IZLOŽBA / RUŽA HODAK : IZ / VAN

GALERIJA NA KATU

10.05.2021. - 10.06.2021.

Trajanje izložbe Ruže Hodak "IZ/VAN" u Galeriji na katu produžuje se do 10. 6. 2021. godine.

Ruža Hodak, dizajnerica odjeće, uz neprestano intenzivno i istraživanju okrenuto bavljenje modom kao primarnim medijem, hrabro istražuje svoju fascinaciju mnogim drugim formama umjetničkog i zanatskog izražavanja.

U Galeriji na katu izlaže crtež dug šesnaest metara koji, fragmentiran u četrdesetak manjih radova povezanih u jedinstvenu cjelinu, prati evoluciju jedne ideje koja se razvija u raznim smjerovima i pod raznim utjecajima. U neku je ruku to prikaz misli, emocije i doživljaja kroz određeni vremenski period, suvremeni zapis egzistencije u tanak i plitak otisak u urbanoj Altamiri našeg postanka i naša neuništiva potreba za ostavljanjem traga.

Razlomljenost jedne velike slike ili temeljne vizije koja joj prethodi te spajanje istih u veću ili dužu cjelinu, samo je drugi mediji u kojem Ruža Hodak ostvaruje svoje radove. Mehanizam i načelo stvaranja isti su kao i kod krojenja i spajanja koncem tako razlomljene ideje o nekom (najčešće) uporabnom i odjevnom komadu. Konac, a to je ipak primarno Ružino sredstvo izražavanja i povezivanja, u ovim je radovima dematerijaliziran i pretvoren u sitne poveznice koje vežu tkanje slika jednu za drugu i tako ih nose cijelom dužinom ovoga rada.

više...

Izložba / NEVJESTA - Shqipe Kamberi

Posebna događanja

01.06.2021. - 10.06.2021.

Od 1. lipnja u 18 sati, uz sva pridržavanja zdravstvenih mjera, Zajednica Albanaca Grada Zagreba i Zagrebačke županije predstavlja izložbu Nevjesta kosovske umjetnice Shqipe Kamberi u Galeriji Forum, u Teslinoj 16.

Shqipe Kamberi rođena je 1975. u Prištini na Kosovu. Godine 1998. diplomirala je slikarstvo na Akademiji znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Prištini, u klasi Muslima Mulliqija, i završila doktorski studij u klasi Visara Mulliqija.
Izložba Nevjesta suvremeni je komentar Kanuna, albanskog običajnog prava iz srednjeg vijeka, kodificiranoga u 15. stoljeću kao Kanun Lekë Dukagjinija. Prema njemu prava žena su izrazito ograničena. Takvi običaji dugo su se zadržali u dijelovima Albanije i Kosova, a njihove tragove možemo vidjeti i danas. Radovi Shqipe Kamberi predstavljaju portrete mladenki s detaljima tradicionalne albanske nošnje. Činjenica da i danas pronalazimo brak prema Kanunu stavlja se u kontekst svijesti žena danas i ženske emancipacije. Ovaj ciklus je suvremeni, feministički komentar tradicionalnog prava koje stavlja žene u podčinjeni položaj. Ženske figure u njemu su uronjene u tradicijske nošnje, oči su im pokrivene, a njihov se identitet gubi.

više...

Predavanje: MIHAJLO PAŽANIN - BUDA(N) U AUTOBUSU

Tribine

15.06.2021. u 19:00 h utorak

„Slijediti duhovni put za većinu ljudi je poput vožnje u autobusu. Plate kartu, ukrcaju se i puste da ih vozač vozi. Međutim, jednog dana vozač zaustavi autobus, izađe i ode svojim putem. Ako se tada u autobusu ne nađe netko tko će sjesti za volan i znati kako nastaviti dalje, putovanje za sve tog trenutka prestaje". Tim riječima nas Mihajlo Pažanin, u knjizi Buda(n) u Autobusu, vodi na putovanje u prosvijetljenju razinu stvarnosti. Javnosti je poznat kao učitelj Izvorne pomnosti, a u svom novom radu opisuje vlastito iskustvo praktičara na putu tibetskog budizma stečeno kroz neposredne kontakte s nekima od najvažnih duhovnih majstora i jogija Himalaje.

više...

Ivan Fijolić - Sweet summer breeze

Galerija forum

18.06.2021. - 16.07.2021.

Od 18. lipnja u 19 sati, uz pridržavanje svih propisanih mjera, u Galeriji Forum u Teslinoj 16 u Zagrebu moći će se pogledati izložba Ivana Fijolića Sweet summer breeze.
Naslov izložbe odnosi se na osjećaj cjeline s kozmosom, osjećaj za kojega se Fijolić boji da je izgubljen u suvremenom svijetu.
Ivan Fijolić rođen je 1976. u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna i diplomirao na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Mire Vuce. Na istoj Akademiji danas radi kao profesor. Izlagao je na brojnim izložbama (samostalnim i skupnim) i autor je brojnih javnih skulptura (Bruce Lee, Mostar; Franjo Tuđman, Glina; Ratko Petrić, Zagreb).

više...

Izložba “Mati rodila, za linđa gojila – kolo linđo: živa baština dubrovačkog kraja

Posebna događanja

23.06.2021. - 30.06.2021.

Etnografsko-fotografska Izložba Mati rodila, za linđa gojila – Kolo linđo kao živa baština dubrovačkog kraja, autora etnologa Ivica Kipre i Marice Vlahinić nastala je s jedne strane kao rezultat stručne obrade prikupljene građe tijekom projekta Kolo, poskočica, linđo – Kolo linđo i njegove suvrstice kao odraz lokalnih identiteta na području Dubrovačko-neretvanske županije, a s druge kao potreba da se široj javnosti predstavi vrijedna fotografska građa koja svjedoči o životu folklora u dubrovačkom kraju danas.

više...