DAVOR KRELJA I NENAD PERKOVIĆ / ZLATOUSTI

31.01.2020. u 19:00 h petak

Dana 31.1. u 19 sati u zagrebačkoj Galeriji Forum otvorit će se izložba Davora Krelja i Nenada Perkovića pod nazivom Zlatousti.

Riječ je o crtežima nastalima na temelju njihova zajedničkog stripa istog imena. Njegove pasice izlazile su u časopisu Zarez tijekom 2009. (i to samo u desetak nastavaka, potpisanih s „PelhamOrdini project“). Iste godine autori su izdali samizdat knjigu s brojnim stripovima iz tog ciklusa pod nazivom Zlatousti –  knjiga pitanja i odgovora, a njezino drugo izdanje objavljuju 2011. kod Erazmus naklade. Davor Krelja (rođen 1960.) je slikar, diplomirao na Likovnoj akademiji u Zagrebu, a Nenad Perković (rođen 1966.) književnik i književni kritičar.

            Autor predgovora, voditelj Galerije Forum, Feđa Gavrilović ističe: „Davor Krelja je stasao uz postmoderne tendencije 1980-ih, a pored Željka Kipkea naš je najcerebralniji slikar. Njegova likovna ostvarenja često su ispunjena referencijama na književnost, mistične duhovne prakse i povijest umjetnosti. Nenad Perković je također zainteresiran za dubinska počela postojanja, pa je 2008. objavio roman Mirko uči zen. U ovim ilustriranim dijalozima Zlatousti i ostali pozlaćeni i posvećeni (inicirani) poznavatelji stvarnosti svojim učenicima odgovaraju na različita pitanja, ponekada duhovno-egzistencijalnog predznaka („Zlatousti, tko je zapravo gospodar svijeta?“), a ponekada naoko frivolna i provokativna („Zlatoguza, što je najveća radost i sreća? – Peglanje kartica. – Oh, a što je onda najveća nesreća? – Peglanje veša. – Eh, tebi se sve vrti oko peglanja. – Kad sam feministica“).“

            Izložba je otvorena do 22.2.