GALERIJA NA KATU

DANIEL KOVAČ - HUMORESCUE

16.04.2021. - 01.05.2021.

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na izložbu

Daniel Kovač iz svoje sigurne pozicije građanina Europe, bijelca, obrazovanog, kreativnog i zaposlenog unutar sustava bavi se politikom u dozvoljenim kodiranim jezicima unutar kojih se osjeća udomaćen, moćan i zadovoljan. Kiparstvo koje u ovom radu pokazuje društveno je angažirano kroz nadahnuće političkim konstruktom koji se do sada pokazao kao najsavršeniji, demokracijom i njezinom hijerarhijom. Uzimajući tlocrt stola za kojim sjedi zastupnik u Europskome parlamentu, Kovač formira apstraktni motiv kojem daje giljotinastu formu s oštricom na donjem rubu, dok su s druge strane apstraktni motivi forme temeljeni na pogledu iz ptičje perspektive na izbjeglice s prslukom i tijela koje pluta.

više...
GALERIJA NA KATU

IZLOŽBA / RUŽA HODAK : IZ / VAN

10.05.2021. - 10.06.2021.

Trajanje izložbe Ruže Hodak "IZ/VAN" u Galeriji na katu produžuje se do 10. 6. 2021. godine.

Ruža Hodak, dizajnerica odjeće, uz neprestano intenzivno i istraživanju okrenuto bavljenje modom kao primarnim medijem, hrabro istražuje svoju fascinaciju mnogim drugim formama umjetničkog i zanatskog izražavanja.

U Galeriji na katu izlaže crtež dug šesnaest metara koji, fragmentiran u četrdesetak manjih radova povezanih u jedinstvenu cjelinu, prati evoluciju jedne ideje koja se razvija u raznim smjerovima i pod raznim utjecajima. U neku je ruku to prikaz misli, emocije i doživljaja kroz određeni vremenski period, suvremeni zapis egzistencije u tanak i plitak otisak u urbanoj Altamiri našeg postanka i naša neuništiva potreba za ostavljanjem traga.

Razlomljenost jedne velike slike ili temeljne vizije koja joj prethodi te spajanje istih u veću ili dužu cjelinu, samo je drugi mediji u kojem Ruža Hodak ostvaruje svoje radove. Mehanizam i načelo stvaranja isti su kao i kod krojenja i spajanja koncem tako razlomljene ideje o nekom (najčešće) uporabnom i odjevnom komadu. Konac, a to je ipak primarno Ružino sredstvo izražavanja i povezivanja, u ovim je radovima dematerijaliziran i pretvoren u sitne poveznice koje vežu tkanje slika jednu za drugu i tako ih nose cijelom dužinom ovoga rada.

više...
GALERIJA NA KATU

Izložba “Mati rodila, za linđa gojila – kolo linđo: živa baština dubrovačkog kraja

23.06.2021. - 30.06.2021.

Etnografsko-fotografska Izložba Mati rodila, za linđa gojila – Kolo linđo kao živa baština dubrovačkog kraja, autora etnologa Ivica Kipre i Marice Vlahinić nastala je s jedne strane kao rezultat stručne obrade prikupljene građe tijekom projekta Kolo, poskočica, linđo – Kolo linđo i njegove suvrstice kao odraz lokalnih identiteta na području Dubrovačko-neretvanske županije, a s druge kao potreba da se široj javnosti predstavi vrijedna fotografska građa koja svjedoči o životu folklora u dubrovačkom kraju danas.

više...
GALERIJA NA KATU

TATJANA BEZJAK: FRAKTAL

14.07.2021. - 31.07.2021.

Izložba Tatjane Bezjak „Fraktal“ u Galeriji na katu nastavak je ciklusa čiji su prvi elementi nastali 2017. godine. Transformacijom “Fraktala” iz 2018. godine izloženih u Galeriji Vladimir Bužančić, Fraktal je u KIC-ovoj Galeriji na katu recikliran, ali zadržava isti likovni jezik.
U svojem rastu prilagođava se prostoru u kojemu se sastavni elementi fraktala nadovezuju u dvostrukoj spirali slijedeći svoju organsku putanju. Ista je, ili točnije samoslična je misao, ideja, semantika. Elementi formacije kao njene osnovne gradivne jedinice, zadržavaju samoslični organički oblik i strukturu, ali se povećao raspon njihovih dimenzija. Građa i struktura svakog elementa, linearne su krivulje, spirale i čvorišta.

više...
GALERIJA NA KATU

TX OGLEDALO, Martina Reinharta i Virgila Widricha

01.10.2021. - 15.10.2021.

U petak 1. 10. 2021. u KIC-ovoj Galeriji na katu, u19 sati, otvara se izložba TX OGLEDALO, Martina Reinharta i Virgila Widricha (Austrija).

U radu „TX ogledalo“ posjetilac se nalazi pred uspravnim LCD ekranom na kojemu može u stvarnom vremenu uz popratnu glazbu, pratiti transformacije svoga lika i prostora u kojem se nalazi. Manipulacija likom promatrača koja ga mijenja u stvarnom vremenu, a samo korak dalje od njegova stvarnog izgleda, daje ovome radu visoku vrijednost i odaje vještinu u korištenju programiranja i samoga koncepta video umjetnosti.

više...
GALERIJA NA KATU

Izložba "RUKA UBOJICE" / SELMAN TRTOVAC

26.10.2021. - 05.11.2021.

Utorak, 26. 10. 2021. u 19 sati

Otvorenje izložbe

RUKA UBOJICE
Selman Trtovac

Rad Selmana Trtovca 'Ruka ubojice“, 2015., odljev je ruke čovjeka koji je dugi niz godina proveo kao egzekutor nepoćudnih, onih koje Država osudi bez suđenja ili koji znaju previše. Iz njega izliven pozitiv (nazvan Mano Negra) sveaktualni je prikaz u materiji ideje demokracije i njezine pozadine.

Selman potvrđuje poznatu tezu: što je okvir svakodnevice suroviji, to je umjetnost kvalitetnija i intenzivnije zrcali stvarnost.

više...
GALERIJA NA KATU

MARINA MARKOVIĆ: THE ARRANGEMENT - performans i izložba

23.11.2021. - 10.12.2021.

U utorak, 23. studenog u 19 sati, u Galeriji na katu predstavit ćemo Marinu Marković, vizualnu umjetnicu iz Beograda.

U performansu nazvanom The Arrangement (Sporazum), Marina Marković će se podvrgnuti tetoviranju logotipa Galerije na katu koji će tako postati još jedan logo među mnogima koje je umjetnica već dala tetovirati na svome tijelu. Tetoviranje logotipa institucija koje se bave likovnom umjetnošću i kulturom njezin je cjeloživotni projekt.

‘’ Hodočasnički put kojim Marina prolazi, svojevrsni je 'Camino Santiago' od galerije do galerije na kojemu pod svojom kožom sakuplja tetovaže njihovih loga. Ružičasta boja tih logotipa institucija, nazovimo ih za ovu priliku crkvama ili hramovima suvremenog i tolerantnog duha, kolorit je mesa, onoga što se ispod kože krije. Boja je to koji mnogi obožavaju, drugi pak preziru, boja istovremenog bijega od stvarnosti i znak pripadnosti izgrađenome i življenome svijetu vlastite stvarnosti u kojoj je tragedija često pretvorena u glamur.’’ (Iz predgovora, Emil Matešić).

S umjetnicom će tijekom i nakon tetoviranja razgovarati Emil Matešić, kustos izložbe.

više...
GALERIJA NA KATU

Izložba “SVE-JEDNO 20”

13.12.2021. - 10.01.2022.

Izložba koja nije izložba produžena do 10. 1. 2022.

Ovo nije izložba.
Je li to zamka za publiku? Još jedna?
Ona je izgovor za druženje i razgovor.
Ona zaokružuje veliku 20. obljetnicu Bacača Sjenki i njihovog postojanja na hrvatskoj kulturno-umjetničkoj sceni, nastavljajući se na multimedijalnu manifestaciju i izložbu “SVE-JEDNO 10” iz 2010-ih. Ne-izložba, naslovljena “SVE-JEDNO 20”, predstavlja 20-godišnje umjetničko, produkcijsko, istraživačko i društveno djelovanje Bacača Sjenki na pojedince, kolektive, zgrade, gradove, države, svemir i nemir.
Manifestna akcija, sažetak djelovanja, interventna prezentacija razbacana kroz sudioničku igru.

više...
GALERIJA NA KATU

Novi izložbeni prostor u KIC-u Galerija na katu

Preuređenjem Kulturno informativnog centra ostvareni su uvjeti unutar kojih je KIC dobio novi, prošireni (kvadratima i kubikažom) kvalitetno opremljeni izložbeni prostor.
U prethodnim desetljećima taj je prostor, na katu ustanove, bio namijenjen raznim događanjima, a 1975. koncipira se u galeriju za izlaganje nadolazećih umjetnika pod imenom – Studio galerije forum.
Tijekom '90-tih, prostor postaje dio ugostiteljskog objekta te zadržava dio galerijske djelatnosti s fokusom na fotografiju te time postaje jedina specijalizirana galerija za taj medij.
Danas, u novim tehničkim i prostorni uvjetima na katu ustanove moguće je obavljati galerijsku aktivnost na kvalitetnoj razini.

Misija: Galerija na katu izlagačko je mjesto otvoreno onima kojima je umjetnost i kultura područje aktivnog istraživanja svijeta u kojem stvaraju ne bježeći od prošlosti i namjerno koračajući u nepoznato.

Vizija: Postati mjesto susreta projekata i publike gdje se susreće duh vremena koji nastoji doprinositi razvoju tolerantnog i humanizmom nadahnutog okruženja. Barem na katu.

više...