PERCEPCIJE

17.06.2024. u 19:00 h ponedjeljak

U ponedjeljak, 17.6. u 19 sati u Galeriji Forum otvorit će se izložba Percepcije umjetnica iz Istre i Zagreba nastala u suradnji s Gradskom galerijom Labin.
Kustosice i autorice izložbenog koncepta su Stephanie Peršić i Marta Radman, a izložba će predstaviti nove radove deset umjetnica: Eni Blašković, Glorije Blazinšek, Sande Črnelč, Meri Files, Hane Hanak, Anje Juričić, Monike Milas, Albe Miočev, Iris Poljan i Marine Rajšić.
Izložba predstavlja audiovizualne, fotografske i ambijentalne radove, kao i radove koji na nekonvencionalan način pristupaju klasičnim medijima likovnog izražavanja.

Riječ je o izložbenom konceptu koji tematizira specifična ženska iskustva. Tim od deset umjetnica i dvije kustosice u ovom sastavu je već izlagao u Gradskoj galeriji Labin i u Rijeci, a nastup u Galeriji Forum im je treći po redu. Za svaku priliku radovi se mijenjaju s obzirom na prostor i njegove specifične zahtjeve, kao i s obzirom na kontekst u kojemu se nalaze. Izložba je osmišljena i kao dijalog autorica iz Istre i Zagreba (iz svake sredine je po pet umjetnica i jedna kustosica).

Autorice izložbenog koncepta, Stephanie Peršić i Marta Radman pišu u predgovoru kako je izložba nastala sinergijom umjetnica i prostora izlaganja:  „Svako izlaganje nosi simboličku vezu umjetnica i grada u kojem se predstavljaju, a Zagreb kao protagonist tvori drugu polovicu koncepta tvoreći ključnu izlagačku točku projekta. Same umjetnice djelatne u tome gradu bit će uz Galeriju Forum domaćini kolegicama labinske provenijencije, čime se zaokružuje ideja stvaranja prijateljstva i podrške.

Izložbom i kustoskim konceptom nastojale su se naglasiti mogućnosti otvorenih i učinkovitih dijaloga, značaja dijeljenja iskustava među umjetnicama, te istaknuti važnost izlaganja i osnaživanja umjetnica uz izbjegavanje getoizacije njihova rada među kustosicama. Pokretanjem ovog tipa afirmativnih izložbi koje predstavljaju, osnažuju i okupljaju suvremene umjetnice koje reagiraju na društvo i okolinu, otvara se zanimljiv i živopisan dijalog iz ženske perspektive. Pritom se neposredno dovode u pitanje tradicionalne estetske norme, društveno-političke strukture i tehnološki napredak u umjetnosti i kulturnom javnom djelovanju.

Deset umjetnica iz dvaju kulturnih krugova – zagrebačkog i labinskog, dobilo je za smjernicu selekciju ili stvaranje onog rada (ili radova) koje osjećaju istinski svojima, izražajima vlastitih istina i unutarnjih pogleda, kojima doživljavaju i progovaraju o izvanjskom svijetu i događanjima. Odabrane umjetnice predstavljaju se kroz živopisan amalgam stilova, medija i tema.