VANJA BABIĆ - SUPER PONUDA

27.09.2016. - 15.10.2016.

Vanja Babić (Zagreb 1984.) diplomirao je 2013. godine na odsjeku Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

Izlagački je aktivan i zapažen već prije završetka studija, a iste godine kada diplomira postaje višestruki laureat: dobiva nagradu Essl Art Award 2013. , Stipendiju Becks za umjetničko stvaranje i posebnu nagradu na izložbi Energija (sponzor INA), 2013. godine. 

Izlagao je na nekoliko samostalnih te brojnim grupnim izložbama i akcijama u Zagrebu, Koprivnici, Londonu, Beču...

Na izložbi u Forumu autor izlaže radove vezane uz novac, bilo da je riječ o specifičnom prikazu novca samog, bilo o aspektima konzumerizma, odnosno o popratnim posljedicama prevelike proizvodnje i potrošnje. 

Različita su sredstva kojima se autor služi. Uz ostalo to su fotografije kao dokumenti načina manipuliranja potrebom za trošenjem (reklame, akcije, popusti, senzacionalistički natpisi...). Zatim tu su i sami proizvodi kojima je istekao rok, preuzeti iz reciklažnih gradskih pogona. 

Izloženi su i zabavni mehanizmi koji estetiziraju i ironiziraju u isti mah okolnosti vezane uz novac, njegovu zaradu i potrošnju. Primjerice, to su, kako to opisuje autor - satovi koji zvučno pune prostor otkucajima sekundara. Okreću novac (kovanice i novčanice) koji predstavlja zaradu po minuti minimalne plaće, prosječnih plaća i iznadprosječnih plaća, od manjih prema većim.

Kroz ludički pristup s iznenađujućim tehničkim invencijama i vizualnim pojavnostima notornog platežnog sredstva, Babić omogućuje zamišljanje nad stvarnim atributima vrijednosnih papira i objekata želja koji vladaju našim svijetom

 

undefinedundefined