Hrvatski glazbenici u Beču (17. sezona)

Posebna događanja

10.09.2021. - 09.11.2021.

Ciklus koncerata Hrvatski glazbenici u Beču i u 2021. nastavlja s predstavljanjem recentne hrvatske glazbene scene, i to po 17. put. Pomno osmišljen program, s odabirom vrhunskih glazbenika svih vrsta i žanrova, unatoč "novom normalnom" ponovno će pronaći put do vjerne i zahtjevne bečke publike. Svakako ističemo trajne i obnovljene suradnje s vodećim koncertnim prostorima u kojima ćemo u nadolazećem izdanju imati priliku bečkoj kvalitetnoj publici predstaviti njima nedovoljno poznate hrvatske glazbenike i ansamble.

više...

Who the Fuck is Tinky Winky?! / Stjepan Šandrk

Galerija forum

15.10.2021. - 06.11.2021.

Izložba Stjepana Šandrka u Galeriji Forum, u Teslinoj 16, pod nazivom Who the Fuck is Tinky Winky?! može se pogledati od 15.10. 2021., od 19 sati.

Na Šandrkovim slikama miješaju se prizori iz virtualne stvarnosti s prizorima iz masovnih medija i onima iz realnosti. Na se taj način, kroz slikarstvo, briše granica stvarnosti i fikcije, relativizira se mogućnost naše percepcije i našeg djelovanja u svijetu. Predgovor izložbe potpisuje voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović.

više...

Izložba "RUKA UBOJICE" / SELMAN TRTOVAC

GALERIJA NA KATU

26.10.2021. - 05.11.2021.

Utorak, 26. 10. 2021. u 19 sati

Otvorenje izložbe

RUKA UBOJICE
Selman Trtovac

Rad Selmana Trtovca 'Ruka ubojice“, 2015., odljev je ruke čovjeka koji je dugi niz godina proveo kao egzekutor nepoćudnih, onih koje Država osudi bez suđenja ili koji znaju previše. Iz njega izliven pozitiv (nazvan Mano Negra) sveaktualni je prikaz u materiji ideje demokracije i njezine pozadine.

Selman potvrđuje poznatu tezu: što je okvir svakodnevice suroviji, to je umjetnost kvalitetnija i intenzivnije zrcali stvarnost.

više...

HAJRUDIN KUJUNDŽIĆ - TAKO ČUDESNO NEMODERAN

Galerija forum

15.11.2021. - 04.12.2021.

Od ponedjeljka 15.11. u 19 sati može se pogledati izložba Hajrudina Kujundžića pod nazivom Tako čudesno nemoderan.

Hajrudin Kujundžić rođen je 1915. u Velečevu, pokraj Ključa u BiH., a umro u Zagrebu 1986. Sudjelovao je u Narodnooslobodilačkoj borbi, a potom završio slikarstvo na zagrebačkoj Likovnoj akademiji u klasi Jerolima Miše (1951.), nakon čega nastavlja usavršavanje u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Živio je u Zagrebu i u Selcu, na Kvarneru, gdje je 1967. preuredio stari mlin i otvorio Galeriju Toč. U Selcu je ostvario i značajne javne narudžbe: fresku na zgradi tamošnjeg Turističkog ureda, kao i freske u mrtvačnici.
Interes za fresko-tehniku javio mu se kada je 1950-ih za fundus Gliptoteke kopirao istarske srednjovjekovne zidne slike. Bio je predsjednik HDLU-a 1976. – 1979., dobio je Nagradu Grada Zagreba, izlagao je na brojnim međunarodnim izložbama, između ostalog u Amsterdamu, Milanu, Beogradu, New Yorku, Mainzu, Beču, a u Zagrebu je održao niz značajnih izložaba, još od 1957., kada prvi put samostalno nastupa u Umjetničkom paviljonu.
Ostvario je jedinstven opus u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, a ova izložba je prilika za ponovno otkrivanje zagrebačkoj publici ovog izuzetnog umjetnika.

više...

MARINA MARKOVIĆ: THE ARRANGEMENT - performans i izložba

GALERIJA NA KATU

23.11.2021. - 10.12.2021.

U utorak, 23. studenog u 19 sati, u Galeriji na katu predstavit ćemo Marinu Marković, vizualnu umjetnicu iz Beograda.

U performansu nazvanom The Arrangement (Sporazum), Marina Marković će se podvrgnuti tetoviranju logotipa Galerije na katu koji će tako postati još jedan logo među mnogima koje je umjetnica već dala tetovirati na svome tijelu. Tetoviranje logotipa institucija koje se bave likovnom umjetnošću i kulturom njezin je cjeloživotni projekt.

‘’ Hodočasnički put kojim Marina prolazi, svojevrsni je 'Camino Santiago' od galerije do galerije na kojemu pod svojom kožom sakuplja tetovaže njihovih loga. Ružičasta boja tih logotipa institucija, nazovimo ih za ovu priliku crkvama ili hramovima suvremenog i tolerantnog duha, kolorit je mesa, onoga što se ispod kože krije. Boja je to koji mnogi obožavaju, drugi pak preziru, boja istovremenog bijega od stvarnosti i znak pripadnosti izgrađenome i življenome svijetu vlastite stvarnosti u kojoj je tragedija često pretvorena u glamur.’’ (Iz predgovora, Emil Matešić).

S umjetnicom će tijekom i nakon tetoviranja razgovarati Emil Matešić, kustos izložbe.

više...