24 SATirA u KIC-u Politika i društvo apsurda

31.08.2018. - 10.09.2018.

Otvarajući se satiri za narod koji više nema nade u bolju budućnost, 24 sata u svojim humorističkim rubrikama pruža oazu humora za lakše probavljanje naše svakodnevice. Mnogi čitaoci ponekad gube sposobnost razlikovanja stvarnog i nestvarnog te ne prepoznaju satiru, jer se često u stvarnosti događaju neočekivanije, apsurdnije i gluplje situacije nego što bi to prosječan čovjek mogao očekivati. Svjedoci smo u čitavom nizu primjera koliko su političari radikalni u svojim misaonim bravurama da ih satiričari često ne mogu dostići.

Cilj satire nije ismijavanje zbog ismijavanja, već zbog toga kako bi se pojedinci i društvo korigirali, kako bi shvatili vlastite pogreške. Satira služi kako bi kroz smijeh spoznali kako postati bolji ljudi. Ovako kako je sada, mi živimo u društvu apsurda, s apsurdnim politikama, a satiričari 24 sata dolaze kao hitna pomoć. Kad više ništa ne pomaže, možda pomogne malo smiješnih interpretacija politike, da narodu bude lakše, da svaki pojedinac shvati da nije jedini koji vidi nemilu stvarnost, a smijeh mu pomaže preživjeti je.

Izložba pod nazivom 24 SATirA u KIC-u prikazuje sažeti izbor različitih satiričkih priloga koji su bili objavljivani u novinama i na web stranicama 24 sata posljednjih nekoliko godina. Svima koji prate ovu dnevnu novinu izložba je podsjetnik čemu su se posljednjih godina smijali, a onima koji nisu upoznati s ovim najčitanijim tiskanim medijem, pokazuje retrospektivu malih epizoda naše politike i društva apsurda, iščašenu sliku naše nedavne prošlosti i stvarnost koju živimo.