KOLORISTIČKI DIJALOZI

31.01.2018. - 03.03.2018.

Dana 31. siječnja u 19 sati, u Galeriji Forum u Teslinoj 16 u Zagrebu otvorit će se izložba Koloristički dijalozi. Bit će to prva izložba koju u Galeriji organizira Feđa Gavrilović, njezin voditelj od kolovoza 2017. Izložba je organizirana u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik, jednom od najznačajnijih kulturnih institucija u Hrvatskoj. Izložba je otvorena do 3. ožujka.

Izlažu: Marko Rašica, Ignjat Job, Ivan Ettore, Ivo Dulčić, Antun Masle, Ivo Vojvodić, Josip Tirić, Grgur Akrap, Tara Beata Racz, Andrej Tomić, Luka Kušević Radaković.

            Koncept izložbe sastoji se od povezivanja generacija i prostora. Izložit će se djela klasičnih hrvatskih kolorista iz dubrovačkog kruga: Marka Rašice, Ignjata Joba, Ive Dulčića,  Ivana Ettorea, Antuna Masle i Ive Vojvodića, zajedno s nekoliko korespondirajućih radova umjetnika mlađe generacije, koji su svoje školovanje nedavno dovršili na zagrebačkoj likovnoj akademiji: Josip Tirić, Grgur Akrap, Tara Beata Racz, Andrej Tomić, i Luka Kušević Radaković.

            Izložba je značajna zato što će u centar Zagreba donijeti radove iz Umjetničke galerije Dubrovnik, klasična djela hrvatske umjetnosti koja publika u Zagrebu rijetko ima prilike vidjeti, a uspostavit će dijalog i poveznice unutar povijesti hrvatskoga slikarstva.

Galerija Forum u godinu 2018. ulazi s programom koji se temelji na dijalogu s tradicijom, na izvlačenju linija kontinuiteta koje se protežu kroz povijest likovne umjetnosti, u materijalizacijama duha nekog vremena. U uvodnom eseju ove izložbe voditelj Galerije Forum, Feđa Gavrilović navodi: „Ništa ne počinje ni iz čega. Sve je posljedica, odjek, replika; sve je u dijalogu, raspravi, međusobnoj negaciji ili podržavanju. A opet, svaka generacija ispočetka otkriva svijet, ponavljajući obrasce prethodnih, kao da sve mogućnosti koje stoje pred umjetnikom na početku njegova stvaralačkog puta nisu već otkrivene i okušane, upregnute i iskorištene do onoga što se mislilo da su njihovi maksimalni potencijali. Unatoč tome, varijacije i nove interpretacije različitih postupaka i pristupa stvaralaštvu fasciniraju nas zbog toga što je svaki pristup (ako je dubinski proživljen) zapravo novo gledanje, novo svjetlo koje starim mogućnostima daje često neočekivane oblike, odnosno inkarnacije. Raznolikost ljudskih ličnosti nigdje se ne vidi bolje nego u raznolikosti umjetničkih interpretacija istog motiva ili postupka.

Nekoliko slika odabranih za ovu izložbu iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik predstavljaju neke od klasika hrvatske umjetnosti, a postavljene su uz radove mlađih, nama suvremenih umjetnika govoreći nam o kontinuitetima i diskontinuitetima u kolorističkom slikarstvu.“

 

 

Galerija Forum u godinu 2018. ulazi s programom koji se temelji na dijalogu s tradicijom umjetnosti, na izvlačenju linija kontinuiteta koje se protežu kroz povijest likovne umjetnosti, u materijalizacijama duha nekog vremena.

       Feđa Gavrilović voditelj  je Galerije Forum od kolovoza 2017 godine. Rođen je u Zagrebu 1986., gdje je završio povijest umjetnosti i komparativnu književnost. Autor je brojnih likovnih kritika te samostalnih i problemskih izložaba (Novi hrvatski realizam, 2013.; 32. salon mladih, 2014.; 100 godina Wellesa, 2015.; Vera Nikolić, Leo Junek i Nikolićevo Prekrižje, 2016.; Poletove fotografije u originalu., 2016; Materičnost u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, 2017.). Autor je monografije o kiparici Božici Dei Matasić i knjige likovnih kritika Selekcija.