DANIEL KOVAČ - HUMORESCUE

GALERIJA NA KATU

16.04.2021. - 01.05.2021.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na izložbu

Daniel Kovač iz svoje sigurne pozicije građanina Europe, bijelca, obrazovanog, kreativnog i zaposlenog unutar sustava bavi se politikom u dozvoljenim kodiranim jezicima unutar kojih se osjeća udomaćen, moćan i zadovoljan. Kiparstvo koje u ovom radu pokazuje društveno je angažirano kroz nadahnuće političkim konstruktom koji se do sada pokazao kao najsavršeniji, demokracijom i njezinom hijerarhijom. Uzimajući tlocrt stola za kojim sjedi zastupnik u Europskome parlamentu, Kovač formira apstraktni motiv kojem daje giljotinastu formu s oštricom na donjem rubu, dok su s druge strane apstraktni motivi forme temeljeni na pogledu iz ptičje perspektive na izbjeglice s prslukom i tijela koje pluta.

više...

11. dani EDE MURTIĆA

Posebna događanja

04.05.2021. - 14.05.2021.

Dana 4.5., na stotu obljetnicu rođenja Ede Murtića, u Galeriji Forum se održalo otvorenje izložbe u sklopu manifestacije 11. dani Ede Murtića na kojoj su izloženi radovi nastali na desetogodišnjoj studentskoj radionici održavanoj u Velikoj Pisanici, pod mentorstvom Zlatka Kesera i Gordane Bakić. Kustos izložbe je Milan Bešlić.
Umjetnici koji izlažu su: Tara Beata Racz, Franciska Topolovec, Jurica Pušenjak, Mihael Klanjčić, Ivan Barun, Apolonija Lučić, Ivana Grbec, Ana Šokčević, Josip Rončević i Hristina Marzneska.

Izložba je otvorena do 14.5.2021.

više...

Radionice igre Dungeons & Dragons

Posebna događanja

07.05.2021. u 10:00 h petak

Kulturno informativni centar u Zagrebu od svibnja 2021. pokreće besplatne radionice igre Dungeons & Dragons. Igra je to koja je nastala 1974., a temelji se na mašti polaznika.

RPG (role playing games) imaju, osim zabavne, također edukacijsku, socijalizacijsku i psihorazvojnu funkciju. D&D postavlja svakog igrača u ulogu pojedinačnog lika. Igrači se uživljavaju u uloge pustolova, a igrom upravlja tzv. gospodar tamnice (engl. dungeon master, skraćeno DM) - DM ima ulogu pripovjedača i suca, a njegova je zadaća upravljati svijetom igre i postavljati izazove, bitke i pustolovine pred ostale igrače. Igra od sudionika traži kooperaciju, suradnju, domišljatost, inteligenciju i poznavanje kulture. Ovdje se do rješenja dolazi kroz mozgalice, zagonetke, labirinte, logičke zadatke, male detektivske poduhvate, a moguće su i dvorske intrige, diplomatske začkoljice i drugi sadržaji koji traže kooperaciju grupe, međusobno povjerenje, odanost, poznavanje povijesti i opće kulture itd. Mladi ovdje mogu steći prijatelje koji nisu virtualni, proći kroz simulaciju uzbudljivih, fantastičnih iskušenja i opasnosti, a istovremeno i učiti.

više...

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

Posebna događanja

07.05.2021. - 10.05.2021.

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...

IZLOŽBA / RUŽA HODAK : IZ / VAN

GALERIJA NA KATU

10.05.2021. - 10.06.2021.

Trajanje izložbe Ruže Hodak "IZ/VAN" u Galeriji na katu produžuje se do 10. 6. 2021. godine.

Ruža Hodak, dizajnerica odjeće, uz neprestano intenzivno i istraživanju okrenuto bavljenje modom kao primarnim medijem, hrabro istražuje svoju fascinaciju mnogim drugim formama umjetničkog i zanatskog izražavanja.

U Galeriji na katu izlaže crtež dug šesnaest metara koji, fragmentiran u četrdesetak manjih radova povezanih u jedinstvenu cjelinu, prati evoluciju jedne ideje koja se razvija u raznim smjerovima i pod raznim utjecajima. U neku je ruku to prikaz misli, emocije i doživljaja kroz određeni vremenski period, suvremeni zapis egzistencije u tanak i plitak otisak u urbanoj Altamiri našeg postanka i naša neuništiva potreba za ostavljanjem traga.

Razlomljenost jedne velike slike ili temeljne vizije koja joj prethodi te spajanje istih u veću ili dužu cjelinu, samo je drugi mediji u kojem Ruža Hodak ostvaruje svoje radove. Mehanizam i načelo stvaranja isti su kao i kod krojenja i spajanja koncem tako razlomljene ideje o nekom (najčešće) uporabnom i odjevnom komadu. Konac, a to je ipak primarno Ružino sredstvo izražavanja i povezivanja, u ovim je radovima dematerijaliziran i pretvoren u sitne poveznice koje vežu tkanje slika jednu za drugu i tako ih nose cijelom dužinom ovoga rada.

više...

POEZIJA TO GO - Druženje s pjesnicima

Posebna događanja

11.05.2021. u 19:30 h utorak

Druženje s pjesnicima: Enes Kišević, Evelina Rudan, Maja Gregl, Goran Gatalica, Robert Mlinarec i Sonja Zubović.

Glazbena gošća: Sara Renar

Poezija to go je projekt poticanja čitanja poezije namijenjen mladima i svima koji se tako osjećaju. Pokrenula ga je književnica Sonja Zubović iz ljubavi prema hrvatskom jeziku, pod motom „poezija je laboratorij jezika, a jezik je nukleus nacionalnog identiteta“. Projekt je zaživio digitalno na društvenim mrežama 2015. godine i otad bilježi izuzetno lijepe rezultate kontinuirane vidljivosti i popularnosti.

Poezija to go uz digitalnu aktivnost organizira i programe - druženja s pjesnicima uživo.

više...

Tribina: ROBERT TORRE / IDEOLOGIJE MENTALNOG ZDRAVLJA

Tribine

18.05.2021. u 19:00 h utorak

Svjetska zdravstvena organizacija psihološku normalnost pozitivno određuje pojmom “mentalnog zdravlja”, kao svojevrsnog ideala normalnosti. Mentalno zdravlje, među inim, podrazumijeva: "nutarnje zadovoljstvo sobom, zdrave životne navike, samoaktualiziranost, skladne obiteljske i prijateljske odnose, uspješno nošenje s izazovima života, radnu produktivnost i doprinos zajednici."
Na stara pitanja o životu i njegovu smislu psihologija mentalnog zdravlja jaše na kursu pozitivnog mišljenja te daje naivne, pojednostavljene, razočaravajuće plitke odgovore.

više...

RAZUMIJEM TE, ČUJEM TE

Posebna događanja

19.05.2021. u 19:00 h srijeda

O holokaustu treba uporno govoriti, pisati i ponavljati, sve dok bude i jedne osobe koja negira ili sumnja u strašne nacifašističke zločine, a punu sliku o tragediji možemo dobiti zahvaljujući književnosti, zapravo umjetnosti kao takvoj. Doprinos tome dala je spisateljica Jasminka Domaš knjigom „Kadišl i nebeski putnici“.

Promocija ove knjige je kulturno-obrazovni projekt učenja o holokaustu, društvenom značaju Židova i drugih nacionalnih manjina te njihovom doprinosu kulturnoj i inoj ostavštini u Hrvatskoj. Dramska umjetnica Dunja Sepčić prezentira i interpretira pojedine odlomke iz romana, a Jasminka Domaš upoznaje publiku s doprinosom Židova hrvatskoj kulturi.

više...

ŠUMSKA DISKUSIJA / #BEUYS100

Posebna događanja

24.05.2021. u 18:00 h ponedjeljak

Kako bi se potaknula šira diskusija i pružala svima mogućnost da izraze svoje stajalište, projekt će biti zaključen uz okrugli stol na temu gospodarenja šumama i mogućnostima direktnog građanskog aktiviranja, što uključuje i umjetničke akcije. Okrugli stol održat će se u ponedjeljak 24. svibnja u 18 sati u Dokukinu KIC koje je također jedan od partnera projekta i gdje smo nedavno prikazali nagrađivani dokumentarac Beuys uz razgovor s redateljem Andresom Veielom.

više...

Izložba "Mandala – hram tajne tantre".

Galerija forum

24.05.2021. - 28.05.2021.

Od ponedjeljka 24. svibnja, u Galeriji Forum, Teslina 16, Zagreb, od 19 sati, uz sva pridržavanja zdravstvenih mjera, može se pogledati izložba "Mandala – hram tajne tantre".

Hramski kompleks Choijin Lama ponosno predstavlja izložbu "Mandala – hram tajne tantre", koja prikazuje fotografije muzejskih artefakata iz 18. i 19. stoljeća. Također ćete pronaći fotografije prekrasnih arhitektonskih nacrta muzejskog kompleksa Hrama Choijin Lama.

Muzejski kompleks Choijin Lama – veličanstveno arhitektonsko remek-djelo te neizrecivo vrijedna baština mongolske povijesti, religije i kulture – građen je od 1904. do 1908. godine za vjerske obrede Dragocjene Mudrosti i Čiste Predanosti Khutugtua lame Luvsankhaidava (1872. – 1918.), mlađeg brata vladara 8. Bogd Jetsun Dampe. Muzejski kompleks sastoji se od 5 hramova i svaki od njih pravo je remek-djelo.

više...