UMJETNIK U GLADOVANJU Danijel Žeželj

Galerija forum

05.05.2023. - 05.06.2023.

U suorganizaciji 16. Subversive Film Festivala s naslovom Od distopije do utopije - Sve je još uvijek moguće i Kulturno informativnog centra, u petak 5. svibnja 2023. u 19 sati u Galeriji Forum u Teslinoj 16, otvorit će se izložba Danijela Žeželja pod naslovom Umjetnik u gladovanju.

Na ovoj izložbi autor će prikazati ciklus nastao za njegovu novu grafičku novelu Kao pas, inspiriran književnim djelima Franza Kafke (Proces, Dnevnici, Carevo pismo, Umjetnik u gladovanju, Plave bilježnice, itd.). Danijel Žeželj, kroz grafičku novelu kojoj je okosnica pripovijest Umjetnik u gladovanju, vizualnom naracijom oslikava složen, tjeskoban i nadrealan svijet. Kafka je autor koji je anticipirao besmisao građanskog društva u 21. stoljeću koji se sve jasnije manifestira u međunarodnoj politici i ekonomskim krizama. Žeželjev pristup umjetničkom stvaralaštvu je neprestani pokušaj aktivnog djelovanja u svijetu kroz vlastiti medij – strip i crtež.

više...

FILMSKI KURIKULUM / RECITAL I ŽIVOT SA STRICEM

KINO

10.05.2023. u 19:00 h srijeda

Filmski kurikulum u srijedu, 10. svibnja u 19 h posvećen je filmovima koji su žestoko provocirali jugoslavenski komunistički režim. Kultni dokumentarac Petra Krelje Recital (1972) naizgled slavi režim kroz prikaz seoske priredbe u povodu Dana Republike, ali Kreljin režijski pristup otkriva nam grotesknost i nenamjernu komičnost priredbe, time sugerirajući grotesknost ideologije koja stoji iza te priredbe. Papićev dugometražni hit Život sa stricem (1988) otvoreno je prikazao nemilosrdnost kojom se režim obračunavao sa neistomišljenicima nakon Drugog svjetskog rata, pa je, iako napravljen u liberalnijem dobu krajem 1980-ih, dočekan sa žestokim kritikama pobornika režima. Međutim, to nije spriječilo njegovo prikazivanje te veliki uspjeh kod publike, kritike i pulskog žirija koji ga je nagradio Velikom zlatnom arenom. Život sa stricem bio je nominiran i za Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma.
Uoči projekcije uvodnu riječ održat će Silvestar Mileta, nastavnik povijesti hrvatskog filma na Hrvatskim studijima. Kustos programa je Juraj Kukoč, viši filmski arhivist iz Hrvatske kinoteke. Ulaz na projekciju je besplatan.

više...

BLAŽENO KLANJE JESENSKO - Matija Smuk

GALERIJA NA KATU

10.05.2023. - 25.05.2023.

U srijedu, 10. svibnja u 20 sati, u KIC-ovoj Galeriji na katu otvara se izložba fotografija Matije Smuka pod naslovom “Blaženo klanje jesensko”.

Svaka zajednica ima svoj povijesni i kulturni identitet, uređen odnos prema svijetu i drugim ljudima. Na fotografijama portreta mesara koje Smuk izlaže, jedna dimenzija tog identiteta kao važnog dijela ruralne zagorske zajednice je i kolinje. Na Smukovim radovima vidljiv je domaći, opušteni ugođaj u kojemu mesari postaju akteri i svjedoci tradicionalnog običaja. Oni pokazuju pravoga sebe, no s onim malim nužnim pomakom što ga daju rekvizita i stanje duha. Smuk odabire motive koji su mu znani, s kojima odrasta, u kojima vidi preobrazbe svojih susjeda i tanašne mijene u njihovome ponašanju kada se klanje približava ili događa. Njegova je intervencija zato minimalna, tu i tamo vidljiv je pokoji smrtni alat ili krvave ruke koje radovima daju dodatnu dimenziju tek toliko da ih pretvori u 'pozere' kako bi blago rasvijetljeni i izdvojeni iz pejzaža bijelom pozadinom, njihov modni detalj i psihološka preobrazba bili bolje vidljivi.

više...

ZAGREB BOOK FESTIVAL

Tribine

22.05.2023. - 26.05.2023.

Deveto izdanje književne i kulturne manifestacije Zagreb Book Festival održat će se od 22.-26. svibnja u Kulturno-informativnom centru (KIC) te Knjižari Ljevak. Već tradicionalno u fokusu će biti goruća društvena pitanja, književnost, recentna književna djela te domaći i strani autori. Ako pogledate nekoliko godina unazad, koliko vam se promijenio život? Jesu li pandemija, potresi, rat, inflacija, tehnološki napredak ostavili tragove na vama i vašoj svakodnevici? Teško je vjerovati da nisu. Upravo zato tema ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala je, iako možda jednostavnog naziva, ali nedvojbeno višeslojnog sadržaja, Promjena.

više...