IZLOŽBA - GALERIJA FORUM U SURADNJI S UGD / NIKOLINA ŠIMUNOVIĆ

Posebna događanja

01.09.2021. - 15.09.2021.

U Galeriji Forum od 1.9.2021. u 19 sati može se vidjeti izložba Nikoline Šimunović Lapis Lazuli koja je početkom ovog ljeta bila prikazana publici u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. Gostovanje ove izložbe dio je suradnje Galerije Forum s Umjetničkom galerijom Dubrovnik.

Na izložbi će umjetnica pokazati nekoliko novijih apstraktnih kompozicija. Kustosica izložbe je Anita Ruso, koja na slikama Nikoline Šimunović ističe lirsku meditativnost: „Poznato je da je kultura ladanja ukorijenjena u dokolici, vremenu slobodnom za stvaralaštvo i samodjelatnost kojom se čovjek ostvaruje i djelatno potvrđuje kao slobodno biće. U vlastitom ostvarivanju i potvrđivanju, umjetnica u osobnim 'ladanjskim' prostorima stvara 'lirsku ugođajnost', najupečatljiviju karakteristiku vlastite umjetnosti. Izostajanje konkretnih tema ne sprječava bujanje formi koje svojim preklapanjem, transparencijama, prodiranjima slojeva boja, sveukupnom nježnošću, uvlače gledatelja u sklad uljuljane i mekane ekspresije.“

više...

Hrvatski glazbenici u Beču (17. sezona)

Posebna događanja

10.09.2021. - 09.11.2021.

Ciklus koncerata Hrvatski glazbenici u Beču i u 2021. nastavlja s predstavljanjem recentne hrvatske glazbene scene, i to po 17. put. Pomno osmišljen program, s odabirom vrhunskih glazbenika svih vrsta i žanrova, unatoč "novom normalnom" ponovno će pronaći put do vjerne i zahtjevne bečke publike. Svakako ističemo trajne i obnovljene suradnje s vodećim koncertnim prostorima u kojima ćemo u nadolazećem izdanju imati priliku bečkoj kvalitetnoj publici predstaviti njima nedovoljno poznate hrvatske glazbenike i ansamble.

više...

POEZIJA TO GO - Druženje s pjesnicima

Posebna događanja

14.09.2021. u 19:30 h utorak

Najnovije Poezija to go Druženje s pjesnicima bit će u utorak 14. rujna 2021. u Kulturno informativnom centru (KIC-u) Preradovićeva 5, s početkom u 19.30 h. Svi zainteresirani prijenos mogu pratiti uživo na Facebook profilu Poezija to go.
Na tom šesnaestom po redu druženju s pjesnicima sudjeluju: Sonja Manojlović, Andrijana Kos Lajtman, Marija Skočibušić, Zrinko Šimunić, Davor Grgurić i Sonja Zubović .
U glazbenom dijelu programa nastupit će Davor Grgurić

više...

SOFIJA KORDIĆ: PRIČE O NESKLADU /promocija knjige

Posebna događanja

21.09.2021. u 17:00 h utorak

Priče Sofije Kordić odvijaju se, uvek, negde između, kako kaže jedna od njihovih junakinja: između Hrvatske i Češke, prošlosti i sadašnjosti, političkih uverenja i zahteva koje pred nas stavlja svakodnevni život. Bilo da čitamo o Hrvatu koji devedesetih godina beži u Prag, u Hrvatskoj ostavivši devojku, o Čehinji koja u to vreme s ocem ambasadorem stiže u Beograd, ili pak o državljanki Češke Republike koja ne može da umakne svom nekadašnjem identitetu Srpkinje u Hrvatskoj, iskustvo emigracije, izmeštenosti i nepripadanja sredini u kojoj živimo uvek je ključno.

više...

INOSLAV BEŠKER: BLAGDANI. ANTROPOLOŠKI OGLEDI /promocija knjige

Posebna događanja

21.09.2021. u 19:00 h utorak

Bešker čitatelja pedantno i znanstvenom preciznošću podučava što su blagdani i to onim redom kako se ti blagdani pojavljuju kroz kalendarsku godinu. Tako se u knjizi može saznati o blagdanu Nove godine, Bogojavljenju, Valentinovu, Međunarodnom danu žena, Pokladama, Cvjetnici, Uskrsu, Majčinu danu, Očevu danu, Veloj Gospi, blagdanu Svih svetih, Svetom Nikoli, Bezgrešnom začeću, Badnjaku, Božiću… U osebujnom stilu s dosta humora, Bešker o blagdanima govori gotovo sve što se o njima ima reći.

više...

PAŠKO BILIĆ: SOCIOLOGIJA MEDIJA: RUTINE, TEHNOLOGIJA I MOĆ /promocija knjige

Posebna događanja

22.09.2021. u 19:00 h srijeda

Sociologija medija: rutine, tehnologija i moć metasociologijska je analiza povezanosti sociologijske i medijske teorije. Sistematizacijom društvene i medijske teorije nastoji se odgovoriti na nekoliko temeljnih epistemoloških i ontoloških pitanja: kako komunikacija i mediji stvaraju znanje o društvu?, kakvi se tipovi društvenih odnosa mogu implicitno i eksplicitno razaznati u sociologijskim i medijskim teorijama?

više...

GABRIJELA KIŠIČEK: HOMO POLITICUS. POLITIČKA RETORIKA U TEORIJI I PRAKSI /promocija knjige

Posebna događanja

23.09.2021. u 17:00 h četvrtak

Vrsnom teorijskom analizom načela retorike, te studijama govora utjecajnih političara, jasno se ukazuje na vezu između retorike i javnog utjecaja pojedinih političkih poruka. Riječ je o knjizi vrlo poticajnih znanstvenih uvida, koja neće biti čitana isključivo u stručnim krugovima, nego će sa velikim zanimanjem biti primljena i kod šire čitateljske javnosti.

više...

DOBRILA ZVONAREK: ESPERANTO VREMENA /promocija knjige

Posebna događanja

23.09.2021. u 19:00 h četvrtak

Esperanto vremena vodi nas kroz putovanje od onog osobnog, od „najosamljenije pjesme“ do univerzalne i tako prirodne želje za usporavanjem da nam ne promakne ono bitno – život sam i sve što ga dubinski oblikuje. Poezija Dobrile Zvonarek priziva ono što je našem vremenu najviše potrebno - dobrotu, blagost i nježnost.

Sanja Baković

više...

TESLA – PRILAGOĐAVANJE ANĐELA

Posebna događanja

24.09.2021. - 26.09.2021.

Kazalište u KIC-u predstavlja

Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti „istina“.

više...

EUROPANORAMA 2021 - Program europskih kratkih filmova

KINO

27.09.2021. - 29.09.2021.

Program EUROPANORAMA 2021 predstavlja izbor najnovijih europskih kratkih filmova različitih stilova i pristupa (animirani, eksperimentalni, igrani i dokumentarni film) mladih europskih filmskih redatelja. Program nudi uvid u suvremeno europsko filmsko stvaralaštvo, a odvija se u suradnji sa Ljubljanskim međunarodnim festivalom kratkog filma i TRANSIT FILM BAZAAR-om.

više...