošla dva desetljeća pokušala učiniti sve da priča o oružju nikada ne izađe u javnost. Svjedočanstva objavljena u toj trilogiji sada jednostavno više neće moći ignorirati.
''U ime naroda'' izgrađivana je SFRJ, a knjiga “U ime države” pojasnit će nam ne samo kraj te države nego i njen ukupan razvoj.
Na tribini sudjeluju:
Dražen Rajković – novinar i ekonomist
Darko Petričić – politolog i publicist
Saša Leković – istraživački novinar,
Esad Hećimović – novinar i urednik informativnog programa OBN TV
Blaž Zgaga – koautor, sociolog i novinar
Voditelj tribine:
Goran Batina – sociolog

U utorak, 30. rujna 2014., u 19 sati održat će se tribina povodom izdanja trilogije “U ime države” slovenskih autora:Blaža Zgage i Mateja Šurca.

Trilogija "U ime države" je djelo kakvih nema mnogo na europskim novinarskim poljima. Malo je država u kojima su novinari tako temeljito i tako argumentirano ispremetali neka najprljavija i najprikrivanija poglavlja vlastite povijesti kao što su to u Sloveniji učinili Matej Šurc i Blaž Zgaga.

Zbog toga njihov istraživački podvig ima dodatnu povijesnu i moralnu težinu. To će prije ili kasnije morati priznati i politika, koja je u prošla dva desetljeća pokušala učiniti sve da priča o oružju nikada ne izađe u javnost. Svjedočanstva objavljena u toj trilogiji sada jednostavno više neće moći ignorirati.''U ime naroda'' izgrađivana je SFRJ, a knjiga “U ime države” pojasnit će nam ne samo kraj te države nego i njen ukupan razvoj.

Na tribini sudjeluju:

Dražen Rajković – novinar i ekonomist

Darko Petričić – politolog i publicist

Saša Leković – istraživački novinar,

Esad Hećimović – novinar i urednik informativnog programa OBN TV

Blaž Zgaga – koautor, sociolog i novinar

Voditelj tribine:

Goran Batina – sociolog

01.07.2014. u 19:00 h utorak

Promocija knjige EKSPERIMENT I FILOZOFIJA

U utorak, 1. srpnja 2014. u 19 sati u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, održat će se promocija knjige Borisa Kožnjaka Eksperiment i filozofija.

Tema kojom se bavi knjiga Eksperiment i filozofija izuzetno je važna s filozofskoga i prirodoslovnoga, ali isto tako i sa širega društvenog motrišta, budući da se eksperimentalna praksa uobičajeno shvaća kao bit i ishodište modernoga prirodoslovlja, koje je pak jedan od oslonaca suvremene materijalne i duhovne kulture.

Međutim, tradicionalna filozofija znanosti posvetila je vrlo malo pozornosti promišljanju naravi i statusa pokusa i tek odnedavno se u relevantnoj literaturi mogu naći ozbiljni pokušaji razmatranja tog problema, a poglavito je u nas, u inače skromnoj ponudi izvorne literature iz filozofije znanosti, o eksperimentalnoj praksi suvremene znanosti filozofijski rečeno vrlo malo.

Stoga ova knjiga u znatnoj mjeri obogaćuje domaću filozofsku literaturu i kvalitetno je dopunjuje, s jedne strane, prvim cjelovitim i kritičkim prikazom tradicionalnih i aktualnih rasprava i stavova o naravi i ulozi eksperimenta u prirodoslovlju te, s druge strane, autorovim izvornim pristupom rješavanju postavljenih problema.

Knjigu će predstaviti Stipe Kutleša, Tomislav Vukelja i Kruno Zakarija.

28.06.2014. u 12:00 h subota

RADIONICA I PREDAVANJE - australski redatelj Rob Marchand

U organizaciji Međunarodnog centra za umjetnost, u Zagrebu je u ponedjeljak započela profesionalna radionica za glumce, redatelje i scenariste, pod vodstvom renomiranog australskog redatelja Rob Marchanda, a prema procesu rada slavnog britanskog redatelja Mike Leigha. Radionica će se održavati tokom pet radnih dana, od ponedjeljka, 23.6. do petka, 27.6. 2014, od 9 do 17 sati, u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5 i prostorima Međunarodnog centra za umjetnost u Medulićevoj.
U subotu, 28.6. u 12-14h, Dr. Rob Marchand će održati predavanje u velikoj dvorani KICa na temu karakternih improvizacija i procesa koji Mike Leigh koristi u svojim filmovima, te o odnosu glumac- redatelj u pripremnom radu na ulozi i filmu, uz kratku demonstraciju procesa.
Mjesta u radionici su već odavno popunjena, a predavanje je otvoreno za javnost.
http://www.cbiactorworkshops.com/cbi-workshop.html
Detaljan opis procesa i radionice pogledajte na stranicama Međunarodnog centra za umjetnost,
http://iaczagreb.webs.com

U organizaciji Međunarodnog centra za umjetnost, u Zagrebu je u ponedjeljak započela profesionalna radionica za glumce, redatelje i scenariste, pod vodstvom renomiranog australskog redatelja Roba Marchanda, a prema procesu rada slavnog britanskog redatelja Mikea Leigha.

Radionica će se održavati tokom pet radnih dana, od ponedjeljka, 23.6. do petka, 27.6. 2014, od 9 do 17 sati, u Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5 i prostorima Međunarodnog centra za umjetnost u Medulićevoj.

U subotu, 28.6. od 12 do 14 sati, dr. Rob Marchand će održati predavanje u velikoj dvorani KIC-a na temu karakternih improvizacija i procesa koji Mike Leigh koristi u svojim filmovima, te o odnosu glumac- redatelj u pripremnom radu na ulozi i filmu, uz kratku demonstraciju procesa.

Mjesta u radionici su već odavno popunjena, a predavanje je otvoreno za javnost.

http://www.cbiactorworkshops.com/cbi-workshop.html

Detaljan opis procesa i radionice pogledajte na stranicama Međunarodnog centra za umjetnost:

http://iaczagreb.webs.com

24.06.2014. u 19:00 h utorak

Promocija knjige ZA ELENU - AMERIČKE E - PRIČE

Predstavljanje knjige
ZA ELENU - AMERIČKE E-PRIČE
U utorak, 24. lipnja u 19 sati u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, održat će se predstavljanje najnovije knjige Slavena Letica „Za Elenu - američke e-priče“.
Ideja na kojoj je nastala ova knjiga ima dodirnih točaka i s pradavnim romantičnim i pustolovnim običajem naših predaka, posebice ljudi od mora, da neke svoje tajne, osobne i vrlo važne poruke, a najčešće su to bile poruke ljubavi, stave u bocu koju zatim bace u more ili ocean, prepuštajući je volji morskih struja, milosti blagih i manje blagih vjetrova i valova. Ova je knjiga, u tom smislu, poruka u boci koju prepuštam rijekama, morima i oceanima vremena po kojima ćeš ti, nadam se i uvjeren sam, sretno i dugo, vrlo dugo ploviti.
Na predstavljanju knjige sudjeluju Slaven Letica i Milana Vuković-Runjić, a moderira Goran Batina.

U utorak, 24. lipnja u 19 sati u Kulturno informativnom centru (KIC), Preradovićeva 5, održat će se promocija najnovije knjige Slavena Letice Za Elenu - američke e-priče. (Jesenski i Turk, 2014.)

Ideja na kojoj je nastala ova knjiga ima dodirnih točaka i s pradavnim romantičnim i pustolovnim običajem naših predaka, posebice ljudi od mora, da neke svoje tajne, osobne i vrlo važne poruke, a najčešće su to bile poruke ljubavi, stave u bocu koju zatim bace u more ili ocean, prepuštajući je volji morskih struja, milosti blagih i manje blagih vjetrova i valova. Ova je knjiga, u tom smislu, poruka u boci koju prepuštam rijekama, morima i oceanima vremena po kojima ćeš ti, nadam se i uvjeren sam, sretno i dugo, vrlo dugo ploviti.

Knjigu će predstaviti Milana Vuković-Runjić, Vedran Mlikota i autor Slaven Letica, a razgovor vodi Goran Batina.

«  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  ...  »
Moj KIC
facebook
Printeraj
KIC, Preradovićeva 5,
10000 Zagreb
tel: +385 1 4810 714
fax: +385 1 8895 346
e-mail: kic@kic.hr
www.kic.hr
povratak na vrh Copyright KIC 2009. All rights reserved.
 
  STO2 web studio