Ida Blažičko - IKAROS

29.10.2018. - 24.11.2018.

U ponedjeljak, 29.10. u 20 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16 otvorit će se izložba Ide Blažičko pod naslovom Ikaros. Umjetnica je iskoristila interijer Galerije Forum za prostornu instalaciju koja sugerira let i širenje kroz prostor. Poznata po instalacijama u javnom prostoru (na Zrinjevcu, na Platou Gradec, u Oktogonu), Ida Blažičko svoju poetiku prenosi u prostor ove Galerije kojim uspješno ovladava sabijajući u njega svoju lepršavu energiju.

Autor predgovora je voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović, a o instalaciji Ide Blažičko piše kako: „sadrži u sebi i dojam lakoće i onaj monumentalnosti, a u njoj se harmonično nadopunjuje ideja leta s idejom pada. Koristeći arhitektonske zadatosti prostora, ona ga vizualno proširuje, rastvara i dinamizira, istovremeno se sunovraćajući poput kometa i uzlijećući poput leptira. To je skulptura koja posve vlada vlastitim tijelom, prostorom u kojemu se nalazi i percepcijom promatrača, te nas, makar privremeno, nosi na svojim krilima.

Ida Blažičko rođena je u Zagrebu 1985, gdje je završila kiparstvo na Likovnoj akademiji, 2007. Završila je također i postdiplomski program skulpture u javnom prostoru na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhou, 2012. Godine 2017. dobila je nagradu za najbolju javnu skulpturu, u sklopu projekta Palinsesti u talijanskom gradu San Vito al Tagliamento. Ove godine sudjelovala je na međunarodnoj izložbi Contextile u portugalskom gradu Guimarãesu i na Venecijanskom bijenalu arhitekture, u Paviljonu Crne Gore.