Željko Badurina / Lajk End Šer

15.04.2016. - 07.05.2016.

 

ŽELJKO BADURINA

 

LAJK END ŠER

 

 

 

Otvorenje izložbe: petak, 15. 4. 2016. u 19 sati

 

Izložba ostaje otvorena do 7. 5. 2016.

 

Stvaralaštvo Željka Badurine temelji se na ideji živog, svakodnevnog kontakta s publikom pa dosljedno tome autor odabire i svoj medij. Tako je, uz različite izložbene nastupe i osebujne akcije, u razdoblju od 2005. do 2012. radio na projektu post-arta, terminološki dvosmislene mail-art  inačice. Sistematski je kreirao i na brojne adrese razaslao čak 208 izdanja svojih razglednica koje su oblikovane kao različiti spojevi slike i teksta, kao fotomontaže koje su komentirale pojedina aktualna zbivanja unutar širokog područja društvenog života prožeta elementima iz sfere lokalne i međunarodne, suvremene i klasične umjetnosti.

Od 2012. godine Badurina je aktivan na društvenim mrežama gdje je u prilici još neposrednije i znatno masovnije komunicirati, kako sa stručnom publikom tako i s najrazličitijim korisnicima suvremenih sredstava komunikacija. I u tom mediju Badurina nastavlja s tematiziranjem brojnih pojava iz suvremenog života, potrošačkog društva i masmedija te manifestacija kiča na različitim društvenim razinama (politika, crkva, masovna kultura itd.).

Svim dosadašnjim projektima Željka Badurine zajednički je izrazito ludistički duh, heretični, farsični pristup, kako prema temi koju obrađuje tako i prema instituciji umjetnosti same. Služi se humornim parafrazama, simulacijama i montažama, često koristi ready-made, ikonografiju pop arta, popularne kulture uopće. Područje njegova interesa kreće se od intimnog života (nerijetko koristi i vlastiti lik kao i one kolega i prijatelja), od najrazličitijih sitnih opservacija i trivijalnih detalja iz pejzaža svakodnevice do globalnih, za čovječanstvo sudbonosnih tema. Svoju nemilosrdnu kritičnost prema neposrednom i širem okolišu Badurina amortizira rakursom infantilnog pogleda i 'dječjih usta', nerijetko se izražavajući i doslovno dječjim rukopisom i načinom govora.

U svojim uratcima koji, kako svojim dijapazonom tako i kvantitetom, svjedoče neugaslu nadahnutost, autor ne bježi od prvoloptaškog gega i karikaturalnosti, štoviše, on kao da nastupa s imanentnim prezirom prema ideji visokoparnosti umjetničke vokacije. No iako, uz ostalo, njegova prividna neobaveznost i svog recipijenta - u susretu s grotesknim umjetničkim uobličenjem - oslobađa imperativa smrknute ukočenosti, ustrajnost i dosljednost djelovanja sugerirat će, zapravo, utemeljenost i konačnu ozbiljnost njegova opusa.

Na izložbi u Forumu predstavljen je manji, ali reprezentativni dio tog opusa, onaj koji se odnosi na četvorogodišnju aktivnost u mediju društvenih mreža. Zidove prekrivaju nizovi detalja Facebook uradaka izloženih u 'čvrstom', fizičkom obliku dvodimenzionalnih ispisa. Njima su dijelom pridruženi i ready-made objekti, a prikazuje se i nekoliko kratkih video radova koje rese isti humorno-satirični atributi kao i ostale izloške.

                                                                                                                                                                                                                                                                             GF

 

O autoru

Željko Badurina je rođen 1966. godine u Zagrebu.

Godine 1996. diplomirao je na grafičkom odjelu ALU u Zagrebu, u klasi prof. Miroslava Šuteja. 

Dosada je nastupio na 20-ak samostalnih izložbi i akcija te na brojnim skupnim izložbama. 

Dobitnik je Nagrade Gradskog ureda za kulturu na 3. hrvatskom trijenalu grafike 2003., te Nagrade HDLU-a za najbolju izložbu 2013. godine.

Radovi mu se nalaze u zbirkama suvremene umjetnosti Filip Tradea i HYPO banke. 

Član je HDLU-a i HZSU-a. 

Živi i radi U Zagrebu.

 

undefinedundefined