Galerija forum

Što bi nam priroda rekla kad bismo postavili prava pitanja?

25.03.2024. u 19:00 h ponedjeljak

Umjetnički paviljon u Zagrebu
Što bi nam priroda rekla kad bismo postavili prava pitanja?
skupna izložba na temu planetarnih međupovezanosti
Galerija Forum, Galerija na katu, KIC
25. 3. - 22. 4. 2024.
Kustosica: Ivana Meštrov
Umjetnici.e: Ursula Biemann, Mirna Kutleša, Labverde, Jodie Mack, Tonka Maleković, Ana Zubak (Tajno šumsko društvo), Josip Poljak i građa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja

više...
Galerija forum

TLO / Domagoj Rogina

16.02.2024. - 16.03.2024.

U petak, 16.2. u 19 sati u Galeriji Forum, Teslina 16, otvorit će se izložba Domagoja Rogine pod naslovom Tlo.
Novi radovi Domagoja Rogine materične su i ekspresivne slike s temama iz prirodnog svijeta, kojima umjetnik progovara o svome iskustvu, kao i općenito ljudskom iskustvu i mogućnosti samospoznaje. Njegovi motivi su prazne pučine, procjepi u hridinama, morski psi i pusti proplanci, naizgled neprijateljski nastrojena priroda u kojoj se može naslutiti romantički, gotovo patetičan osjećaj usamljenosti čovjeka u svijetu. Ta je ekspresija opravdana vještim, dramatičnim kompozicijama, igrama monokromijom, naglašavanjem materije.

više...
Galerija forum

IZVOR / Izvor Pende

19.01.2024. - 09.02.2024.

U petak, 12.1. 2024. u 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 otvorit će se izložba Izvora Pende pod naslovom Izvor.

Samim naslovom autor se poigrava svojim imenom i njegovim značenjem, a u kontekstu slika koje nam predstavlja i pitanjem: koji je izvor naših reakcija na apstraktno slikarstvo? "Kada nam se slika obraća isključivo elementima svoje tvorbe – bojom, linijom i mjerom, izvor za kojim tragamo nije onaj njezin, jer on je u njoj samoj, vrlo očit i upravo pred nama, nego je to izvor naše reakcije na nju. On se, najčešće, nalazi u specifičnom ugađanju objekta estetskog promišljanja s našim intrinzičnim osjećajem harmonije, mjere, ritma. Nije novo usporediti apstraktno slikarstvo s glazbom, upravo zbog nesvodivosti (ili – svodivosti koja može biti samo vrlo teška i nasilna) učinka tih umjetničkih formi na bilo što izvan samog umjetničkog djela.

više...