S DRUGE STRANE PEJZAŽA - IVONA VLAŠIĆ, LUKO PIPLICA

19.05.2016. - 11.06.2016.

Otvorenje izložbe: četvrtak, 19. 5. 2016. u 19 sati

Unutar dubrovačke suvremene likovne scene čija je jedna od bitnih odrednica reagiranje na prostorno okruženje, Ivona Vlašić i Luko Piplica njeguju svoju specifičnu poetiku.
Uz pitanja o različitim načinima percepcije ambijenta, odnosa prema prirodi i samom vremenu koje, sažeto u prirodne pojave, dobiva nešto sporiji tijek, Ivona Vlašić vrlo diskretno i nenametljivo, dodiruje i dubrovački društveni moment.
Odnos prema pejzažu koji ga okružuje i sustavno preispitivanje likovnih konvencija dvije su ključne odrednice stvaralaštva Luka Piplice. Čempresi, more, masline i drugi opipljivi signali dubrovačkog i konavoskog kraja za koji je neopozivo vezan, prepoznatljiva su prva razina pri uranjanju u slojevitost njegovih djela koja ispod vizualne profinjenosti i liričnosti nerijetko problematiziraju egzistencijalna pitanja - nemoć, nesigurnost te upitanost o smislu i mogućnosti komunikacije.
U Galeriji Forum dubrovački umjetnici predstavljaju izbor videoradova i fotografija nastalih u proteklih desetak godina s nekoliko novih radova nastalih upravo za ovu izložbu. /.../
/.../ U radovima Ivone Vlašić i Luka Piplice pejzaž, shvaćen široko, kao prostorno okruženje s prevladavajućim elementom prirode, funkcionira kao nositelj složene osobne priče koja uvijek ima širi kontekst. Ivona Vlašić zahvaća pojam cikličkog mediteranskog vremena, prostorne izolacije dubrovačke sredine i odumiranja gradskog života usljed negativnih implikacija turizma, a Luko Piplica kroz prizore konavoskih čempresa progovara o odnosu prema samom području umjetnosti.
Pojačana percepcija nužan je preduvjet i okidač za nastanak djela, a kada je promatrač već zaveden pročišćenim kompozicijama, biranim vizurama i liričnim nabojem, postupno se otkriva i onaj tamniji međuprostor s druge strane pejzaža, kojim se i Ivona Vlašić i Luko Piplica sustavno bave.
Rozana Vojvoda (iz predgovora izložbi)


O autorima

IVONA VLAŠIĆ rođena je 1968. godine u Dubrovniku.Od 1992.-1994. godine pohađa Odsjek za slikarstvo u klasi prof. Gerharda Lojena u Grazu. Bavi se slikarstvom, fotografijom i video umjetnošću. Dosad je održala desetak samostalnih te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu
Živi i radi u Dubrovniku.

LUKO PIPLICA rođen je 1969. godine u Dubrovniku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1994. godine. Kao multimedijski umjetnik dosad je održao desetak samostalnih i sudjelovao na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Živi i radi u Močićima i Dubrovniku.

undefinedundefined