MAJA BACHLER / LA FOLIE

14.12.2022. - 21.01.2023.

U srijedu, 14.12. u Galeriji Forum Teslina 16 otvorit će se izložba La Folie Maje Bachler. Riječ je o slikama inspiriranima raskoši i groteskom 18. stoljeća, razdoblja zalaza aristokratske klase.

Maja Bachler rođena je 1983. godine u Zagrebu. Diplomirala je sociologiju na Filozofskom fakultetu i likovnu kulturu na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. Za vrijeme studija jedan semestar provodi na ulsterskom sveučilištu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a potom odlazi na umjetničku rezidenciju u Belgiju. Izlagala je samostalno i grupno od čega izdvaja izložbe poput 32. i 34. Salona mladih, 11. Erste fragmenata, 12. trijenala hrvatskog kiparstva, izložbe Suvremeni odjeci antike u Gliptoteci, 5. bijenala slikarstva, 5. hrvatskog trijenala crteža, te samostalne izložbe Konstrukti i Volare u Greti, Zeitraum u Laubi i Halieutica u galeriji Stara skula na Mljetu.

U predgovoru izložbe voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović objašnjava njezin naslov: „Riječ „la folie“ na francuskom označava ludost, huncutariju, šašavost, a koristi se i za vrtnu kućicu, odnosno sjenicu. Te su kućice bile mjesta bijega, izolacije i mašte, mjesta izdvojena od svijeta i od zakona svakodnevice. Mjesta gdje su sitne ludosti dozvoljene. Nove slike Maje Bachler također kreiraju izdvojeni svijet, inspiriran kasnim 18. stoljećem, razdobljem zalaska feudalizma, kada je estetika vladajuće, aristokratske klase zapadala u ekscese, pretjerivanja i ono što se obično naziva dekadencijom, odnosno propadanjem na svim razinama. No, velike klase propadaju raskošno i rastrošno, pa je tako i ono što je slikaricu fasciniralo u ovoj eri bila groteskna raskoš: goleme perike, deformirani psići, nepraktične haljine i kaputi, sveprisutni usitnjeni ornamenti, debeli nanosi šminke na licima plemstva i lascivnost književnih i slikarskih ostvarenja epohe.“

Izložba se može pogledati u radnom vremenu Galerije Forum, do 21.1.2023. (Galerija neće raditi 24.12., 31.12. i 7.1.)