WINTON AFRIĆ - HERE BE DRAGONS

31.01.2022. - 05.02.2022.

Trodimenzionalni ispisi su kreiranje objekta iz ničega. Iz modela koji je stvoren virtualno, uz pomoć artikulacije plastične mase, materijaliziraju se oblici. Postoji li, stoga, primjereniji postupak za stvaranje figura fantastičnih i mitoloških bića nego li je to 3D print? Winton Afrić izniman je majstor na području 3D skulpture, a ova izložba njegovih radova pokazuje divnu suradnju epoha. Ovdje su uz pomoć nove tehnologije oživljena bića iz drevnih predaja i legendi kultura cijeloga svijeta, bića poput zmajeva i grifona.

Ono zajedničko svim ljudima jest struktura mozga koja, bez obzira na fizičke udaljenosti, različite uvjete života i lokalne običaje stvara, često, slične priče, junake, antagoniste i zaplete. Pamtimo ih do danas zahvaljujući fantastičnim slikovnicama, knjigama i filmovima, različitim kreativnim vizualizacijama tih legendi. Sve te priče žive kao kodovi u našim mozgovima s različitim varijacijama – u sjećanjima pojedinaca ili sjećanjima kultura. Winton Afrić te je kodove preveo u računalne.

Neki će reći da je današnja racionalistička civilizacija ubila sve zmajeve iz davnih vremena, kada su se oni ukazivali našim precima kao pretpostavljeni uzroci raznih fenomena ili kao simboli straha pred nepoznatim. No, upućeni znaju da su zmajevi besmrtni. Do ovih, računalnih mogućnosti njihova prikaza došli smo savladavajući sve te strahove, postupnim progresom društva, civilizacije i tehnologije. Došli smo do današnjega svijeta (sa svim njegovim pozitivnim i negativnim aspektima) zato što smo se suočili sa svim čudovištima iz naše mašte i ukrotili ih.

Tko, onda, može tvrditi da u ovoj, tehnološki određenoj suvremenosti nema fantazije?

 

Feđa Gavrilović